Industriarbetarnas tidning

LO kräver etableringskontroll i skolan

20 juni, 2016

På måndagen avslutas LO:s kongress i Stockholm där cirka 400 ombud från hela landet är samlade. Dagens Arbete sammanfattar några av de beslut kongressen hittills tagit.

 Ja till frihandelsavtal

LO välkomnar förhandlingarna om TTIP, ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Svensk fackföreningsrörelse har och har alltid varit positiv till frihandel och menar att ökad handel mellan EU och USA är av godo för svensk ekonomi och våra medlemmar.En förutsättning är dock att avtalet slår vakt om arbetstagares rättigheter och staters demokratiskt fattade beslut. LO ska därför tillsammans med förbunden analysera vilka konsekvenser TTIP får för svensk fackföreningsrörelse.

 

Fler ska omfattas av arbetslöshetsförsäkringen

LO ska verka för en bättre arbetslöshetsförsäkring. Syftet är bland annat att bättre anpassa reglerna så att fler kan kvalificera sig, även på dagens arbetsmarknad där många är tillfälligt timanställda eller deltidsarbetar. Dessutom ska taket för högsta ersättning höjas, och 75-dagarsregeln i a-kassan tas bort.

 

Begränsa vinsterna i skolan

Med kongressen i ryggen vill LO vill se över finansieringen i skolan i sin helhet. Vidare slår man fast att möjligheten till vinstutdelning för skolbolagen bör begränsas.

Som ett led i detta anser LO-kongressen att det är hög tid att införa någon form av etableringskontroll och reglering som tar oss bort från skolan som en fri marknad.

Ingen LO-bank

Kongressen beslutade att LO inte kommer att starta bankverksamhet. Styrelsen ansåg att förslaget från IF Metalls avdelning 13 var förknippat med för hög risk och skulle kräva en stor administrativ organisation.

 

Thorwaldsson fortsätter som ordförande

En enig kongress valde om Karl-Petter Thorwaldsson som LO:s ordförande för ytterligare fyra år. Therese Guovelin valdes till ny förste vice ordförande och Berit Müllerström till ny andre vice ordförande. Torbjörn Johansson omvaldes som avtalssekreterare

 
Lagstiftning för att få bort allmän visstid

Kongressens majoritet krävde att LAS ska förändras. Beslutet gick emot styrelsens linje som ville att de otrygga anställningarna skulle bort genom förhandling mellan parterna.

 

Fria arbetskläder åt alla

LO ska driva från om fria arbetskläder. Det beslutade kongressen genom att på lördagen bifalla en motion från Kommunal i Skåne.

 
Förtroendevalda ska ha rätt till A-kassa

Kongressen beslutade att LO ska verka för att fackliga förtroendeuppdrag ska kunna ligga till grund för a-kassa och sjukpenning. Bakgrunden är att det i vissa fall kan vara så att den som åtar sig ett fackligt uppdrag kan få en inkomstförlust vid sjukdom eller arbetslöshet.

 

Företagshälsovård åt alla

LO:s styrelse konstaterar att  att företagshälsovård förvisso är lagstiftad, men i praktiken frivillig. För att spara pengar köper många företag vårdtjänster först när de behövs. Det måste förändras, fokus ska i stället ligga på förebyggande och tidiga insatser. Kongressen höll med.

 

Individualiserad föräldraförsäkring

LO ska driva på för en individualisering av föräldraförsäkring. Med andra ord att föräldradagarna ska delas lika mellan föräldrarna. Kongressen gick emot styrelsens rekommendation att avvakta resultatet av den statliga utredningen i frågan.

 

 

En kommentar till “LO kräver etableringskontroll i skolan

  • Även ett ja till samtyckesregeln röstades igenom,ett i mitt tycke en absolut icke fråga för LO.Visar vilka frågor som prioriteras av ombuden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning

50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning

I torsdags gjorde över 50 visstidsanställda sin sista dag på Volvo Lastvagnar i Umeå. Varför? De vet de inte riktigt själva.  

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.