Industriarbetarnas tidning

LO kräver etableringskontroll i skolan

20 juni, 2016

På måndagen avslutas LO:s kongress i Stockholm där cirka 400 ombud från hela landet är samlade. Dagens Arbete sammanfattar några av de beslut kongressen hittills tagit.

 Ja till frihandelsavtal

LO välkomnar förhandlingarna om TTIP, ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Svensk fackföreningsrörelse har och har alltid varit positiv till frihandel och menar att ökad handel mellan EU och USA är av godo för svensk ekonomi och våra medlemmar.En förutsättning är dock att avtalet slår vakt om arbetstagares rättigheter och staters demokratiskt fattade beslut. LO ska därför tillsammans med förbunden analysera vilka konsekvenser TTIP får för svensk fackföreningsrörelse.

 

Fler ska omfattas av arbetslöshetsförsäkringen

LO ska verka för en bättre arbetslöshetsförsäkring. Syftet är bland annat att bättre anpassa reglerna så att fler kan kvalificera sig, även på dagens arbetsmarknad där många är tillfälligt timanställda eller deltidsarbetar. Dessutom ska taket för högsta ersättning höjas, och 75-dagarsregeln i a-kassan tas bort.

 

Begränsa vinsterna i skolan

Med kongressen i ryggen vill LO vill se över finansieringen i skolan i sin helhet. Vidare slår man fast att möjligheten till vinstutdelning för skolbolagen bör begränsas.

Som ett led i detta anser LO-kongressen att det är hög tid att införa någon form av etableringskontroll och reglering som tar oss bort från skolan som en fri marknad.

Ingen LO-bank

Kongressen beslutade att LO inte kommer att starta bankverksamhet. Styrelsen ansåg att förslaget från IF Metalls avdelning 13 var förknippat med för hög risk och skulle kräva en stor administrativ organisation.

 

Thorwaldsson fortsätter som ordförande

En enig kongress valde om Karl-Petter Thorwaldsson som LO:s ordförande för ytterligare fyra år. Therese Guovelin valdes till ny förste vice ordförande och Berit Müllerström till ny andre vice ordförande. Torbjörn Johansson omvaldes som avtalssekreterare

 
Lagstiftning för att få bort allmän visstid

Kongressens majoritet krävde att LAS ska förändras. Beslutet gick emot styrelsens linje som ville att de otrygga anställningarna skulle bort genom förhandling mellan parterna.

 

Fria arbetskläder åt alla

LO ska driva från om fria arbetskläder. Det beslutade kongressen genom att på lördagen bifalla en motion från Kommunal i Skåne.

 
Förtroendevalda ska ha rätt till A-kassa

Kongressen beslutade att LO ska verka för att fackliga förtroendeuppdrag ska kunna ligga till grund för a-kassa och sjukpenning. Bakgrunden är att det i vissa fall kan vara så att den som åtar sig ett fackligt uppdrag kan få en inkomstförlust vid sjukdom eller arbetslöshet.

 

Företagshälsovård åt alla

LO:s styrelse konstaterar att  att företagshälsovård förvisso är lagstiftad, men i praktiken frivillig. För att spara pengar köper många företag vårdtjänster först när de behövs. Det måste förändras, fokus ska i stället ligga på förebyggande och tidiga insatser. Kongressen höll med.

 

Individualiserad föräldraförsäkring

LO ska driva på för en individualisering av föräldraförsäkring. Med andra ord att föräldradagarna ska delas lika mellan föräldrarna. Kongressen gick emot styrelsens rekommendation att avvakta resultatet av den statliga utredningen i frågan.

 

 

En kommentar till “LO kräver etableringskontroll i skolan

  • Även ett ja till samtyckesregeln röstades igenom,ett i mitt tycke en absolut icke fråga för LO.Visar vilka frågor som prioriteras av ombuden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.