Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Sorgligt brittiskt besked

24 juni, 2016

Skrivet av

Britterna röstade med knapp majoritet för ett utträde ur EU. Resultatet blev tydligt men landet är synnerligen delat. England och Wales röstade för att lämna EU medan Skottland och Nordirland ville stanna. De unga ville stanna medan de äldre ville lämna. Landsbygdens befolkning ville lämna medan städernas medborgare ville stanna.

Premiärminister David Cameron har redan annonserat sin avgång senare i höst. Han kommer att gå till historien som en av de sämsta premiärministrarna någonsin, enligt the Guardians ledarskribent Andrew Brown. Cameron spelade ett högt politiskt spel. Av partiegoistiska skäl spelade han hasard med Storbritanniens och hela Europas framtid. Resultatet blev en politisk jordbävning som kommer att få stora konsekvenser under lång tid framöver.

Inte bara EU:s framtid står på spel utan även Storbritanniens. Många bedömare tror att Skottland bryter sig ur och kanske t om Nordirland lämnar även om det skulle bli betydligt mer komplicerat. Under Camerons ledning blev Storbritannien ett konservativt Little Britain även om han själv egentligen ville något annat.

Britternas nej till EU är främst ett utslag av den växande nationalismen och främlingsfientligheten som skördar framgångar runtom i Europa och även USA. Det är sorgligt och djupt oroväckande. I globaliseringens tid är det mer av samarbeten och mer av internationell solidaritet som behövs. Nationalismens inskränkthet leder aldrig till något bra.

Samtidigt måste alla vi som tror på det europeiska samarbetet inse att det marknadsliberala elitprojektet nått vägs ände. Nu krävs att unionen blir medborgarnas Europa och att det sociala och gröna frågorna sätts högst på dagordningen. Öppenhet måste kombineras med social rättvisa och ordning och reda på arbetsmarknaden. Därför är det utmärkt att statsminister Stefan Löfven kallar till ett socialt EU-toppmöte som ska hållas i Stockholm nästa år.

I dag jublar Marine Le Pen, Donald Trump, Vladimir Putin. Och även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Vi andra knyter näven och fortsätter kämpa för ett solidariskt och gemensamt Europa som inte odlar rasism och nationalism. Svaret mot de auktoritära strömningarna heter: ökad jämlikhet och solidaritet.

Ps. Här kan du läsa vad de fackliga företrädarna inom industrin i Sverige anser (intervjuerna gjordes före folkomröstningsbeskedet): Splittrat Storbritannien går till val.

2 kommentarer till “Sorgligt brittiskt besked

  • Kan ju bero på att politiker driver åt ett håll som folket inte vill. Brexit är ett exempel på sann demokrati, man gör vad majoriteten vill.

  • Jag tycker att vi i Norden ska ställa upp på Skottlands sida för ett självständigt Skottland inom EU. Skottland bör välkomnas i de nordiska samarbetet, få observatörsstatus i Nordiska Rådet nu och bli fullt medlem när det blivit självständigt. Skottlands sak är vår!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.