Industriarbetarnas tidning

Mattias Alkberg prisas för sparkar och djup

23 september, 2016

Skrivet av

Musikern och författaren Mattias Alkberg får årets Stig Sjödin-pris. I motiveringen står det bland annat att Alkberg med språklig skicklighet ”riktar sparkar mot etablissemanget samtidigt som han inte räds det lågmälda”

Stig Sjödin-priset delas ut till minne av järnbruksarbetaren, journalisten och poeten Stig Sjödin, som dog 1993, 75 år gammal. Utmärkelsen ska ges till någon som verkar i Sjödins anda och vill uppmuntra litteratur som har socialt engagemang.

”Med Norrland som bas och med rötter i punkmusiken betraktar Mattias Alkberg omvärlden. Han pekar på kontrasterna mellan Stockholm och sin hemstad Luleå, men öppnar också våra ögon för det lilla. /…/ Han famlar efter ett annat sätt att vara människa. Han tänker sig ett nytt och bättre samhälle, precis som Stig Sjödin gjorde”, skriver Stig Sjödin-sällskapet på sin hemsida. 

Mattias Alkberg debuterade som poet 1992 och har gett ut sju diktsamlingar. Den senaste, Ön, släpptes den 1 september i år. Han var också sångare och gitarrist i The Bear Quartet. Sammanlagt har han gett ut 25 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. 2013 släpptes albumet Mattias Alkbergs Begravning som också var en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT.

Priset är instiftat av Runö Folkhögskola, Stig Sjödin-sällskapet samt fackförbunden GS, Kommunal och IF Metall. Tidigare pristagare är bland annat Lena Kallenberg och Jason Diakité. Hela listan finns här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.