Industriarbetarnas tidning

”Vi måste satsa på att hålla alla friska”

28 oktober, 2016

Indexator Rotator Systems i Vindeln är bäst i Sverige på säker kemikaliehantering. Nu prisas de för sitt jobb med skärvätskor.

Smutsig skärvätska (t.v): Bakterier och mögel växer ovanpå skärvätskan, som ändrar färg och konsistens och börjar lukta illa. Ren skärvätska (t.h): Siemens i Finspång har byggt om ventilationen och kapslat in maskinerna för att lösa problemen med smutsiga skärvätskor. Foto: David Lundmark.
Smutsig skärvätska (t.v): Bakterier och mögel växer ovanpå skärvätskan, som ändrar färg och konsistens och börjar lukta illa. Ren skärvätska (t.h): Siemens i Finspång har byggt om ventilationen och kapslat in maskinerna för att lösa problemen med smutsiga skärvätskor. Foto: David Lundmark.

En granskning av Dagens Arbete har visat att skärvätskor orsakar allvarliga luftvägsproblem för personalen på fabriker runtom i Sverige. Indexator i västerbottniska Vindeln har tagit problemet på allvar, enligt Amandus Arnesson, IF Metalls huvudskyddsombud.

Företaget har gjort en stor utbildningssatsning för att minska allergiska risker bland de anställda, som använder skärvätskor till bearbetningsmaskinerna.

– Det är ett stigande antal som har fått problem med skärvätskor, inte hos oss men på andra ställen runtomkring. Det är allvarligt att det är så och det krävs många mantimmar för att bekämpa det, men det är företagen som måste vara villiga att satsa, säger Amandus Arnesson och fortsätter:

– Indexator har lagt mycket krut på det här. Medlemmarna tycker att det har varit bra och givande. Det är framförallt Fredrik som har drivit projektet hårt framåt.

Fredrik Markusson är arbetsplatsmiljöombud för Unionen samt miljö- och kvalitetscoach på företaget.

– Lagstiftningen skärptes ju och vi fick andra spelregler. Vi var tvungna att ta itu med det för att uppfylla kraven. De som jobbar med skärvätskor ska veta om riskerna och ha respekt för dem. De ska inte vara rädda, säger han.

Utmärkelsen ”Bäst i Sverige på hållbar kemikalieanvändning!” delades ut under konferensen Chemicals Management Summit 2016 i onsdags. Tidigare vinnare av priset har bland annat varit ABB och Jula.

Indexator vann i år trots hård konkurrens från bland andra Volvo Cars, Nevs och Santa Maria. Företaget har cirka 130 anställda, som tillverkar rotatorer, svivlar och andra tillbehör för skogsbranschen.

Enligt Fredrik Markusson är alla medarbetare engagerade i arbetet med att uppnå en säkrare arbetsmiljö. Företagets filosofi är att riskbedömningar inte ska vara någon skrivbordsprodukt. Att få utmärkelsen kom ändå som en överraskning.

– Det var förvånande och det är jätteroligt. Vi har jobbat som vi vill jobba med det här, men vi hade inte räknat med att bli uppmärksammade för det, säger Fredrik Markusson.

Att jobba målmedvetet och kontinuerligt med säkerhetsfrågorna är, enligt honom, ett mycket effektivt sätt att värna om den viktigaste tillgången, nämligen personalen.

I hela Vindelns kommun bor knappt 5 400 invånare och fyra verkstadsföretag –  Indexator, Vimek, Cranab och Rototilt – konkurrerar om att bli en attraktiv arbetsgivare.

– Företagen ligger inte ens en kilometer ifrån varandra. De växer och behöver mer arbetskraft än vad som finns tillgänglig i kommunen. Det finns inte folk för  att ersätta dem som blir sjuka  och därför måste vi satsa på att hålla alla friska, säger Amandus Arnesson.

– Vi måste ha en bra arbetsmiljö så att de som jobbar här håller länge. Det enda sättet att göra det på är att samverka och det gör vi, säger Fredrik Markusson, som uppfattar priset som en bekräftelse på att man måste fortsätta på den inslagna vägen:

– Sådant här tar tid och vi tycker att vi bara har börjat.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.