Industriarbetarnas tidning

Ja till avtalskraven

24 november, 2016

Skrivet av

GS förbundsmöte godkände enhälligt avtalsplattformarna från både LO och Facken inom industrin.

Fackens lönekrav inför avtalsrörelsen 2017 ligger på 2,8 procent, men för löner under 24 000 kronor ska påslaget i stället räknas i kronor.

Det är en insamlingsmodell där lönen för varje anställd ligger till grund för en pott på företaget som sedan ska fördelas på alla anställda. De som har en lön på 24 000 kronor eller mindre bidrar med 672 kronor till potten, medan de som ligger över bidrar med procentsatsen. Hur potten ska fördelas avgörs sedan lokalt.

Från arbetsgivarhåll har det riktats kritik mot den här låglönesatsningen. Tvärt om har arbetsgivarparterna de senaste avtalsrörelserna förespråkat frysta lägstalöner och ingångslöner. De vill heller inte se några löneökningar utöver den procentsats som man till slut kommer fram till, vilket den här modellen kommer att leda till.

– Vi har haft både krontal och procentsats tidigare, så det är inget nytt. Men den här insamlingsmodellen är ny så det är klart att de har synpunkter på den, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.

– Det stämmer att den här insamlingsmodellen kan ge olika resultat på olika avtalsområden, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.

Företag med låga löner kommer att få en högre löneökning procentuellt sett än företag som där lönerna ligger över 24 000 kronor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.