Vem äger ditt bruk?
Över hälften av företagen på Pappers område är numera utlandsägda, visar DA:s undersökning.
Industriarbetarnas tidning
24 november, 2016
Skrivet av Marie Edholm
GS förbundsmöte godkände enhälligt avtalsplattformarna från både LO och Facken inom industrin.
Fackens lönekrav inför avtalsrörelsen 2017 ligger på 2,8 procent, men för löner under 24 000 kronor ska påslaget i stället räknas i kronor.
Det är en insamlingsmodell där lönen för varje anställd ligger till grund för en pott på företaget som sedan ska fördelas på alla anställda. De som har en lön på 24 000 kronor eller mindre bidrar med 672 kronor till potten, medan de som ligger över bidrar med procentsatsen. Hur potten ska fördelas avgörs sedan lokalt.
Från arbetsgivarhåll har det riktats kritik mot den här låglönesatsningen. Tvärt om har arbetsgivarparterna de senaste avtalsrörelserna förespråkat frysta lägstalöner och ingångslöner. De vill heller inte se några löneökningar utöver den procentsats som man till slut kommer fram till, vilket den här modellen kommer att leda till.
– Vi har haft både krontal och procentsats tidigare, så det är inget nytt. Men den här insamlingsmodellen är ny så det är klart att de har synpunkter på den, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.
– Det stämmer att den här insamlingsmodellen kan ge olika resultat på olika avtalsområden, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.
Företag med låga löner kommer att få en högre löneökning procentuellt sett än företag som där lönerna ligger över 24 000 kronor.