Industriarbetarnas tidning

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

12 december, 2017

Skrivet av Jonas Löfvenberg

Nya miljöer, många intryck. Det kan skapa problem för anställda på Samhall. Personer med kognitiva funktionsnedsättningar, bland annat autism och adhd, är numera den största gruppen bland Samhalls anställda.

27 procent

av Samhalls anställda har kognitiva funktionsnedsättningar. Det är den största gruppen inom Samhall.

Tatja Hirvikoski är forskare och specialist i neuropsykologi. Hon säger att anpassningen av arbetsmiljön är avgörande för att personer med nedsättningar ska kunna jobba. En dåligt anpassad miljö kan till och med leda till att en person inte kan arbeta alls.

– Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det, säger hon.

Vad krävs?

– Det måste finnas resurser och det krävs tydlighet kring arbetsuppgifter och dagens struktur, tydlighet kring det sociala och det kommunikativa. Det krävs också en arbetsledare som förstår sig på det som i talspråk ofta kallas för ”intrycksallergi”, säger Tatja Hirvikoski.

Intrycksallergi, med den mer korrekta benämningen intrycksöverkänslighet, innebär att det är svårt att sortera intryck. Det kan försvåra arbete i nya eller offentliga miljöer, och att åka kollektivt. Intrycksallergi förekommer bland personer med autism eller adhd och leder till utmattning.

Samhall satsar framför allt på att sälja tjänster som städ och varuplock där de anställda arbetar hos kunder eller i olika offentliga miljöer. Chefer på Samhall säger i en rapport från Statskontoret att det är svårare att anpassa sådana uppdrag efter de anställdas behov.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.