Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Inrätta ett Bert Lundin-pris

5 februari, 2018

Skrivet av

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. Jag skulle också vilja rekommendera Bert Lundins självbiografiska bok, som skrivits av Rolf Jansson, ”Ett liv i Metall” för den som vill bilda sig i ett stycke angelägen arbetarrörelsehistoria.

Många har delat och kommenterat vår artikel. Bert Lundin har betytt enormt mycket för generationer av Metallare både i Sverige och utomlands. Han var en kämpande antinazist och internationalist, en folkrörelsedemokrat ut i fingerspetsarna. I denna tid då demokratin på så många sätt hotas igen av allehanda auktoritära strömningar är det angeläget att låta minnet av Lundins gärning bevaras till nya generationer.

”Jag tycker att IF Metall borde hedra Bert Lundin med antingen en ”Bert Lundin Fond” eller ett ”Bert Lundin Pris”. Bert är troligen en av Metalls absolut främsta företrädare och i en tid då fackföreningsrörelsen tog stora kliv framåt”, skriver Kjell Nordström, fd ordförande för Metalls av 28 i Skara-Varabygden och tidigare ordförande i Folkets Hus Riksorganisation i ett mejl till mig.

Jag håller med. IF Metall har inget kulturpris vilket flera andra fackförbund har. Varför inte inrätta ett Bert Lundin-pris som ges årligen i Berts anda till en som kämpar för demokratin och alla människors lika värde i dag? Så kan IF Metall lyfta demokratikampen och låta Bert Lundins minne leva vidare.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.