
DEBATt Försäkringskassan utgår från lagen och den säger att den sjukskrivne ska prövas mot alla normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden efter 180 dagar. ”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.
Om skribenten:
Eva Nordqvist är chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.
Läs också LO-TCO rättsskydds inlägg:
Den sjukskrivne ska prövas mot alla normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden efter dag 180 i sjukperioden. Det framgår av socialförsäkringsbalken, som är den lagstiftning som Försäkringskassan tillämpar.
Det är en självklarhet att sjukförsäkringen ska ge bra stöd vid nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Det är en grundbult i våra trygghetssystem och drygt 97 procent av de som ansöker om sjukpenning, får också det.
Lagstiftaren ställer högre krav ju längre tid du varit sjukskriven. Efter 180 dagar prövas den sjukskrivne mot alla normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden, inte bara det jobb som personen är sjukskriven ifrån. Utgångspunkten för lagstiftaren är att alla ska ta ansvar för sin egen försörjning.
Låg och stabil sjukfrånvaro
Regeringens nuvarande ambition är att sjukfrånvaron ska ligga på en långsiktigt låg och stabil nivå. Ett mål som fastställdes 2015 när sjukpenningtalet ökat med 70 procent på fem år.
För att bryta den tidigare uppgången i sjukfrånvaron samt minska skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män beslutade regeringen i september 2015 att anta ett brett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Försäkringskassan, arbetsgivare samt hälso- och sjukvården identifierades som de viktigaste aktörerna för att åstadkomma detta. Vi fick även möjlighet att nyrekrytera handläggare för att hantera fler ansökningar.
Minskad sjukfrånvaro
Vi kan se en positiv utveckling av rättssäkerheten i våra kvalitetsuppföljningar under 2017. Detta påverkar bland annat utvecklingen av sjukpenningtalet som för första gången sedan 2010 nu går ner. Det innebär att fler nu är tillbaka i arbete, vilket är positivt ur många aspekter, inte minst för den enskilde. Nedgången förklaras främst av att fler sjukskrivna kommer tillbaka i arbete snabbare jämfört med tidigare och av att färre personer påbörjar en sjukskrivning.
Samtidigt har detta inneburit att antalet initiala avslag har ökat något till 2,6 procent och att fler har begärt omprövning eller överklagat sina beslut. Men en lägre andel beslut än tidigare ändras efter en ny prövning, vilket också är ett kvitto på att rättssäkerheten förbättras.
Begreppet normalt förekommande arbete prövas
Regeringen lanserade ett nytt program i slutet av januari i år som bland annat innebär att tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete och särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga ska utredas. Regelverket för att få sjukersättning (tidigare förtidspension) ska på Försäkringskassans initiativ också ses över.
Även Högsta Förvaltningsdomstolen prövar två kammarrättsdomar som berör tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete.
Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent.
Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen, Försäkringskassan
Det här är ett debattinlägg med anledning av vår granskning Ing-Britt tar striden för din sjukpeng.
Vilken lag säger att försäkringskassans tjänstemän skall stoppa sjukpenningen när man hindrar sjuka från denna. När försäkringskassans tjänstemän får högre lön för att stoppa sjuka från att ta del av sin försäkring?
Vilken lag går detta under?
Ser i många lokala tidningar att försäkringskassans kontorschefer ofta går ut och tar ställning till regleringsbrevet, men hur skulle det vara om dessa chefer tog parti för lagarna istället?
Men icke, man upprepar sin egen interna lag om att arbetslinjen gäller. Då undrar man ju, var den opartiska delen finns i fk.s myndighetsmaktbruk?
Cheferna skryter hur opartiska och oberoende man är? Stämmer detta verkligen med verkligheten?
97 procent får sjukpeng som ansöker om det, tycker jag nog ni skall kolla upp en gång till. Dom som ev får sjukpeng har ju då varit utan vare sig sjukpeng, A-kassa, lön m.m i flera månader/år då en UTREDNING skall göras som då tar ett par år minst. Under denna tiden har personerna som kanske haft en eller ett par sjukdomar/diagnoser dragit på sig ett antal diagnoser till då dom blivit så illa behandlade o levt UTAN NÅGON INKOMST alls, vilket då har lett till att man inte kunnat köpa mat, betala hyra, betala andra räkningar, köpa mediciner m.m. JAG TYCKER NI SKALL KOLLA UPP DENNA UPPGIFT EN GÅNG TILL. Om det skall göras en utredning om HUR sjuk eller HUR arbetsför en person är p.g.a sjukdom, så skall man ha SJUKPENG under den tiden
Vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden utan krav på fysisk eller psykisk förmåga borde väl vara ett jobb på försäkringskassan. Det enda som krävs är att ifrågasätta sjukdom och sedan begära komplettering till en läkare som knappt pratar svenska som gått på semester eller är sjukskriven för överbelastning.
Det sägs att för att rättsdogmatiken i uttalanden över rätten skall kunna vara auktoritativa måste de grundas på auktoritativa rättskällor. Rangordningen är strikt. Enligt rättkälleläran. Först kommer lagen därefter förarbeten och prejudikat.
FK : s rättschef verkar tolka detta baklänges då hon använder prejudikat före lagen och förarbetena. Allt för att försätta människor i vanmakt.
Japp, helt rätt Fröken Friman. Förutom din analys så har Försäkringskassan även blivit en stat i staten med hybris som utmanar hela det svenska sjukvårdssystemet – ja, hela den medicinska vetenskapen och marknadsför sina egna teser i media.