Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Matchningen måste förbättras”

7 mars, 2018

Fredrik Christensson är riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

Debatt Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C, efter Dagens Arbetes granskning av vuxenutbildningen.

Dagens Arbetes granskning av arbetsmarknadsutbildningarna i Sverige är välkommen. Det visar på den stora utmaningen vi ser för att klara matchningen på arbetsmarknaden. Alldeles för många är arbetslösa trots att vi är i en högkonjunktur.

En fungerande matchning på arbetsmarknaden är helt avgörande för företagens tillväxt. Kompetensförsörjningen handlar dock inte bara om företagens tillväxt, utan framförallt om människor. Människor som Mikael, som Dagens Arbete berättar om, som inte vill något hellre än att få ett jobb och en egen försörjning.

Granskningen visar på utmaningarna när det gäller arbetsmarknadsutbildningarna som har funnits under en längre tid. Utbildningar som främst blir sysselsättningsåtgärder framför ett naturligt steg till ett jobb. Upphandlingar som utgår från pris i stället för att få människor i arbete. Det blir tydligt att Arbetsförmedlingen skulle behöva lägga mer tid på kontroll och uppföljning. Så att vi kan säkerställa att alla de resurser som läggs på åtgärder leder till det resultat som efterfrågas.

Det är också tydligt att Arbetsförmedlingen har för mycket på sitt bord. De ska förmedla jobb för alla branscher, till personer med alla olika sorters behov och ordna med utbildningar samt andra åtgärder för att få fler i jobb. Som om inte detta vore nog så har de också den viktiga uppgiften att säkerställa och granska att allt går rätt till. Vilket det uppenbart inte gör eftersom de gång på gång misslyckas med sitt uppdrag.

Vore det inte bättre att låta arbetsförmedlingen fokusera på kärnan, att se till så att det är kvalitet som levereras? Det anser Centerpartiet som föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som framför allt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning.

I stället för att Arbetsförmedlingen ska ha den uppgiften är det dags att ge företag en chans att öka matchningen på arbetsmarknaden. Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein påstår i sin ledare att det skulle försvåra matchningen än mer på grund av att arbetsgivarna skulle behöva hålla kontakt med hundratals aktörer. Arbetsförmedlingen är i dag generalister eftersom de ska matcha alla arbetssökande med alla arbetsgivare. En breddning av fler aktörer skulle innebära att specialister kan växa fram. Till exempel en aktör som endast fokuserar på industrijobb.

Regeringen är alldeles för passiva när det kommer till att förbättra matchningen. Det finns några behjärtansvärda satsningar på yrkesutbildningar, men det räcker inte. Det behövs rejäla reformer för utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken:

Arbetsförmedlarpeng. Centerpartiet vill som sagt göra om arbetsförmedlingens uppdrag och i stället införa en arbetsförmedlarpeng, som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedlare som personen själv väljer. Detta skulle öppna möjligheten för organisationer, fackföreningar eller företag att specialisera sig på olika branscher och/eller yrken.

I vårt förslag får arbetsförmedlaren till en början bara en mindre peng. Den största delen betalas ut när personen fått ett jobb – och behållit det. På detta sätt undviker vi att aktörer får betalt utan att någon fått ett jobb, eller som bara ordnar ett tillfälligt jobb där den sökande snart är arbetslös igen. Det skapar incitament för utbildningar som leder till jobb istället för bristfälliga arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkeshögskola. Yrkeshögskolan erbjuder också utbildningar i många av de yrken Sverige i dag har brist på. Samtidigt får yrkeshögskolorna relativt lite pengar jämfört med sina akademiska motsvarigheter. Att stärka och bygga ut yrkeshögskolan är därför en prioriterad uppgift. Centerpartiet vill därför öka platserna på yrkeshögskolan.

Vuxenutbildning. Studenter inom komvux och yrkesvux är i dag hänvisade till kommunen eller de utbildningsanordnare kommunen valt att upphandla. De saknar valfrihet. Ett antal kommuner har redan valt att på egen hand införa olika sorters valfrihetssystem för vuxenutbildningen. Studenter inom komvux och yrkesvux får i dessa kommuner möjlighet att välja hos vilken utbildningsanordnare de vill läsa. Anordnaren får då en ersättning från kommunen i likhet med den skolpeng som tillämpas i grund- och gymnasieskolan. I syfte att förbättra vuxenutbildningen vill Centerpartiet att ett system med vuxenutbildningspeng införs i hela landet.

Socialdemokraterna tar inte problemet med den bristande matchningen på arbetsmarknaden på tillräckligt stort allvar. Sverige har många arbetslösa samtidigt som kompetensbehoven hos företagen växer. Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd.

Fredrik Christensson (C)
Riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet

Det här är ett debattinlägg med anledning av vår granskning Det stora slöseriet.

2 kommentarer till “Matchningen måste förbättras

  • Matchningen som Arbetsförmedlingens aktör genomför på Arbetsmarknadsutbildningarna är bara konsultuppdrag. Fokus ligger på att göra ett bra resultat till moderföretaget och Arbetsförmedlingen mål att korta ledtiderna blir åsidosatta för ekonomiska intressen. Att se Mikael få extra moduler som inte behövs för att han ska få det arbetet han har siktat på, är inget annat en företagsgirighet som bör granskas till fullo.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.