Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Tala Trump till rätta, Löfven

6 mars, 2018

Skrivet av

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stålindustri.

Den trumpska protektionismen är dock bara en kortsiktig, om ens det, vinst för amerikansk ekonomi och jobb. Som Harald Gatu skriver i sin analys har det vid tidigare införanden av strafftullar mot omvärlden visat sig förödande för amerikanska företag som i högsta grad är beroende av en fungerande globala marknad med import och export.

I dag träffar statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg president Trump tillsammans med tunga företrädare för svensk industri. Förhoppningsvis kan de få Trump att förstå att hans tullutspel ska kastas i papperskorgen.

Löfven har hela EU:s mandat att försöka förmå Trump att inte starta handelskrig eller låta frihandeln haverera under devisen ”America first”. Det är ingen lätt uppgift. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström var pessimistisk i söndagens Agenda men välgörande tydlig i sin kritik mot Trump.

Hoppet är att tillräckligt många inom det republikanska partiet i USA ska revoltera och högljutt protestera mot tullpolitiken. Det tycks just nu som att Trump har missbedömt sitt eget partis inställning. Minnet från då när George W Bush införde ståltullar och nästan 200.000 amerikanska industrijobb försvann hänger sig kanske trots allt kvar.

Det amerikanska beslutet är ännu inte taget och ingen vet detaljerna i hur en tullpolitik skulle se ut. Därför kommer Stefan Löfvens sedan länge inplanerade möte med president Trump väldigt lägligt. Delegationen med svenska VD:ar är också en viktig markering. Svenska företag skapar en hel del jobb i USA. Volvo-VD:n hörde till det gäng företagsledare som Trump träffade särskilt under sitt besök i Davos. Volvos investeringar i USA är mycket betydelsefullt för amerikanska bilarbetarjobb. Den svenska vitvarujätten Electrolux har nu beslutat att frysa en planerad investering på drygt två miljarder kronor i USA. Företaget avvaktar beslutet om ståltullarna.

Förhoppningsvis kan en svetsare från Sverige, tillika vår statsminister, tala Trump till rätta.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.