Industriarbetarnas tidning

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

16 juli, 2018

Drygt 230 000 personer dör årligen i olika asbestsjukdomar, enligt den hittills mest ingående undersökningen av den cancerframkallande mineralfibern.

Det är dubbelt så många jämfört med det dödstal som har använts under många år.

Farligt vid rivning
  • Asbest tål hög värme, skyddar mot brand och dämpar buller.
  • Asbest finns inbyggt i branddörrar, stålkonstruktioner, rör, värmepannor, ventilationsanläggningar, golv, väggar, färger, plaster, fix och fog till kakel, i soprum, bakom elskåp, under fönsterbänkar, i fönsterkitt och fasadplattor.
  • Materialet är vanligt framför allt i byggnader från 50-, 60- och 70-talen.
  • Först när man river, borrar, bearbetar kapar eller slipar blir asbest farligt. Då frigörs de sylvassa fibrerna.
400 000

ton asbest finns kvar i svenska byggnader.
Materialet totalförbjöds i Sverige 1982.

23 545

asbestrivningar rapporterades förra året.

29

sanktionsavgifter dömdes ut i fjol då rivningen inte gick till på rätt sätt. Antalet kontroller har minskat kraftigt.

Sju sjukdomar av asbest

Asbestos. Minskad lungvolym, hosta och andnöd.
Asbestpleurit. Vatten i lungsäcken, minskad lungvolym.
KOL. Försämrad lungfunktion, slemhosta, syrebrist.
Plack. Förkalkad och förtjockad lungsäck, hjärtsäck, ibland bukhinna.
Lungcancer. Olika typer, efter 15–20 år, rökare extra drabbade.
Mesoteliom. Lungsäckscancer, aggressiv, leder oftast till döden inom ett år efter diagnos.
Tjocktarmscancer. Vanligare bland asbestexponerade.

 

Bakom studien står Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, som består av 2000 experter från mer än 90 länder, däribland Sverige. Organisationen jobbar för att främja den vetenskapliga kunskapen och utvecklingen av arbetsmiljö och företagshälsovård.

– Asbestproblemet är mycket större än folk tror. De siffror som har använts hittills är helt och hållet föråldrade, säger Jukka Takala, ordförande i ICOH till webbsajten Asbestos.com.

I den nya undersökningen, som också publicerats i en forskningstidskrift, uppskattas antalet jobbrelaterade dödsfall i världen orsakade av asbest till drygt 230 000 i världen (2016 år siffror). Forskarna har med utgångspunkt från ny kunskapen om sambanden mellan asbest och sjukdomar och den senaste statistiken gjort nya beräkningar av läget globalt. Bland annat FN:s världshälsoorganisation WHO brukar ange antalet asbestdödsfall till drygt 100 000 årligen.

– Vi trodde att våra siffror skulle bli högre, men det förvånade oss att skillnaden blev så enorm, säger Takala som också påpekar att det finns ett stort mörkertal på grund av bristande dokumentation och rapportering.

Läs DA:s granskning: Laglöst arbete mitt bland skolbarnen

Den sjukdom som kanske mest förknippas med asbest är mesoteliom, en aggressiv form av cancer i framför allt lungsäcken. Men det är ”vanlig” lungcancer, annars oftast kopplad till rökning, som förklarar det mesta av de högre dödstalen i den nya undersökningen. Orsaken är att läkarna fått bättre metoder att skilja ut lungcancer orsakad av asbestos.

– Mesoteliom är den mest uppenbara sjukdomen kopplad till asbest, men antalet lungcancerfall är sex gånger högre, säger Tanaka till Asbestos.com.

Asbest är ett naturligt förekommande långfibrigt mineral, vars egenskaper – värmeskyddande, hållfast, ljudisolerande och billig – gjorde den till en drömprodukt som fick spridning över hela världen. Inte minst inom byggindustrin, asbesten byggdes till exempel in i de svenska så kallade miljonprogramshusen. Så länge asbesten är bunden utgör den ingen skada, men när en byggskiva bryts sönder kan de sylvassa fibernålarna frigöras och tränga in i lungorna.

Sverige totalförbjöd asbest 1982, men eftersom det tar decennier att utveckla cancer ser vi fortfarande ingen nedgång i antalet fall av mesoteliom. Och när det nu rivs och renoveras i byggboomens Sverige står vi inför ett nygammalt problem, om saneringen inte görs seriöst. De som drabbas av det livsfarliga dammet är inte sällan fattiga utlänningar som jobbar längst ner i entreprenörskedjan, vilket DA visade i sin granskning nyligen.

Fortfarande är det bara drygt 60 länder i världen som har totalförbjudit asbest, enligt International Ban Asbestos Secretariat. Bland dem finns alla EU-medlemmar men inte till exempel USA och Kanada. Mest asbest används i Indien, Kina, Brasilien och Ryssland.

I den nya rapporten, som också publicerats i en vetenskaplig tidskrift,  hävdas att det görs allt för lite för att förebygga exponering i de flesta av världens länder. En metod vore enligt forskarna att kraftigt sänka gränsvärdet för antalet asbestfibrer per kubikmeter luft.

– Ju mer vi undersöker, desto mer hittar vi. Vi har tydliga bevis, det här är ett problem som inte försvinner. Därför måste vi ta oss an det, inte strunta i det, säger ICOH:s Jukka Takkala.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.