Inga fler vita fingrar på gjuteriet
5 februari, 2019
Skrivet av Rasmus Lygner
Vibrationsskador Efter flera fall av vita fingrar varje år tvingades ledningen på Xylems gjuteri att tänka om. Ett mätsystem förhindrar numera att arbetarna utsätts för farliga mängder vibrationer på jobbet.
Xylem Water Solutions
Tillverkar olika typer av vattenpumpar, till exempel avloppspumpar, renvattenpumpar och mixtrar som rör runt vattnet i bassänger.
Pumparna gjuts framför allt i gråjärn, men också vitjärn används.
Omkring 100 kollektivanställda arbetar på gjuteriet i Emmaboda.
Hackan kallas den, ett av de värsta verktygen på gjuteriet i Emmaboda. Med en kraftig slagrörelse hackar den bort skavanker och ojämnheter som finns kvar efter att pumpdelarna har formgjutits.
Tillsammans med de andra tryckluftsverktygen som används i rensbåsen har den orsakat många vita fingrar genom åren.
– Till slut var det så många fall att Arbetsmiljöverket sa att det inte var hållbart. De ville se en lösning, säger Simon Petersson, avdelningsordförande i IF Metall Kalmarsund och gjuteriarbetare på Xylem.
Först prövade företaget att begränsa hur länge varje person fick använda tryckluftsverktygen. Fyra timmar per dag, och emellanåt helt rensfria veckor. Men det var inte tillräckligt, förstod de snart. Än kvarstod problemen.
En annan lösning behövdes. Gjuteriet började i stället mäta mängden vibrationer som varje enskild arbetare utsätts för under ett skift. En bättre och mer exakt metod, säger gjuterichefen Peter Björnsson.
Så här fungerar det: Tryckluftsverktygen tilldelas ett värde beroende på hur mycket de vibrerar: ju skadligare verktyg, desto högre siffra. Värdet multipliceras sedan med tiden som du använder det. Vid varje rensbås finns en dator som du loggar in på, och när tryckluften slås på börjar klockan ticka.

Eftersom mätningen är individuell är det inga problem att byta verktyg och arbetsstation. Systemet räknar ut den totala mängden vibrationer som du utsätts för under skiftet. Vissa verktyg kan användas i flera timmar medan hackan som mest får användas en halvtimme per arbetspass.
Om någon når den övre gränsen slås tryckluften omedelbart av. Resten av dagen får personen arbeta med något annat. Samordnaren för varje skift övervakar hur mycket varje anställd har exponerats under sitt pass, och planerar arbetet utifrån det.
– Man vill ju ha det så jämnt fördelat som möjligt. Om samma person hela tiden slår i taket är något fel, säger Jonas Kakarikas, produktionstekniker och kvalitetssamordnare.
Och systemet har fungerat. Sedan det infördes för ett par år sedan har gjuteriet i princip inte haft ett enda fall av vita fingrar.
– I dag är vi till 99,9 procent säkra på att ingen exponeras för farliga mängder vibrationer, säger Peter Björnsson.
Därför är det lyckat att mäta vibrationer
Gjuterichefen Peter Björnsson ser många fördelar med systemet:
Personalen blir kvar
Vi behöver inte omplacera någon och kan därför ha kvar personalen på samma ställe. Det är en vinst både för medarbetaren och för arbetsgivaren.
Jämnare fördelning
För det mesta blir systemet självreglerande. Mellan kollegorna är det inte snyggt att minska sin egen rensning och i stället låta någon annan göra mer. Här delar vi på det och försöker solidariskt fördela arbetsuppgifterna.
Ett säkert system
Men det viktigaste är att vi kan se medarbetarna i ögonen och säga att vi har ett system som gör att vi inte exponerar dem för farliga mängder vibrationer. Det är skönt att veta att vi inte tullar på säkerheten.