”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Vakter som hatar

Foto: Fredrik Swartling

Hennes livvakt var en näthatare

Klockan 06.30 blir DA:s chefredaktör Helle Klein hämtad i bostaden av sin livvakt.

Hon – med en stark hotbild sedan flera år tillbaka.

Han – en välmeriterad och skicklig livvakt. Och en av dem som på nätet hatar allt hon står för.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Dagens Arbete och Expressen granskar under några dagar den svenska säkerhetsbranschen. Tidigare har vi skrivit om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolag. I dag avslöjar vi att den livvakt som skulle skydda DA:s chefredaktör Helle Klein spred hat på nätet.

DA gör alltså denna gång en granskning där vi själva är inblandade. Det brukar redaktioner undvika. Men vi bestämde oss för att göra ett undantag eftersom den växande bevakningsbranschen är en viktig samhällsfråga.

Redaktionen på Dagens Arbete är van vid att deras chefredaktör behöver livvakt vid offentliga framträdanden. Så har det varit i flera år, men hotbilden har förvärrats. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i Göteborg under Bokmässan 2017. Nazisterna bar plakat med bilder på bland andra Helle Klein. ”Förbrytare” stod det med stora svarta bokstäver.

I telefonen fortsatte hoten. Morgon och kväll kom meddelanden. Hon polisanmälde, men inget hände. Tidningens säkerhetsbolag bedömde att hon behövde ökat skydd.
Någon månad före Bokmässan 2018 blev en livvakt hennes ständige följeslagare, vardag som helg.

Han var med överallt, om hon så bara skulle gå ett par hundra meter till ett lunchmöte. Han satt i tidningens fikarum i timtal. Tystlåten, höll på med sin mobil, drack kaffe.
Medarbetarna blev mer och mer oroliga. Hur såg hoten ut egentligen? Varför hade Helle plötsligt lika mycket livvaktsskydd som ministrar? Och vem var den här mannen som följde henne hela tiden?

Tidningens grävande reportrar kollade upp honom. Några hade precis varit i Riga på kurs och lärt sig av de bästa i världen.

Helle Klein hade börjat packa för att åka till Bokmässan i Göteborg i höstas. Bra skor, flera ombyten, vattenflaska. Det brukar bli gräsligt varmt och syrefattigt i mässhallarna. Hon, som är både chefredaktör, präst och opinionsbildare, skulle delta i flera seminarier och paneldebatter.

Se Helle Klein i en tv-intervju i tidningen Expressen här.

Dagen före resan fick hon reda på vad livvakten lagt ut på sin Facebook.
En bild med muskulös bar överkropp, ett svärd, en svensk flagga.

Hon och andra på redaktionen fick ­associationer till svärdattacken på skolan i Trollhättan då två människor dödades.

Det han skrivit osade förakt för invandrare, för arbetarrörelsen: ”LO är en skam för Sverige”, för Svenska kyrkan, som ”anslutit sig till djävulens verk”. Han hade lajkat högerextrema sidor och skrivit inlägg som gjorde Helle, den person han skulle skydda, orolig och rädd:

”Sverige är infekterat och infiltrerat, snart måste folket agera.”

”Vi flyttar inte, vi är duktiga krigare, kommer aldrig låta Sverige förändras till något vi inte känner igen.”

”Vi är redo för återtagandet.”

Sälj inte ut vår säkerhet

Säkerhetsbolaget Avarn fick skärmdumpar och uppmanades att byta ut livvakten.
Det hade varit lätt för bolaget att hitta svepskäl som inte gjorde honom misstänksam. Han hade jobbat många övertidstimmar under fem veckor, var svårt förkyld och tappade ibland rösten.

Men bolaget ville avvakta och göra en utredning.

Helle Klein och hennes make samtalar hela kvällen. Ska hon åka eller inte åka? Det blir inte mycket sömn den natten. Hon vill inte ställa in sina åtaganden.

In i det sista hoppas hon att en ny livvakt ska åka med henne. Men på torsdagsmorgonen får hon ett sms: ”jag är här nu”. Det är samma livvakt. Han som skrivit inlägg med hat mot allt av det Helle Klein står för. Hon går ner och kliver in i den mörka bilen och åker till Centralen. Hon och livvakten sitter tillsammans i tre timmar på tåget.

Seminarierna avlöser varandra. Hon pratar journalistik, folkbildning och existensiella frågor. En av kvällarna i Göteborg sitter hon i en fullsatt salong och ser filmen om succéförfattaren och Expo-grundaren Stieg Larsson. Han bekämpade högerextremism och nazism, levde under hot och dog i en hjärtattack 50 år gammal.

Livvakten sitter strax bakom henne i biomörkret. Han är mycket tyst efteråt på väg till hotellet.

Läs också: Livvakten: ”Kommentarer ryckta ur sitt sammanhang”

Efter fyra dagar på helspänn, äntligen på väg hem. Men då stannar tåget, signalfel i Laxå. Minuterna blir en timme, som blir två. Livvakten sitter mittemot. Helle skriver ett mejl till en kollega på tidningen:

”Inombords brottas jag med starka motstridiga känslor – alltifrån djupaste förtvivlan, då all tillit till omvärlden rasat, till helig vrede. Att vara sida vid sida, skratta och samtala med en som i själva verket hatar allt det som är jag och använder samma rasistiska smörja som dem han skyddar mig emot.”

När hon kommer hem släpper allt och förtvivlan sköljer över henne. Helle avsäger sig allt livvaktsskydd och åker till okänd ort.  Hon orkar varken läsa eller skriva. Förmår knappt att gå på promenader. Hon mejlar sin kollega:

”Ärligt talat är jag oerhört pressad av hoten från NMR och känner att polisen inte är att lita på. Personskyddet har varit min tröst och trygghet och nu kan jag inte längre förlita mig på dem heller. Vem i hela världen kan man lita på?”

Läs också: Avarn: ”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Fotnot: Kostnaden för livvaktsskyddet i fem veckor var 200 000 kronor.
DA har i dag ett annat ­säkerhetsbolag. ­Livvakten jobbar inte kvar på Avarn.

 

Läs mer: DA granskar


ge@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Nu ska branschen kollas

Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn har stora kunder som Riksdagen och Riksbanken. Företaget har dock fått sitt tillstånd att vapenutbilda personalen indraget.

Livvakten: ”Det är min rätt att få uttrycka mina åsikter”

Helle Kleins tidigare livvakt säger att han har grundlagsskyddad rätt att uttrycka åsikter i dialog med andra, och att hans kommentarer är tagna ur sitt sammanhang.

”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, hänvisar till sekretess runt fallet med Helle Klein. Han säger dock att det som livvakten skrivit på Facebook strider mot företagets värdegrund.

1

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Bevakningsbranschen drar ifrån polisen

Den svenska bevakningsbranschen omsätter 17 miljarder kronor årligen, och växer. Och antalet väktare och ordningsvakter är nu större än antalet poliser.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Industri på högvarv

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Vad är ett vanligt jobb?

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

DA granskar vuxenutbildningen

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Facket för unga

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

”Livet har blivit begränsat”

Sjuk av jobbetDagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

1

Visselblåsaren som gjorde skillnad

DA GRANSKARDe Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

2

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.