”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Vakter som hatar

”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, är sparsam med kommentarer runt fallet med Helle Klein:
– Vi pratar i regel inte om kunder som vi har haft eller kommer att ha, säger han till Expressen.

Har du förståelse för att Helle Klein kände ett obehag i den här situationen?
– Som jag precis sa så kommenterar vi inte frågor rörande tidigare kund eller kunder som vi kommer att ha, eller har.

Du har varit vän med livvakten på Facebook. Där har han bland annat lagt upp en bild på sig själv i bar överkropp där han håller i ett svärd, han skriver att ”Sverige är infekterat och infiltrerat, att det kan bli krig, att ”vi är duktiga krigare”?

– Det du beskriver är direkt olämpligt att skriva och inget som går i linje med vår värdegrund men det finns många anledningar till att man kan ha kontakt i sociala medier. Det innebär absolut inte att man sympatiserar med dessa, vill jag understryka.

Har du som chef och Facebookvän agerat mot din kollega med tanke på vad han skrivit och lagt upp?

– Detta är kopplat till personalärende så det kan jag tyvärr inte kommentera. Men det jag kan säga är att vi har en policy som beskriver hur vi ska agera på sociala medier.

Är den här händelsen en enskild företeelse eller har ni problem med anställda på Avarn som uttrycker sig på det här sättet?

– Det vill jag tyvärr inte kommentera. Vi har en policy som säger hur vi ska agera på sociala medier som jag uppgav för dig. Vi har även en etisk kod som säger att vi ska agera med hänsyn, ärlighet och respekt.

Läs mer:

1Kommentarer

stevO:

Sedan när får en arbetsgivare agera mot sina anställda för vad som skrivs på sin fritid? Såvida man inte pratar om sin arbetsgivare såklart.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Nu ska branschen kollas

Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn har stora kunder som Riksdagen och Riksbanken. Företaget har dock fått sitt tillstånd att vapenutbilda personalen indraget.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Livvakten: ”Det är min rätt att få uttrycka mina åsikter”

Helle Kleins tidigare livvakt säger att han har grundlagsskyddad rätt att uttrycka åsikter i dialog med andra, och att hans kommentarer är tagna ur sitt sammanhang.

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Bevakningsbranschen drar ifrån polisen

Den svenska bevakningsbranschen omsätter 17 miljarder kronor årligen, och växer. Och antalet väktare och ordningsvakter är nu större än antalet poliser.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.