Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rejäl debatt om vaktbolagen

1 april, 2019

Skrivet av

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en högerextrem näthatare till livvakt. Granskningens syfte var att bli en väckarklocka och få till en rejäl samhällsdebatt om den pågående privatiseringen av vår säkerhet och våldsmonopolet och branschens uppenbara problem. Det fick vi.

Jag själv skrev detta på ledarplats i DA: Sälj inte ut vår säkerhet

Jag har sällan varit med om ett så stort genomslag i medierna. Själv deltog jag i TV4 Nyhetsmorgon, TV Nyheterna, Medievärlden, Expressen-TV, P4 Extra, Studio 1, Journalisten och Aktuellt kl.21. Så gott som alla landets dagstidningar har följt upp granskningen både på nyhetsplats och ledarplats. Inrikesminister Mikael Damberg var ute direkt och lovade att regeringen skulle tillsätta den där utredningen om vaktbolagen som både polisen och säkerhetsbranschen har efterlyst.

Hoppas innerligt detta leder till förändring.
Här är några axplock av det som skrivits:

Västerbottens-Kuriren: Grundproblemet är att det finns för få poliser 
Helle Klein i Journalisten: Det mest absurda och pressande i mitt liv
Helle Klein i Medievärlden: Hoppas politikerna reagerar
Kristianstadbladet: Hellre poliser än ordningsvakter

Svenska Dagbladet: Väktarlagen måste moderniseras
Dagens Arena: Vi måste sluta att vara så naiva

Arbetet: Vi måste kunna lita på väktarna
Värmlands Folkblad: Nazister ska inte vakta
Dagens Industri: Problemet är myndigheterna – inte de privata vaktbolagen
Dagens Nyheter: Nu är frågan vem som vaktar väktarna
Aftonbladet: Nazistiska väktare borde tas ur tjänst
Omni: Kritiken mot vaktbolagen

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.