
”Snart försvinner det en massa kunniga människor”
22 augusti, 2019
Skrivet av Pontus Ohlin
Stora utmaningar Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Conny Nilsson, Pappers näringspolitiska ombudsman, uttrycker viss oro över den generationsväxling som nu är nära förestående. Luckorna som måste fyllas, kompetensen som måste säkras.
– Det här är inte bra, säger han. Och på sikt kan det ge kvalitetsproblem, hota både jobb och välfärd.
Kvalitetsproblem?
– Ja, snart försvinner det en massa kunniga människor som har jobbat 30–40 år i branschen. Folk med tyst kunskap – sådant man inte kan läsa sig till, utan sådant man lär sig genom att vara på jobbet.
I likhet med manskapet på Husum önskar Conny Nilsson därför att överlämningen fick ta lite längre tid.
– Det är en kostnad som man får ta som företagare, om man vill ha en bra kvalitet, säger han.
Men kommer industrin att kunna locka tillräckligt med nya, då?
Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor vid Industriarbetsgivarna, tror det.
– Företagen kommer att få medarbetare. Jag är optimist i den bemärkelsen att våra företag är långsiktiga och konkurrenskraftiga.

– Men om de sedan ska kunna utvecklas i den utsträckning som de skulle kunna, då krävs det naturligtvis rätt kompetens. Och där har vi en stor utmaning.
Dagens befintliga utbildningssystem räcker helt enkelt inte till, menar Fredrik Gunnarsson. En utbildning gemensam för hela massa- och pappersindustrin, som den avdelningsordförande Kenneth Olsson föreslog i artikeln innan, vill han inte tycka till om.
Men, säger han:
– Jag tror att man måste jobba mycket bredare än så. Företagen behöver ju anställa fler inom överskådlig tid, och då behöver de också rätt kompetens. Därför måste man nu hitta olika vägar som kan fånga upp folk och göra dem anställningsbara.
Vilka vägar, menar du?
– Utbildningssystemet är en sådan väg. Påbyggnadsutbildningar och kompetensutveckling en annan. Kompletterande utbildningar, som vuxenutbildning, kan vara en tredje. Och så vidare.
– Vi måste skapa ett bättre system för det här.