Industriarbetarnas tidning

Pontus Ohlin

po@da.se

Reporter med fokus på Pappers branscher.

Skrivet av Pontus Ohlin

Slipad fabrik

Klockan är 15.31 på Tormek i Lindesberg.

Helle Klein i stökig rättegång med nazist

”Snutjävlar!” ”Tja jude!” ”Det här är en politisk, judisk, jävla fars!” Så lät det när den NMR-nazist som tidigare hotat och trakasserat DA:s chefredaktör Helle Klein dök upp i Svea hovrätt på torsdagen.

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd på skånska Klippan – 24 pappersarbetare – har varslats och riskerar nu att förlora jobbet. 

Lars Lerin valde livet

Konstnären Lars Lerin är både erkänd och berömd. Men ett tag var han nära att gå under i alkohol och tabletter.

Sista lasten

Ögonblicket. Klockan är 15.36 på Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. Anna-Lena Jönis-Ek, truckförare vid utlastningen, fraktar några av brukets allra sista ton med färdigtillverkat magasinspapper till lastbilar som står och väntar. Men snart är det slutkört och färdigtillverkat för gott. Den sista september stänger bruket som Anna-Lena arbetat på i 40 år. – På ett sätt känns […]

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

När jobbet försvinner

Hur känns det att plötsligt bli varslad? Att snart förlora jobbet? DA åkte till Sundsvall, där det första stora varslet inom pappersindustrin kom, och pratade med några som vet.

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Sista skiftet på Svanskog

Han började som springpojke när han var femton. Nu, nästan ett halvsekel senare, har Freddy Andersson gjort sitt sista skift på bruket. Alla hans arbetskamrater likaså.

Pappers Ung2020 blir 2022

Här är de, personerna som ska ratta Papper­s stora ungdomsprojekt fram­över. Nästa år ska de ordna ett stort evenemang för förbundets unga medlemmar.