Industriarbetarnas tidning

Närings­ministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

30 september, 2019

Skrivet av

Automatisering Överge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Kompetensfrågan och det livslånga lärandet stod i centrum när företag och fack samlades till den årliga Industridagen, den här gången förlagd till Sandviken. På plats fanns också forskare, regioner, kommuner, högskolor och topp-politiker. Däribland tre ministrar utöver statsminister Stefan Löfven.

Om människor på bredden upplever att förändring är lika med försämring – eller till och med förnedring – då kommer människor att säga nej tack. Då kommer andra krafter att få fotfäste.

I sitt öppningstal underströk näringsminister Ibrahim Baylan vilka utmaningar som svensk industri står inför. Inte minst klimatförändringarna förändrar villkoren för industriproduktion. Men också den tekniska utvecklingen.

– Digitalisering, automatisering och elektrifiering genomförs nu i en hastighet som vi aldrig tidigare har upplevt, sa Baylan och varnade – precis som forskaren Carl Benedikt Frey gjorde i DA:s intervju med honom i förra veckan – för följderna om människor överges i den snabba utvecklingen.

– Om människor på bredden upplever att förändring är lika med försämring – eller till och med förnedring – då kommer människor att säga nej tack. Då kommer andra krafter att få fotfäste.

– Det är lätt att säga att  ”vi är ju så små, vi står bara för en tusendel av de totala utsläppen i världen”. Då kanske det kommer politiska krafter som säger ”stopp och belägg, det var bättre förr, låt oss vrida klockan tillbaka.”

Det vore förödande för ett land som Sverige, enligt Baylan. Sverige har alltid varit duktigt på att anpassa sig till förändringar. Ministern påminde om diskussionen om ozonhålet.

Varför diskuterar vi inte ozonhålet idag? Därför att vi gick samman och löste problemet med ny teknik. På samma sätt ska vi göra med de än större klimatförändringarna. Det leder till fler jobb, bättre välfärd och ökad hållbar tillväxt.

Att tackla klimatproblemen och samtidigt utnyttja den snabba tekniska utvecklingen kommer att leda till stora förändringar för människor. Ibrahim Baylan:

– Då krävs att vi är ärliga och säga att ditt jobb kan automatiseras och att du då måste vara beredd att utbilda dig. Det viktiga är att människor inte får överges och inte får känna sig ensamma. För då kommer de att vända sig mot förändringen.

Vi måste skapa system som gör att människor kan utvecklas med sitt jobb.

Därför, fortsatte han, har regeringen tagit initiativ till fyra samverkansprogram för industrin. Ett av programmen handlar om kompetensutvecklingen och det livslånga lärandet.

– Vi måste skapa system som gör att människor kan utvecklas med sitt jobb. Teknikutveckling har alltid slagit ut gamla jobb men också skapat nya. Lyckas vi med det här, då kan Sverige slå världen med häpnad, sa Ibrahim Baylan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.