Industriarbetarnas tidning

Robotiseringen som kom av sig

12 september, 2019

Skrivet av

Svensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent.
Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, säger Ove Leichsenring, ordförande i Swira, branschföreningen för robotautomation.

Ove Leichsenring
Ove Leichsenring är ordförande i branschföreningen för robotautomation, Swira, som i dagarna arrangerar konferensen Robotiserad automation på Elmia i Jönköping. Han varnar för att Sverige kan halka efter i robotiseringen av industrin.

Länge köpte företagen fler och fler industrirobotar, i första hand till att flytta produkter och till svetsning och montering. Men för två år sedan märktes en trendbrott. 2017 köptes 8 procent färre robotar än året innan. I fjol sjönk inköpen med ytterligare 20 procent. Med färre robotar försämras konkurrenskraften och därför hotas också jobben, säger Ove Leichsenring.

Är det inte tvärtom, att färre robotar räddar jobben?

– Nej, alla undersökningar visar att robotisering ökar företagens produktivitet och konkurrenskraft. Företagen blir effektivare, tjänar mer pengar och ökar produktionen vilket innebär att det kan bli fler jobb.

Hur förklarar du att det nu säljs färre robotar till den svenska industrin?

– Att förändringstrycket stannat av tack vare de goda tiderna. När man har fullt upp att göra så har man inte tid att titta över produktionen. Vilket kan leda till ett bryskt uppvaknande nu när vi går in i en lågkonjunktur.

Jag tror att många företag inte vet hur de ska göra för att robotisera. […] Man tror att en robot mest är lämpad för massproduktion, men det är inte sant.

Ove Leichsenring är bekymrad över att inte fler små och mellanstora företag har robotiserat.

– Vi vet att de mindre företag som påbörjat robotresan stärkt sin konkurrenskraft oerhört. De har vunnit marknadsandelar, fått fler kunder, kunnat öka produktionen, kanske gå upp i skift och ofta också nyanställt.

Sverige är visserligen ett av världens robottätaste länder, mätt som antal industrirobotar per tiotusen anställda. Sydkorea ligger i topp genom sin stora elektronikindustri. Sverige parkerar på en femteplats tack vare robotarna i fordonsindustrin.

– Men i resten av tillverkningsindustrin är det desto tunnare, säger Ove Leichsenring.

– Faktum är att vi ligger långt, långt efter Danmark om vi bortser från fordonsindustrin.

Varför hänger inte de svenska små och mellanstora företagen med?

– Jag tror att många företag inte vet hur de ska göra för att robotisera. Många har en komplicerad produktionsstruktur och tillverkar i korta serier på lego. Man tror att en robot mest är lämpad för massproduktion, men det är inte sant. De nya robotarna är mycket flexibla.

Omvärlden fortsätter att robotiseras, i synnerhet i Kina. Där installeras var tredje robot som tillverkas. Men aptiten på robotar är inte lika markant som tidigare; ökningen i försäljningentakten har kommit av sig. I fjol ökade den globala försäljningen med blygsamma 1 procent – mot 30 procent året innan.

– Ett tecken på en allt sämre global konjunktur, enligt Ove Leichsenring.

Robot­branschens nya kunder: småföretagen

Den automatiska revolutionen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.