Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

6 december, 2019

Skrivet av

Perspektiv Fängelse i åtta månader. Skadestånd för kränkning och utebliven lön. En signal till arbetsgivare som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

Elinor Torp, arbetsmiljöreporter.

Norrköpings tingsrätt har dömt en krögare i 50-årsåldern till åtta månaders fängelse för människoexploatering för att ha använt slavliknande kontrakt på sin krog. Domen är den första i sitt slag sedan människoexploatering kriminaliserades i Sverige 2018.

Paret från Bangladesh var modiga som gick till polisen och berättade. De flesta törs inte. Löftet om hundra kronor i timmen visade sig inte stämma alls.

Paret jobbade elva till tolv timmar om dagen, sex till sju dagar i veckan på restaurangen i Norrköping. De bodde ovanpå arbetsplatsen och fick äta rester från köket om natten. En tjänade 28 kronor i timmen, den andra bara 19. När de klagade hotade krögaren med utvisning. Krögaren ska också ha riktat ett vapen eller en vapenattrapp mot paret när de försökt hävda sin rätt.

Allt detta tycker tingsrätten är bevisat. Ska fler våga så är detta en viktig markering. Arbetsgivaren förnekar naturligtvis alltsammans och överklagar. Det gör också åklagaren som tycker att åtta månader var i mildaste laget.

Paret i 25-årsåldern är långt ifrån ensamma om att ha blivit blåsta i branscher som städ, bygg, transport och restaurang. Berättelsen känns igen från alla de människor jag träffat i granskningen av skuggsamhället.

I Sveriges första fällande dom om människoexploatering kan vi också läsa om att 25-åringarna under en höjd stekpanna ska ha hotats till döden i köket. Här står ord mot ord så i de delarna går arbetsgivaren fri.

Likande scener finns med i min bok Vi, skuggorna. Här är det Aura som hamnar i ett hus fullt av svartarbetare i Arjeplog. I huset finns tre restauranger och ett gemensamt kök där inget går rätt till. Men här är det inte en stekpanna den överordnade chefen hotar dem med utan ett samurajsvärd.

1 juli 2018 fördes människoexploatering in i brottsbalken. Den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor, eller tiggeri döms. Straffet är fängelse i högst fyra år. Grov människoexploatering kan ge upp till tio års fängelse.

5 december 2019 fälls för första gången en arbetsgivare. Den fällande domen i Norrköpings tingsrätt kan bli vägledande för var gränsen går för människoexploatering i svenskt arbetsliv.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.