Industriarbetarnas tidning

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

18 december, 2019

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Fakta: Ny föreskrift

Föreskriften AFS 1994:1 Arbetsanpassning och rehabilitering skrotas. Under våren 2020 kommer den nya föreskriften som heter Arbetsanpassning.

I dag kräver facket rehabilitering för anställda med alkoholberoende. Däremot har det visat sig svårare att få arbetsgivare att bekosta behandling vid drogmissbruk och andra beroendesjukdomar, som Dagens Arbete tidigare berättat i en granskning av knarket i industrin.

I vår väntas nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket, där kraven på rehabilitering stryks. Det innebär att det kan blir ännu svårare för personer med alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar att få hjälp med behandling.

Föreskrifterna om arbetsanpassning och rehabilitering har gällt sedan 1994. Enligt Ulrich Stoetzer, sakkunnig för organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor på Arbetsmiljöverket, har föreskrifterna kritiserats för att vara otydliga, bland annat när det gäller rehab-ansvaret.

I det nya förslaget har Arbetsmiljöverket strukit allt som handlar om rehabilitering vid alkohol och andra berusningsmedel. Något som finns med i den nuvarande föreskriften.

– Vi kan inte ha regler om arbetsgivares ansvar för specifika sjukdomar. Det kan lika gärna handla om till exempel spelmissbruk, tandrelaterade problem, psykiska diagnoser, som alkoholberoende. Föreskrifter ska inte vara specifika för en viss diagnos, säger Ulrich Stoetzer.

Arbetsgivare har länge krävt att de inte ska behöva ta ansvar för specifika sjukdomar.

– Jag tycker även att resonemanget om alkoholism som sjukdom är tveksamt. Men nu är rättsläget som det är. Det var inte en särskilt väl övervägd praxis när man hittade på det här med sjukdomsalkoholism, sa Anders Wiehe, tidigare förhandlingschef för Teknikföretagen, nu senior rådgivare, i en tidigare intervju i Dagens Arbete.

Darko Davidovic.

Fackliga företrädare är kritiska och ser flera brister med det nya förslaget.

– Tar man bort specificeringen om alkohol och andra berusningsmedel från föreskriften finns risk att arbetsgivaren inte tar särskild hänsyn till att det är en sjukdom, menar säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

Han tror att det kan innebära att det blir svårare att få arbetsgivaren att bekosta behandling vid alkoholism och svårare för facken vid förhandlingar när anställda fastnar i drogtester och arbetsgivaren vill säga upp.

– Jag tror att vi kommer att få se avsevärt många fler uppsägningar, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

”Drogtester är som ett lotteri”


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.