Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Sveriges Bygg­industrier: Vi har nolltolerans mot fusk

6 december, 2019

Skrivet av Tanja Rasmusson

Foto: Rosie Alm

Replik Arbetsmarknadens parter är överens om att bygga Sverige på schyssta grunder. Därför har Sveriges Byggindustrier påbörjat ett strategiskt arbete för sund konkurrens i samarbete med fack och myndigheter, skriver Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef.

Om skribenten:

Tanja Rasmusson är näringspolitisk chef för Sveriges Byggindustrier.

Det finns olika sätt att förhålla sig till samhällsproblem. Sveriges Byggindustrier samlar 3 700 seriösa företag i bygg- och anläggningsbranschen. Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen genom att analysera problemen, identifiera vår roll och kavla upp ärmarna.

Jessica Löfström, tidigare vd på bemanningsföretaget Expanderamera, har ett starkt engagemang för vår bransch. Precis som Sveriges Byggindustrier känner Löfström stor ilska över oseriösa lycksökare som förstör för hederliga företagare.

Sveriges Byggindustrier har nolltolerans mot fusk. Vi jobbar för attraktiva kollektivavtal grundande i öppenhet mot omvärlden. För det måste gå att hålla två tankar i huvudet. Vi värjer oss emot Löfström sätt att ensidigt peka ut utländska företagare som orsaken till fusket som finns kvar på sina håll i bygg- och anläggningsbranschen.

Tyvärr går Jessica Löfströms argumentation i Dagens Arbete över anständighetens gräns. Löfström skriver: ”…enligt min uppfattning ser man (BI, förf. anm.) ofta fortfarande mellan fingrarna när medlemsföretag anlitar underentreprenörer från andra länder”.

Är det verkligen Löfströms uppfattning att utländska arbetare per definition är kriminella? Jag vill gärna tro att detta är ett slarvfel, allt annat vore mycket anmärkningsvärt.

Arbetsmarknadens parter är överens om att bygga Sverige på schyssta grunder. Därför verkar Sveriges Byggindustrier för vår bransch ska bidra till uppfyllandet av Agenda 2030. Vi har påbörjat ett strategiskt arbete för sund konkurrens – i samarbete med fack och myndigheter. Vi arbetar också strategiskt för skärpt lagstiftning mot organiserad brottslighet. Men vi kommer alltid att välkomna utländska arbetare. Inte bara för principens skull – utan för att de behövs när vi rustar Sverige för 11 miljoner invånare.

”Det måste bli kännbart straff för den som köper svart arbetskraft”

Jessica Löfström föreslår vidare att Sveriges Byggindustrier ”…ska utesluta de bolag som åker fast med svarta underentreprenörer”. Det görs redan. Företag som fullt medvetet bryter mot lagar och regler har inte vår organisation att göra. Sveriges Byggindustriers medlemskriterier förutsätter att företagen följer svenska lagar, regler och avtal. Medlemmarna erbjuds kvalificerad rådgivning inom såväl arbetsrätt som entreprenadjuridik.

Det ska vara lätt att göra rätt. Majoriteten av våra medlemmar är små och medelstora företag, som bidrar till jobb och tillväxt i generation efter generation. Deras medlemskap i Sveriges Byggindustrier är en kvalitetsstämpel. Tillsammans är vi starkare än fördomarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.