Industriarbetarnas tidning

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

9 januari, 2020

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

När kollegorna knarkar Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor. Här är hans berättelse.

Josef heter egentligen något annat.

*Söndertrammad = Att ha missbrukat läkemedlet tramadol under längre tid.

”Det röktes framför allt gräs men det jag reagerade starkast på eftersom det syntes mest var tramadol. Bara i mitt arbetslag var det sex personer som ofta var påverkade av tramadol på arbetstid.

Folk tar det för att palla. Om nån klagar på att jobbet är för tufft tystas det ner. Folk vet inte om sina rättigheter. Tramadol är skitbra för att få bukt med smärtor i kroppen. Det är den ena sidan, att det gör ont och för att det är tråkigt. Men också att man har med sig ett missbruk när man börjar på Volvo.

Allt gick att få tag på där inne. Kanske inte riktigt tunga grejer som heroin. I övrigt var det jättelätt att få tag på olika droger.

Jag har sett folk komma in på Volvo fräscha, men där det dalat snabbt när de börjat med droger.

Volvo kan ha begått narkotikabrott

En sidosyssla som flera har på Volvo är att sälja droger. Det är samma personer som säljer på gatan som säljer inne på arbetsplatsen. Det är säkrare att sälja inne på arbetsplatsen. Men det blir också samma tjafs som på gatan när någon börjar sälja bättre grejer än någon annan. Många drogaffärer skedde via Snapchat, det stämdes träff vid kiosken inne i fabriken eller vid en port. Vissa ska också ha kunnat beställa via truckförare som kör ut material till banorna på arbetsplatsen. Det är bara cash som används i drogaffärerna, man torskar på swish.

Finns inget värre än att ha dem på jobbet, som ändå bygger på samarbete. Det är jobbigt att se folk fucka upp sig. Uppenbart höga och söndertrammade* människor stod på linan och jobbade. Det var jobbigt eftersom jag hatar pundarmänniskor. Folk känner hopplöshet och drogerna är så tillgängliga på Volvo. Det största problemet är att de som säljer får jobb där.

Jag tog aldrig droger. Men hade jag inte haft en plan och vetat att jag skulle sluta på Volvo så hade jag också dragits in i det. Det är en hopplöshet.

Jag såg andra ta, de drog iväg till toan. Det märktes att de som inte var vana blev illamående och gick åt sidan och kräktes. En del blev paranoida när de hade slut, det var väldigt tydligt.”

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.