Industriarbetarnas tidning

Volvo kan ha begått narkotikabrott

11 december, 2019

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna.
I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Under våren började Volvo Cars på Torslanda i Göteborg låta knarkhundar söka igenom lokalerna.

Företaget ansåg att polisens resurser inte räckte för att hjälpa till att söka efter droger på arbetsplatsen. Därför genomför de egna hundsök tillsammans med privata aktörer.

Dagens Arbete har under en längre tid försökt få svar från Volvo om hur de hanterar droger som hittas i lokalerna. Volvo medger att de har hittat narkotikaklassade tramadol, som de valt att förstöra.

– De ska inte förekomma på en arbetsplats, säger presstalespersonen Stefan Elfström.

På frågan hur Volvo kan veta att om den tramadol de förstört varit receptbelagd eller använts illegalt, svarar bolaget:

– Det har vi inte möjlighet att undersöka.

Förstör eller sparar

När DA frågar hur de hanterat andra droger skriver Stefan Elfström i ett mejl: ”De antingen förstördes alt sparades för framtida analys.” I ett senare mejl skriver han att det bara är okända substanser som sparats.

Varför har ni inte lämnat dessa till polisen?

– Den information vi har är att rutiner har saknats hos polisen för att ta emot substanserna.

Men polisen har visst rutiner för att ta emot misstänkta droger.

Klas Johansson, regionpolischef i polisregion Väst. Foto: Polisen

– Om polisen kontaktas om misstänkt narkotika på en arbetsplats ska en polispatrull skickas till platsen för att beslagta det som hittats samt säkra eventuella spår och andra bevis, säger regionpolischef Klas Johansson i polisregion Väst.

Vi frågar Volvo Cars igen hur de fått information om att polisen saknar rutiner.

– Vid fall där okända substanser inte kan kopplas till en misstänkt person, har polisen tidigare meddelat att de inte har rutiner för att ta emot substanserna, säger Stefan Elfström.

Anmäler inte fynd i lokalerna

Hittills har Volvo inte polisanmält när de har hittat misstänkt knark i lokalerna. De har istället sparat det för framtida analys.

Genom att spara misstänkta droger kan arbetsgivare göra sig skyldiga till brott.

– Om en arbetsgivare påträffar misstänkt narkotika så ska polisen kontaktas direkt, säger regionpolischef Klas Johansson.

– Det är viktigt att narkotika hanteras på rätt sätt eftersom det kan innebära risker med hudkontakt eller att andas in narkotikapreparat. Narkotika ska inte spolas ner i toaletten eller slängas bland annat avfall. Dessutom vill vi dokumentera eventuella spår för att öka chanserna att klara upp brott. Narkotikabrott genom innehav är straffbart, säger Klas Johansson.

DA har försökt få svar från Volvo Cars varför de inte polisanmält eller skickat misstänkta droger på analys. Efter DA:s frågor meddelar Volvo att misstänkta droger hädanefter ska skickas på analys till ett laboratorium. Enligt Stefan Elfström är det labbet som ska göra en polisanmälan om substansen skulle visa sig vara olaglig.

Hur ser ni på att ni kan ha gjort er skyldiga till innehav av narkotika genom att spara misstänkta droger?

– Då vi hittar substanser dokumenterar vi fyndet enligt interna rutiner och då vi som företag har intresse av att aktivt arbeta förebyggande mot narkotika har vi beslutat att fortsättningsvis skicka okända substanser till NFC*. Om polisen skulle anse att det kan vara ett felaktigt syfte eller hanterande, så är vi givetvis villiga att ändra våra rutiner, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars.

Polisanmäler anställda 

Däremot polisanmäler Volvo anställda som fastnar i drogtest.

– Vi ser polisanmälningarna som en kompletterande preventiv åtgärd i vår strävan att förebygga förekomst av missbruk på arbetsplatsen, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars.

Företagets nya policy infördes i maj. Det har gjort att flera anställda, enligt facket, sagt upp sig innan testen eftersom det finns en oro över att bli polisanmäld.

Men anställda oroar sig i onödan. Enbart arbetsplatsens drogtest räcker inte som bevis. Polisen går inte vidare med anmälningarna. De hamnar därför inte i något brottsregister.

* NFC står för Nationellt forensiskt centrum och är ett kriminaltekniskt laboratorium som ingår i Polismyndigheten.


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.