Industriarbetarnas tidning

Knarkfynd på toalett på SSAB

31 januari, 2020

Skrivet av

Knark har hittats inne i SSAB:s lokaler i Borlänge. Företaget har gjort en polisanmälan och kommer nu att utöka med fler drogtester på arbetsplatsen.

Knarket hittades inne på en toalett i SSAB:s lokaler i förra veckan. Efter polisens analyser visade det sig vara amfetamin.

– De flesta är förskräckta att det har hänt här. Det här har blivit som ett uppvaknade, säger Sture Bergvall, klubbordförande på SSAB i Borlänge.

Arbetsgivare och fack har nu kommit överens om att utöka de befintliga slumpmässiga drogtesterna under en period framöver.

– Knarket har inte gått att knyta till någon särskild person, därför tycker vi att fler slumpmässiga drogtest kan vara en början för att komma till rätt med problemen. Nu funderar vi hur vi ska gå vidare, säger Sture Bergvall.

Dagens Arbete har under hösten granskat knarket inom industrin. I granskningen kunde vi bland annat avslöja att organiserad drogförsäljning förekommer på flera industriarbetsplatser. Knarklangare har kunnat sälja narkotika ostört utan insyn från polis.

SSAB ser allvarligt på att droger hittats i deras lokaler.

– Det är ytterst allvarligt. Droger är både en hälsorisk och en säkerhetsrisk. Vi är ett företag med många risker. Vi har många transporter, tungt gods som ska flyttas och så vidare, säger Anna Östlund, informationsansvarig, till Dalarnas Tidningar.

SSAB införde drogtester 2004 och testar anställda vid nyanställning, misstanke och slumpmässigt. Testerna görs via urin- och blåstester.

Hur de hanterar drogfall på arbetsplatsen är olika från fall till fall. Detsamma gäller om de erbjuder rehabilitering eller inte. Det framgår i en enkätundersökning där Dagens Arbete tillfrågade sju stora bolag hur de hanterar drogärenden på arbetsplatsen. SSAB vill i enkätundersökningen inte kommentera hur många positiva drogtester de haft under 2019 eller 2018.

Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.