Industriarbetarnas tidning

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

18 februari, 2020

Skrivet av

Tvångsflytten av garverierna från Bangladesh huvudstad Dhaka till Savar skulle rädda miljön. Men Dagens Arbetes egna prover avslöjar att en ny miljökatastrof inletts.

2017 tvångsförflyttade Bangladesh regering garverierna som låg inne i Dhaka till en helt ny industriell zon i Savar, en timme utanför huvudstaden.

Fortfarande finns ingen lösning för det fasta avfallet från garverier som samlas på hög vid floden Dhaleswhari. Garveriavfallet består mest av hudrester som är indränkta med upp till 150 olika kemikalier som används i processen. På tippen uppstår ofta bränder, röken sprids över fält och till bostadsområden runt omkring.

Dagens Arbete har tagit prover från avfallet som analyserats av ett laboratorium i Sverige. Halten sexvärt krom uppgick till 73,1 milligram/kilo. I Sverige är riktvärdet för industrimark 10 milligram per kilo.

– De höga halterna sexvärt krom och klorid sticker ut, säger Stefan Rydin, en av Europas främst experter på miljöfrågor i garveriindustrin.

Sammantaget tyder mätvärdena på att orenat vatten från garverierna har läckt ut. Det är en riktig soppa som rinner ut i floden.

Markus Sundbom, forskare på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Enligt Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen, är cancerrisken störst vid inandning men det ska heller inte uteslutas att hudkontakt med sexvärt krom kan orsaka cancer.

Stefan Rydin är förvånad över att regeringen i Bangladesh inte löst avfallsfrågan.

– Man har bara flyttat föroreningarna, säger han.

Miljökatastrofen som flyttade

Dagens Arbete har också tagit vattenprover från dagvattnet i Savar som rinner ut i floden Dhaleswhari. Proverna har analyserat av laboratorium i Dhaka.

– Det är extrema halter krom som inte ska finnas i dagvattnet. Även halterna av syreförbrukande organiska ämnen är mycket höga. Sammantaget tyder mätvärdena på att orenat vatten från garverierna har läckt ut. Det är en riktig soppa som rinner ut i floden som riskerar leda till syrebrist och att fiskar dör eller flyr, säger Markus Sundbom, forskare på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.