Industriarbetarnas tidning

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

11 mars, 2021 - 06:34

Skrivet av

Kontorstvång Under hela pandemin har Samhalls chefer i Göteborg tvingats att vara på plats, eller ute hos kund. Nu har covid brutit ut och chefer smittat ner varandra.

Smittan har spridit sig i Samhalls anläggning där alla tjänstemän måste vara på plats fysiskt, på kontoret eller ute hos kund. Och de sitter i öppet landskap, nära varandra. När medarbetarna frågat om inte möten kan hållas digitalt så har distriktschefen svarat: Ni ska vara på kontoret. Punkt.

Under vår pågående granskning av Samhall är det många chefer som kontaktat oss. En del jobbar kvar, andra har flytt fältet.

– I ett års tid, under hela pandemin, har vi blivit tuktade och piskade, berättar en chef.

– Vi har fått höra att Samhall är viktigt, att vi fyller en viktig funktion. Vi måste visa våra kunder vad vi går för. Det har varit ”the show must go on” hela det här pandemiåret. Allting ska fortsätta som vanligt, så att kunderna blir nöjda.

Det går inte städa en toalett på 3 sekunder.

Chef på Samhall om kalkylerna som ligger till grund för att de vunnit uppdrag.

Cheferna som ringer är alla rädda. De står i valet och kvalet om de ska våga ställa upp med namn. Men så länge de inte fått ett annat jobb så vågar de inte. Från hela Västra Götaland ringer chefer. Och de vittnar om samma sak.

– Springa springa springa! Släcka bränder, och vi glömmer på vägen att det är de här medarbetarna vi ska utveckla.

Chefen påminner om Samhalls uppdrag.

– Som ledare på Samhall ska du skapa anpassningar och förutsättningar så att medarbetarna utvecklas och blir mer anställningsbara utanför Samhall.

Så mäts cheferna

Dagens Arbete har tagit del av den excelfil som visar hur cheferna runt om i landet rankas:

 • Vem som har högst bruttovinst per lönetimme.
 • Vem som har ökat bruttovinsten per lönetimme jämfört med föregående år.
 • Vem som har ökat mest i volym (bruttovinstkronor, ökning i procent) jämfört med föregående år.
 • Vem som har bäst resultatmarginal.
 • Vem som har gjort flest övergångar i förhållande till helårsbudget.

Övergång innebär att en Samhallanställd får ett arbete hos en annan arbetsgivare.

Kraven är orimliga, säger en chefskollega som valt att sluta.

– Du ska jobba efter driftkalkyler som är framtagna för att vinna affärer och som inte är realistiska i verkligheten. Det går inte driva uppdragen med de kraven som de är uträknade på. Det går inte städa en toalett på 3 sekunder.

Ett exceldokument som Dagens Arbete tagit del av visar hur de drygt 800 områdescheferna i landet mäts strikt efter en mall.

– Jag som chef är tvungen att leverera siffror. Hela tiden. Gör vi inte det så riskerar vi att få ett förslag om att köpas ut, berättar en chef.

En annan, som lämnat Samhall, vittnar om hur osunt ledarskap har skapat en ohälsosam arbetsplats.

– Management by fear. Tack och lov tog jag mig därifrån. Jag är inte utköpt utan slutade självmant.

I Göteborg arbetar ett femtiotal första linjens chefer. Här understryker man att deras närmaste chef vill väl. Men att även affärscheferna styrs med järnhand.

– De har blivit som robotar. De vågar inte heller.

I ett års tid, under hela pandemin, har vi blivit tuktade och piskade.

Chef på Samhall.

Förra veckan gick ett internt dokument ut till de anställda, döpt: Samhall granskas av Dagens Arbete. Här framgår det att Samhalls personal har rätt att uttrycka sin åsikt i media. Men medarbetarna i Göteborg har fått ett motstridigt besked.

– Prata inte i sociala medier. Då får ni sparken.

Ett mejl som gick ut efter att viruset började spridas på Samhall fick cheferna att gå i taket.

– ”Det har skett ett coronautbrott i en grupp som normalt ses och fikar”, stod det i mejlet.  Det är en fruktansvärd sak att skriva när en överordnad chef tvingat oss att vara på plats. Och vi har definitivt inte fikat. Vi har gjort det vi har blivit beordrade att göra.

Läs också

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Chefernas oro är dubbel. Medarbetarna, som de ansvarar för, städar ute hos kund.

– När pandemin började var det första Samhall gjorde att sälja coronastädning till de stora livsmedelsbutikerna. Väldigt snabbt fick vi ett mejl om att vi nu skulle börja coronastäda överallt, utöver det vanliga grundstädet.

Vilken skyddsutrustning fick era städare i mataffärerna?

– Ingenting. Ingenting! De fick inte ens ha munskydd på sig.

Chefen tystnar i luren.

– Vi är statliga. Men vilken hierarki vi pratar om! Vi vågar inte öppna våra munnar. Vi är över femtio chefer som bara sitter och tiger.

Områdeschefernas arbetsmiljö

Ur en skrivelse till Arbetsmiljöverket om ett annat distrikt i Sverige:

Chefer har en extremt liten möjlighet att påverka sitt arbete med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och Samhall har mer än något annat företag just behov av anpassningar i arbetet.

Man känner inte som chef att man får den tid som behövs för varje enskild arbetstagare och personalgrupperna är för stora.

Arbetet är hårt styrt av rutiner och det blir svårt att kunna anpassa arbetet för individen. Utan det blir individen som ska anpassas till arbetet enligt rutiner.

Dom känner själva att dom inte har kunskaperna att genomföra bra självskattningar för underlaget till matchningsverktyget utan det blir lite som det blir.

Man har ingen tid att sitta i chefsgrupp och diskutera saker som händer på Samhall och med personal utan det är mer stuprör för varje chef.

HR agerar mer som poliser och håller reda på kostnader.

En kommentar till “Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

 • Digniteten.
  .
  Att behandla personer med funktionsrätt som tredje klassens samhällsmedborgare är inget annat än ett svek mot våra medmänniskor. Och att chefer skall ”Hålla käften” tyder ju inte på annat än att något är infekterat. Borgarna pratar Alltid om ” Har du inget att dölja behöver du inte vara orolig”
  .
  I GBG sitter en borgerlig majoritet och då som alltid skall negativ kritik tystas med hot mm. När skall människor i Svedala förstå att vi under det senaste 40 åren har etablerat en grogrund till det som vi idag ser med tystnad och en angiverikultur? Och det kan ju vem som helst förstå att med den kommer Otrygghet.
  .
  Personligen tycker jag att den penningstinna samhällskulturen hos befolkningen i Svedala har slagit hål på digniteten som den enskilda medmänniskan förväntas känna trygghet inför.
  .
  Trygghetssocialist.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.