Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Människor trasas sönder av orimliga krav”

9 juni, 2021

Skrivet av

PerspektivHur det är på Samhall säger någonting om hela arbetslivet, skriver DA:s reporter Elinor Torp.

Ni kanske frågar er varför vi så enträget granskar Samhall. Jo, för att detta, ett av statens största bolag, får miljarder i bidrag varje år som ska gå till de allra svagaste på arbetsmarknaden. Här finns hela LO-kollektivet samlat under samma tak. Hur det är här säger någonting om hela arbetslivet.

”Det ska alltid vara vi på Samhall. Vi ska inte skilja på de olika kategorierna. Det finns inte tjänstemän och de som jobbar i kollektivet. Det är inte vi och dom. Vi gör det här gemensamt. Vi vill ha en blandning, en integration och en vi-känsla.”

Orden kommer från ett huvudkontor i Stockholm, från en marknadsdirektör högst upp.

När vi började granska Samhall på nytt, eftersom ingenting hade blivit bättre, nöjde vi oss inte med vad som stod i pappren och vad som sades från huvudkontoret om hur arbetsmiljön såg ut för de 26 000 anställda. Vi åkte till många lokaler i landet och möttes av en stor fet vägg.

Låst dörr mellan medarbetare och chefer. Få vågade knacka på dörren. De åt sina måltider var för sig. Drack sitt kaffe var för sig. Och slet sitt hår var för sig.

I granskning efter granskning framträder ett vi och ett dom. Vi och dom delar inte samma verklighet. Vad som på papperet kan se hur korrekt och föredömligt
ut som helst ­inne hos chefen behöver inte på något sätt stämma överens med arbetsmiljön ute hos medarbetarna.

Glappet gör människor sjuka. Jag har sett det bland lagerarbetare som
inför ledningen levererar i det högt upptrissade tempot, men i smyg käkar Tramadol för att lindra smärtan.

Jag har sett det bland undersköterskor och städerskor som stilla tiger, bland inhyrda i industrin och på byggen som gör de mest riskfyllda jobben utan skydd och marginaler, bortom vad beställaren ens har fantasi nog att föreställa sig.

Jag har sett det i vår egen bransch där löst anställda journalister stressar sig sönder och samman i framgångsrika mediehus. På en bil­fabrik, certifierad för sin goda arbetsmiljö, svarade chefer och huvudskyddsombud högst upp, fjärran från de bemanningsanställda vid linan, att belastningsskador har vi inte hos oss. Detta medan unga människor kring tjugofem slutade den ena efter den andra med handleder, nackar och axlar fördärvade för livet.

Vi har gått så långt som att kalla vår granskning Sjuka Samhall. Det är inga anekdotiska berättelser om ett fåtal funktionsnedsatta som blivit sämre av att komma hit där de egentligen enligt uppdraget ska utvecklas.

Överallt inom företaget, som kallar sig Sveriges viktigaste, trasas människor sönder av för målgruppen orimliga krav. Det väller in vittnesmål. Även från chefer som fått nog. Som inte går med på att sitta bakom den feta väggen utan vill finnas till för sina medarbetare, som säger upp sig i protest och först då vågar berätta.

Om distansen. Väggen. Glappet.

Första linjens chefer har det delegerade arbetsmiljöansvaret. Så ser det ut på Samhall, och så ser det ut på de flesta arbetsplatser.

”Som det är nu går jag och är rädd varje dag för att någon ska skada sig eller bli sjuk. Om någon av mina medarbetare dör kan jag hamna i fängelse”, säger en av cheferna. ”Men när jag väcker frågan om riskbedömningar, att arbetsmomenten ute hos kund måste gås igenom, så att medarbetarna inte råkar illa ut får jag ointresserade miner till svar”, fortsätter hon.

Chefen som sa så har en lång utbildning inom arbetsmiljö bakom sig. Hon kan lagen och vet att föreskrifterna fungerar förebyggande. Att det handlar om att agera INNAN människor blir sjuka – för att de inte ska bli sjuka. Inte, som Samhall gör nu, när det blivit ett fall för Arbetsmiljöverket, kalla in bolagsjurister som i efterhand på papper rättar till vad som måste rättas till för att slippa viten.

”Jag kom till Samhall i tron att det var en arbetsplats som stod för någonting, med en värdering som jag stöttade och ville jobba med. Men om man tittar på våra mål så är det mesta styrt mot affärerna. Man har helt tappat de mjuka värdena, det som Samhall finns till för. Det handlar ju om de här människorna, att hitta möjligheter för alla att få vara behövda någonstans”, avslutade chefen som tappade hår på grund av jobbet.

SAM och OSA heter de i sammanhanget viktigaste föreskrifterna. SAM – Systematiskt arbetsmiljöarbete. OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö. De försöker få arbetsgivare att förstå att det faktiskt är lag på att undersöka, riskbedöma och åtgärda – igen och igen – för att inte organisationen ska bryta ner människan.

Det är inte bara inom Samhall som glappet finns. Medarbetare och chefer även på andra arbetsplatser skulle behöva mötas betydligt mer för att dela erfarenheter och upplevelser. Inte tassa omkring på ljusårs avstånd från varandra.

En kommentar till “Människor trasas sönder av orimliga krav

 • Under många år har Jag själv upplevt människor förakt, mobbning och utnyttjande inom Samhall AB.
  Den Fina yta som beskrivs om hur allt fungerar bra är bara som allt annat BARA SKITSNACK från, över betalda Folkvalda Som inte bry sig eller inte orkar agera.
  Människor mår dåligt och man argumenterar om människor är berättigad till ersättning vid psykologiska problem,
  hur lågt har vi sjunkit i Sverige?
  Vi Ska hjälpa andra men inte vår egen befolkning.
  Personal inom Samhall AB mår idag så dåligt att människor planerar självmord ibland som sista utväg.
  Den utsatthet som vi befinner oss i är brutal…
  Chefer som hotar, kränker, mobbar eller förminskar och som vanligt utnyttjas vi, det är standard på Samhall AB.
  Vi ska alla tillhöra Sverige men vi är utanför! ♥️♥️🤔🤔😡😡

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.