Industriarbetarnas tidning

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

17 maj, 2022

Skrivet av

Städarnas berättelser: Chilo, Nicaragua Har städat statsministerns villa, äldreboenden, förskolor, kontor och bostäder.

Chilo. Foto: David Lundmark

”Jag är en blyg person. Jag är inte typen som pratar mycket och borde kanske ha berättat mer för polisen från början om hur det varit i Sverige. Men jag var rädd. Jag vaknar klockan tre varje natt. Det har jag gjort sedan det hände. Hjärnan startar automatiskt. Det går inte att stoppa. Åka tillbaka till Nicaragua eller stanna här i fängelset, det är lika illa, för det är ett fängelse. Det är jag och prostituerade från Ukraina som fångats in och inte mår bra. Vi sover sex i varje rum. Min enda vän är en transtjej som kan spanska. När du är här funderar du mycket, du tänker och tänker och tänker.

Till slut tror du inte på någon enda människa. Jag känner inte statsministern.

Men att en person som bara vill arbeta låses in som kriminell är inte rättvist när så många andra gör dåliga saker mot ditt land och mot andra människor, och de får vara kvar och fortsätta göra dumma saker.

Chefen på firman som statsministern köpte städ av har blivit läskig, och den jag städade för innan var hemsk, trakasserade sin personal och fick oss att gråta och känna oss värdelösa varje dag. Hela tiden hot. Nu får de fortsätta göra så mot andra. Arbetsgivaren jag städade för hos statsministern var snäll när jag jobbade där, skickade snälla sms, men nu har han blockat mig.

Till statsministern vill jag säga att jag försökte få min chef att förstå att det inte var en bra idé att jag städade hos dig. Han var med mig en hel timme inne i ditt hus första gången och visade. Fyra gånger städade jag hos dig och jag var alltid orolig inför det. Jag känner inte dig och jag vill inget dåligt mot ditt land. Jag vill bara arbeta och leva i ett land där det går att leva.”

Fotnot: Den 4 mars – när utredningen om människoexploatering lagts ner – utvisas Chilo till Nicaragua efter 73 dygn i Migrationsverkets förvar.

Läs också

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.