Industriarbetarnas tidning

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

19 maj, 2022 - 07:00

Skrivet av

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Fem månader har gått sedan larmet utlöstes och Chilo greps utanför statsministerns villa i Nacka. Chilo jobbade då för ett städbolag i samma kommun, Ahlholm & Partners Städ & Fastighetsservice AB.

I Dagens Nyheters partiledarintervju från den 11 februari i år, kommenterar Magdalena Andersson händelsen: ”här står ju fortfarande ord mot ord om hon har städat hos mig eller inte”. Och hon fortsätter: ”Det är en fråga för det företaget, som anlitat – vad jag förstår – en underentreprenör.”

Sedan dess har hon inte svarat på några frågor om det inträffade.

I Dagens Arbetes granskning är det tydligt att ägaren av städbolaget som statsministern anlitat, Hans Ahlholm, inte hade någon underentreprenör mellan sig och städerskan.

I Chilos och pojkvännen Juans mobiler finns en mängd sms från honom. Han arbetsledde henne själv i städningen. Och enligt Chilo avlönade han henne med sedlar i handen.

Läs också

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Hans Ahlholm är dessutom sedan länge en ökänd aktör i städbranschen, som förekommit i flera rättsfall och tvister. 2008 döms hans firma, som tidigare hette Hasab (Hans Ahlholm Städservice AB), i kammarrätten för att systematiskt ha utnyttjat osanna fakturor. ”Kontanta återbetalningar för de osanna fakturorna har använts för att betala svarta löner till anställda och ägaren”, skriver Kammarrätten i Stockholm.

På LO-förbundet Fastighets var Hans Ahlholm vid den här tiden känd för att inte hålla sig till lagar och avtal. Facket är väl bekant med honom och vet att han genar.

Gesa Markusson var ombudsman vid fackförbundet Fastighets. Nu är hon pensionär och anlitas som sakkunnig av Städbranschen Sverige. Foto: Privat

– Ena stunden säger han sig ha kollektivavtal, andra stunden inte. Vad som passar honom bäst. Och han dök aldrig upp till förhandling, eller skrev under några protokoll. Men jag har pratat med honom många gånger i telefon, säger Gesa Markusson, pensionerad ombudsman vid fackförbundet Fastighets.

Hon är nu anlitad av Städbranschen Sverige på grund av sin kunskap om kriminella upplägg i städbranschen.

Även mot personal som jobbar vitt har städbolaget verkat utanför den svenska modellen. LO-facket Fastighets har haft med Hans Ahlholm att göra i flera tvister. Det har rört sig om anställda som kastats ut från firman på olagliga sätt. Men även andra överträdelser. Två av fallen gick till central förhandling.

– Då hade han plötsligt inget kollektivavtal. Det var uppsagt, hävdade han, säger Gesa Markusson.

Det finns värre typer i branschen, understryker hon, som tjänar stora pengar på olagliga upplägg.  

– Ahlholm har inte varit inne på stat och kommun, utan kör mot privatpersoner. Men han konkurrerar på osunda villkor. Är du ett seriöst företag så kan du antagligen inte konkurrera med hans priser, säger Gesa Markusson.

Städbolaget har bytt namn några gånger.

– Det gör de. Ofta startar de ett nytt företag och låter det gamla gå i stöpet. Här handlar det om att hans bolag fick dåligt rykte. De flesta köpare tittar inte på organisationsnumret utan går bara på namnet. Om man fått dåligt rykte så kallar man sig för något annat. Då är det ingen som märker det. Folk är så naiva, säger Gesa Markusson.  

Med några knapptryckningar på sin dator kan hon få fram att Hans Ahlholm med sitt städbolag har förekommit i flera rättsfall och tvister. Gesa Markusson undrar varför statsministern eller någon omkring henne inte kollade med facket eller gjorde några få sökningar på städbolaget.

– Jag får fram det här på några minuter. Hur svårt är det då för en statsminister att anlita någon som gör samma koll?

När Chilo jobbade för Hans Ahlholm hade han två bolag, varav det ena hette Ahlholm & Partners Städ & Fastighetsservice AB. På hemsidan gick det under namnet Ahlholms Städservice AB.

­­– Jag tyckte om Hasse när jag jobbade där. Han var snällare mot mig än de andra städbolagens chefer som fick oss att gråta, berättar Chilo.

Men hon påpekade för Hans Ahlholm att hon inte hade giltiga papper och att det därför inte var så klokt att hon städade hos viktiga personer. Det framgår av sms:en. Han lugnade henne, men bad henne samtidigt att inte berätta för någon.

”Tack”, svarar Chilo.

”Städa noga”, skriver han.

Han undertecknar sms:en med Hasse, ibland Hans.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Efter att Chilo gripits och satts i Migrationsverkets förvar fortsätter Hans Ahlholm att skriva sms till hennes pojkvän Juan. I korrespondensen dem emellan frågar han om Juan ska komma och kratta löv i hans trädgård. Han beklagar det inträffade med gråt-emojis.

SAC Syndikalisterna kallar arbetsgivaren till förhandling efter att Chilo satts i förvar. Hans Ahlholm är då beredd att ge henne en summa pengar.

Hans Ahlholms advokat Magnus Eriksson säger:

– Tanken med att göra upp var ju att man på något sätt skulle ge en gottgörelse eller någonting för att underlätta för henne när hon kom hem. Ge henne en slant för det var ju tråkigt för henne. Hon har tydligen varit en bra och lojal person.

21 december går larmet vid statsministerns villa. Chilo grips och sätts i Migrationsverkets förvar. 4 mars utvisas hon till Nicaragua. Foto: David Lundmark

Däremot förnekar Hans Ahlholm via sin advokat att han skulle ha avlönat henne svart.

– Hasse säger att han bara skrivit på tidredovisningen. Han har aldrig betalt henne svart. Sedan vet ju inte jag om det är sant. Men när det gäller så kallade vip-kunder, känsliga kunder, måste allt vara by-the-book, det måste vara heltidsanställd personal. Vad som händer på fältet, hur de gör upp i verkligheten, vet man ju inte.

Advokat Magnus Eriksson fortsätter:

– Jag har hjälpt Hasse i de övergripande frågorna hur han ska hantera det här, i och med att det blev lite uppblåst. Det var också snack om huruvida han med sitt städbolag brutit mot utlänningslagen. Men den utredningen verkar ha dött sotdöden.

Chilo betalar böter för att ha vistats i landet utan giltiga papper och portas från Sverige och Schengen. Den 4 mars, efter 73 dygn i Migrationsverkets förvar, flygs hon via Mexiko till Nicaragua. Ett land som blivit en diktatur.

– Varje dag letar människor efter sätt att emigrera till andra länder på grund av situationen här, berättar hon på Whatsapp när hon kommit fram.

– Du kan inte uttrycka vad du känner eller tänker. Det går illa då. Och det finns inga jobb samtidigt som priserna på mat och bränsle har chockhöjts. Vi behåller vad vi känner inom oss, eller försöker ta oss härifrån.

Dagens Arbete har sökt Magdalena Andersson vid upprepade tillfällen sedan januari 2022. Hon har inte kommenterat våra uppgifter. Hon har inte heller berört den fråga som Chilo skulle vilja ha svar på:

– Hur kommer det sig att jag spärras in och behandlas som kriminell, när de fifflande städbolagen får fortsätta som förut?

Läs också

Stats­ministerns städerska smygs ut, skurkbolagen blir kvar

Att även statsministern ”råkade” ut för svartarbete är inte förvånande. Frågan är hur långt ansvaret som beställare sträcker sig, skriver Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp.

Endast en arbetsgivare har fällts för människoexploatering av Högsta domstolen sedan den nya lagen kom 2018. Foto: Anita Szava

Nya lagen hjälpte inte Chilo

Dagens Arbete har tidigare berättat om arbetsmiljön på städbolaget där Chilo jobbade innan hon kom till Hans Ahlholms firma.

– Varje dag fick vi höra hur värdelösa vi var. Men man ska vara tyst och jobba. Städerskor som pratar förlorar jobbet, säger Chilo.

SAC Syndikalisterna bestämde sig för att driva hennes fall mot den tidigare arbetsgivaren. Det slutade i en uppgörelse. För att undvika en arbetsrättslig tvist och negativ publicitet gav det städbolaget henne 100 000 kronor.

En polisanmälan om människoexploatering gjordes också mot den arbetsgivaren och en förundersökning inleddes.

Men efter förhör med Chilo och med arbetsgivaren läggs utredningen ner.

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, meddelar åklagare Zilla Hirsch i beslutet.

Lagstiftningen om människoexploatering har funnits sedan sommaren 2018, och ska göra det lättare för polis och åklagare att bevisa ”arbete under uppenbart orimliga villkor”. Fallen har varit få. Hittills har en enda arbetsgivare dömts i Högsta domstolen, en krögare i Norrköping, för att ha utnyttjat ett par från Bangladesh.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.