Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rätt att lyssna på Adrian

3 juli, 2022

Skrivet av

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

När nu äntligen Almedalen har kickat igång igen efter två års pandemiuppehåll är det i ett kortare och mindre format. Men publikmässigt har jag sällan sett en sån enorm publik vid ett partiledartal som den nu i kväll när Magdalena Andersson talade. Det märks att intresset för Sveriges första kvinnliga statsminister är stort oavsett partibakgrund.

Statsminister och partiordförande Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, håller sitt tal i Almedalen under partiets halvdag. Foto: TT

För att hållas i orostider efter två års pandemi och nu ett brinnande krig i vårt närområde höll statsministern ett lågmält personligt tal som mer handlade om kärleken till det svenska än om utrikespolitik. ”Jag älskar Sverige”, sa statsministern inledningsvis och slutade med att valet nu är ett slag om värderingar. Hon valde inte striden utan det mer statsmannalika pläderandet för det Sverige hon tror på. Det hade möjligen varit på sin plats att förklara hur hon ser på Natomedlemskapet men hon valde uppenbart inrikespolitiken som fokus.

För oss på Dagens Arbete var det roligt att notera att statsministern uppenbart läst DA:s artikel om industriarbetaren Adrian Avdullahu, vars familj en gång flydde från Kosovo och kom till Göteborg. Adrian gick fordonsteknisk linje på gymnasiet och hamnade på Volvo och blev fackligt aktiv. I dag är han nybliven ordförande för verkstadsklubben på Volvo Cars. Det är en fantastisk berättelse om industriarbetet som en nyckel till integration och om hur invandringen berikar den fackliga kampen.

Statsminister Magdalena Andersson lyfte även fram industrins roll i klimatomställningen, en av de tre punkter som är högst på hennes och socialdemokratins dagordning denna valrörelse. De andra två handlar om att knäcka gängbrottsligheten och bekämpa segregationen samt ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Det sistnämnda är helt avgörande också för industrinationen Sverige. Utan ett bra utbildningssystem som ger en grundläggande utbildning åt alla skapas ingen kompetent arbetskraft.

Det är utmärkt att den socialdemokratiska regeringen väljer att ta strid om just skolan och markerar mot det absurda system vi har där skattemedel hamnar i aktieägares fickor när privata skolbolag gör vinst istället för att investeras i den unga generationens utbildning.

Om detta håller stora delar av väljarkåren, också från borgerligt håll, med.

Men det högerkonservativa blocket med M, Kd och Sd värnar hellre vinster i välfärden än skolan.

Andersson har rätt i att valet i höst handlar om en strid om värderingar.

Läs också

”Jag var inte den som höll tyst”

När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

”Vi behöver prata mer om solidaritet och orättvisor och vad det betyder för samhällets utveckling … Jag har ett rättvisepatos som driver mig både privat och i det fackliga arbetet”, säger industriarbetaren Adrian Avdullahu i  Dagens Arbetes intervju.

Det är bra att statsministern och den socialdemokratiska regeringen lyssnar på industriarbetarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.