Industriarbetarnas tidning

”Jag var inte den som höll tyst”

7 juni, 2022

Skrivet av

Ny ordförande När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb. Resan dit har varit lång.

Foto: Nicke Johansson.

Adrian Avdullahu

Ålder: 43 år.
Bor: i Mölnlycke.
Familj: Fru och två barn, 15 och 21 år.
Aktuell: Nyvald ordförande i Volvo verkstadsklubb och koncernfacket inom Volvo Cars. Han blir också personalrepresentant i Volvo Cars bolagsstyrelse.
Gör helst på fritiden: Är med familjen, går på gym, lagar mat.

Så stort, säger han. Så stort. Kan jag verkligen representera alla de människor som har gett mig förtroendet?

Just då, när han ställer sig själv den frågan, tycker han att det känns lite skrämmande.

– Att få leda en av Nordens största verkstadsklubbar är naturligtvis oerhört hedrande. Det kan kännas lite överväldigande ibland, det måste jag säga.

Nu tar han över efter Glenn Bergström som ordförande för landets största fackklubb inom industrin. Han tar också plats som personalrepresentant bland ägarna i Volvo Cars bolagsstyrelse. Detta i en tid när bilindustrin står för en dramatisk omvandling.

Företaget kommer att investera 40 miljarder kronor på Torslanda, bland annat i en batterifabrik tillsammans med Northvolt. Elektrifieringen kommer att förändra arbetet för de drygt 8 000 metallarbetarna han företräder i Volvo verkstadsklubb.

Så här säger Adrian Avdullahu om …

Vilken facklig fråga han vill driva:

– Kompetensutvecklingen! Där har vi en jätteresa att göra. En utmaning när den nya tekniken kommer in. Vi pratar oavbrutet med företaget om det. Jag tycker att det är rimligt att företaget investerar i sina anställda som ett sätt att investera i och utveckla verksamheten.

– Vi behöver prata mer om solidaritet och orättvisor och vad det betyder för samhällets utveckling och för fackföreningsrörelsen i stort. Jag har ett rättvisepatos som driver mig både privat och i det fackliga arbetet.

Det slog mig att det var en sådan jävla kraft!

Adrian Avdullahu om mötet med facket.

Vägen till Volvo:

– Jag hade gått fordonstekniska programmet på gymnasiet, dragit runt på lite ströjobb. Restauranger, fritids, lager. Jag var 21 år, skulle bli pappa, sökte stabilitet, ett vanligt jobb. Jag gick en arbetsmarknadsutbildning och gjorde praktiken på Volvo Cars Palett line, avdelningen där bränsletankar och avgasrör monteras. På den vägen är det.

Vägen till facket:

– Jag visste inte ens vad en fackförening var när jag kom till Volvo. Absolut ingenting. Det tog ett tag innan jag började förstå. I mitt arbetslag på Volvo diskuterades det löner och annat. Jag var inte den som höll tyst. Därför tyckte kompisarna att jag kunde ta ett fackligt uppdrag och så blev jag kontaktombud. Snart blev jag också skyddsombud

– Om man arbetar på bandet så finns det alltid frågeställningar ur ett arbetsmiljöperspektiv. Som ergonomin. Att det finns lyftverktyg. Att de är rätt utformade. Att de underhålls. Det gjorde ju automatiskt att man engagerade sig för arbetsmiljön.

Adrian Avdullahu tar över ordförandeklubban för arbetarna i Sveriges största verkstadsklubb. Ett lagarbete, betonar han. ”Här i klubben finns så mycket kompetens. Mina arbetskamrater har gett mig fantastiska möjligheter. Nu ska jag försöka ge något tillbaka.” Foto: Nicke Johansson.

Mötet med facket:

– Det slog mig att det var en sådan jävla kraft! Att man som kollektiv står enade, det tilltalade mig. Att många människor står bakom. När vi talar så talar vi som kollektiv. Det tyckte jag var häftigt. Men det var mycket att lära sig. Jag fick en facklig grundutbildning och när jag gick därifrån var det som om det dök upp jättemånga frågetecken. En nyfikenhet hade väckts. Jag var ju som ett tomt blad innan. Men när jag gick utbildningen började de tomma sidorna få några bokstäver på sig. Och jag upptäckte att ”fan, det går att påverka”.

Att inte hålla tyst:

– Jag erbjöds ett annat jobb på Volvo, på den avdelning där man bygger polisbilar och taxi, till helbilsmontering. Ett bättre jobb visserligen, men jag tror att det var ett sätt för chefen på min förra avdelning att bli av med mig. Han tyckte nog att jag var rätt jobbig som förtroendevald. En annan av mina chefer sa att ”om du var tyst ibland Adrian så skulle det nog gå bra för dig i företaget”. Men då kände jag att, nej att vara tyst och bli en nickedocka, det är inte jag.

Att ta på sig nya, större uppdrag:

– Efter ett tag kallade verkstadsklubben, då började en jätteresa utan att jag visste vad jag gav mig in på. Jag hade varit på klubben bara några månader när jag fick hoppa in som huvudskyddsombud. Ett stort steg. Men man är ju inte ensam. Här finns så många duktiga fackliga förtroendevalda, en oerhörd trygghet. Det var viktigt då och det är minst lika viktigt nu. Fackligt arbete är ett lagarbete.

Foto: Nicke Johansson.

Det fanns något fint i det där, i mötet mellan människor som var på flykt från respektive hemland.

Adrian Avdullahu om att komma till Sverige.

Flykten från Kosovo:

– Jag minns inte så mycket hur vi tog oss hit, men vi kom lagom till julen 1991. Jag, mina föräldrar och två syskon. Det hade börjat bli oroligt i Kosovo då, mycket poliser, trakasserier. Och efter ett tag blev det krig.

– När vi kom till Sverige fick vi först bo i en liten röd campingstuga på Kolmården. Minns bara att jag häpnade inför all snö, jag hade aldrig sett något liknande.

– Sedan hamnade vi i Valdemarsvik där vi delade lägenhet med rumänska flyktingar. De visade sig vara fantastiska. Genomsnälla. Vi delade samma kök och turades om att laga mat till varandra. Vi förstod inte ett ord, kommunicerade genom gester. Men det gick bra. Det fanns nånting fint i det där, i mötet mellan människor som var på flykt från respektive hemland.

Hur han tänker när han ser dagens flyktingar från krigets Ukraina:

– Det är klart att det är väldigt ledsamt när man ser människor på flykt på grund av krig. Vi som flytt till Sverige på grund av oroligheter eller krig, har en helt annan förståelse för detta då vi upplevt det själva.

Att vänta i över två år på uppehållstillstånd:

– Klart att det är tufft för vilket barn som helst att fly från sitt land och komma till ett helt nytt land och med vetskapen att man kanske inte får stanna kvar.

Att börja skolan utan att kunna språket:

– Först gick jag ett slags sfi för barn som inte funkade särskilt bra. Jag missade ju en hel del av grundskolan under de där åren. Vilket visade sig senare. Egentligen är det fackföreningsrörelsen som har gett mig grunderna i det svenska språket.

Charlottenberg:

– Vi flyttade dit där jag hoppade in i en svensk klass i högstadiet. Försökte hänga med, men det var inte så enkelt. Där fanns ju inte många med invandrarbakgrund, så folk såg inte oss som ett problem. Det gick ganska bra. Men sedan var det ju mycket raggare där och … ja, det var ju knappast någon dans på rosor. Klart att man fick höra ett och annat. Men jag hanterade det. Jobbigast var att man inte kunde uttrycka sig som man ville. Alla dagar var inte soliga, om jag säger så. Jag kom in i klassen bra, klasskamraterna var ganska okej faktiskt. Det funkade. Men jag kände mig så begränsad eftersom jag hade missat så mycket av skolan.

Foto: Nicke Johansson.

Att till slut lära sig svenska:

– Efter några år i Charlottenberg flyttade vi till Mölnlycke. Där väntade gymnasiet, fordonstekniska programmet. Jag klarade det med min egen inlärningsmetod: att träna upp minnet. Jag memorerade allt för att få godkända betyg. Jag ville inte gå ut gymnasiet som underkänd.

Facket som skola:

– Den egentliga utbildningen fick jag när jag började engagera mig fackligt. För mig har fackföreningsrörelsen kanske betytt mer än för många andra. Den har för mig varit en resa, en utbildning
i sig. Att förstå vad som stod i lagböckerna och avtalen var inte det lättaste. Men ivern att förstå breddade mitt ordförråd och min förståelse för det svenska språkets uppbyggnad. Utan förtroendet från mina arbetskamrater hade jag aldrig fått den här chansen att skaffa mig språket som verktyg. Det är få förunnat. Men det har också varit tufft.

Hur facket kan engagera fler invandrare:

– Det är oerhört viktigt att vi får våra medlemmar att engagera sig i det fackliga arbetet, oavsett etnicitet. Ett sätt är att se till att det finns likasinnade där. Som har en annan bakgrund än en etnisk svensk. Sedan är det viktigt att man kan ha utbildning på lätt svenska. När jag gick utbildningen förstod jag hälften av vad som sades. Men: det väckte nyfikenhet! Och ledde framåt. Jag tycker att vi som förbund har gjort en hel del bra, inte minst när det gäller jämställdhet och mångfaldsfrågor. Men vi kan bli bättre.

Adrian Avdullahu som förebild:

– Jag hoppas att någon med annan bakgrund ser mig och tänker att ”om han kan så kan nog jag också”.

Zlatan:

– Alltså, jag är inte intresserad av fotboll. Jag har visserligen spelat själv men jag sätter mig inte framför tv:n i någon klubbtröja. Däremot gillar jag Zlatan, och har följt de klubbar han spelat för. Jag tror nog att jag på ett eller annat sätt kan känna igen mig i Zlatan. Han passar inte riktigt in överallt, men lyckas ändå på sitt eget sätt.

2 kommentarer till “Jag var inte den som höll tyst

  • Jag hoppas att du inte kommer vara tyst inom IF Metall. Dess ledning är alldeles för företagsvänlig. De har glömt vem de representerar. Ett fackförbund borde jobba för framtida förbättringar, kan inte se att de gör det idag. Jag hoppas att sådana som du ska ge dem tillbaka lite jävlar anamma!

  • När jag var med om att göra LOs utredning om Fackföreningsrörelsen och den tekniska utvecklingen hade vi tillfälle att göra företagsbesök. Det var yrkeskunniga fackliga ledare som kunde bedöma konsekvenserna av det tekniska förändringar som kom genom nya maskiner och utrustning, arbetsmetoder, råvaror, och arbetsuppgifteter för de som personer som fanns på jobbet och vad inskolning som krävdes. De hade insikt och hade med åren förvärvat kunnande och som denne Adrian fått, de hade i facket skolats i att föra fram förslag till lösningar av praktiska problem. Då lyssnar man först och lägger förslag därefter. Jag skulle tro att denne Adrian snabbt intar denna kraftfullare position, jobbet är inte så mycket att hävda motsättningar som gemensamma intressen som bygger på att det som görs är för att göra det bättre och är rättvist, även om alla inte är tillfreds med resultatet av förändringar. Det är nog jobbet på lokal facklig nivå. Striden ska tas på nationellt plan om löneökningar och framtida utmaningar som fackliga representanters kunnande från arbetsplatser gör det möjligt att se vilken anpassningen på lokalt plan som krävs av företagsledningen och de som jobbar. Men 1966 var tidsandan mer positiv, idag är den för gnällig och självisk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

”Det pågår ett arbete i kulisserna”

”Det pågår ett arbete i kulisserna”

Volvos USA-etablering är en känslig fråga. För facket. IF Metall vill inte svara på hur man kommer att stötta amerikanska bilarbetarfacket.

Här ska nya Volvo byggas – i delstaten som hatar facket

Här ska nya Volvo byggas – i delstaten som hatar facket

Volvo startar sin första bilfabrik i USA om några år – med miljardstöd från en delstat vars guvernör bär högklackat för att kunna sparka ut facket. Dagens Arbete åkte till södra USA och mötte en verklighet med låga löner och otrygga anställningar.

”Att vara arbetare är i dag att vara ingenting”

”Alex jobbar i underrättelsetjänsten medan Danny är slacker”. Så presenterade SVT nyligen huvudpersonerna i serien London Spy – och gör återigen arbetaren osynlig.”

”Detta kommer att bli ett test för Volvo”

”Detta kommer att bli ett test för Volvo”

Ledaren för amerikanska bilfacket förvånas över att Volvo med sin höga moral väljer South Carolina. Men han säger att han givetvis ska försöka organisera arbetarna.

Inget lån till Volvo Personvagnar

Det blev inga pengar från Europeiska Investeringsbanken, EIB, till Volvo Personvagnar. Stödet får vänta till ägarfrågan är klar, enligt regeringen. Det var i december förra året som regeringen presenterade ett stödpaket för bilindustrin. En av punkterna var att företagen skulle få stöd från EIB, max 20 miljarder. Staten skulle stå som kreditgarant, vilket innebär att […]

”Volvoavtalet är ett föredöme”

Volvo-avtalet är ett bra exempel på hur klubbarna kan utnyttja krisavtalet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Det är snart två veckor sedan IF Metall tecknade krisavtalet – eller ramavtalet som Säikkälä kallar det – med arbetsgivarna. I går tecknades den första lokala uppgörelsen på Volvo Personvagnar. Efter en het debatt följer nu den lokala […]

”Bra att affären är i hamn”

I dag fullbordade kinesiska Geely köpet av Volvo Personvagnar. IF Metall välkomnar köpet och hoppas på positiva sysselsättningseffekter då Kina är den största tillväxtmarknaden för fordonsindustrin. Geely betalade i dag 1,3 miljarder dollar till Ford för att slutföra köpet, skriver Ford i ett pressmeddelande. Totalt uppgick köpet till en summa av 1,8 miljarder dollar. – […]

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?