Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Vi ser en dubbel oro hos industriarbetarna

7 februari, 2023

Skrivet av

El-krisen slår hårt mot industriarbetare och industrin. Både den egna ekonomin och arbetsgivarens situation oroar många, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With.  

Tomas With. Foto: Sara Kroon

På vilket sätt ser ni att elkrisen påverkar industriarbetare och industrin?

– Vi ser en dubbel oro hos industriarbetare. Dels oro för privatekonomin, dels oro för företagen och att förlora jobben, säger Tomas With, vice förbundsordförande för IF Metall.

– Krisen har slagit särskilt hårt mot och skapat oro för mindre företag i södra Sverige. Vi har redan sett varsel hos bolag som arbetar mot bostadsbyggandet, där det är akuta problem.

– Vi är också oroliga för att elkrisen ska begränsa omfattningen av den gröna omställningen, som kräver extremt mycket el.

Vad kan ni som fackförbund göra?

– Redan i september lyfte vi vår bild av läget, om oron för jobben och vilka åtgärder vi tycker behövs, till Näringsdepartementet. Det gjorde vi tillsammans med våra motparter och branschorganisationer.

Vad anser ni bör göras framåt?

– Flaskhalsen just nu är bland annat tillståndsprocesser. Det behövs snabbare tillståndsprocesser för vindkraftverk och andra typer av nyetableringar. Man behöver bygga ut elnätet och vi har gamla kraftöverföringsnät som behöver ses över. Det behövs också mer kompetensutbildning för dem som ska bygga ut detta.

Hur har elkrisen påverkat dig?

Nuanchan Johansson. Foto: David Lundmark

Nuanchan Johansson, har jobbat elva år som industriarbetare på Emballator:

– Vi tvingades sälja vårt hus och flytta till lägenhet på grund att det blev för dyrt för oss att bo kvar i samband med elpriserna. Jag trivdes mycket bättre i huset. Jag känner mig lite orolig över att förlora jobbet nu också när allt blir dyrt.

Fredrik Johansson. Foto: David Lundmark

Fredrik Johansson, har jobbat tio år som industriarbetare (teamleader) på Emballator:  

– Jag har bundit elen, så jag känner ingen direkt oro men det är klart att man tänker på det. Jag är glad att jag jobbar här. Företaget försöker effektivisera så att de kan dra ner på kostnaderna och de tittar även på solpaneler och andra lösningar.

Läs också

Jakten på energitjuvarna

Hushållen uppmanas att spara el när priserna är rekordhöga. Samtidigt läcker svensk industri mer el än vad alla hushåll i hela Skåne förbrukar under ett år. Och på företagen finns inga besparingskrav.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.