Industriarbetarnas tidning

”Vi kommer hitta andra livsformer”

14 mars, 2023

Skrivet av

Foto: David Lundmark

JIM GAGE

Ålder: 64 år.

Familj: Fru, två vuxna barn och ett barnbarn.

Yrke: Mekaniker på Brunnby Skog och Trädgård.

Fritid: Studera rymden. Ordförande i Västerås astronomi- och rymdforskningsförening, VARF. ”Men jag är hobby-holic, och sysslar med mycket annat än astronomi när det är molnigt. Bland annat har jag byggt några CNC-robotar och tillverkat rekvisita till musikaler.”  

gillar du rymden?

Vill du veta mer? Se rymdföreningens hemsida: varf.se

Mekanikern Jim Gage jobbar varken kvällar eller nätter. Då spanar han upp på himlavalvet i stället.

Här berättar han om …

Hur det började 

Jag har alltid varit intresserad av rymden. Jag växte upp i Houston, Texas, och min pappa tog ofta med mig till NASA:s Space Center, som ju ligger där i närheten. Ibland åkte vi även till Florida, där uppskjutningarna äger rum.

Månlandningen glömmer jag aldrig. Jag var tio år då och jag och hela familjen satt som fastklistrade framför tv:n. Att först få höra ’The Eagle has landed’, och sedan få se när Neil Armstrong tog sina första steg på månen, det var ju helt fantastiskt!

Det häftigaste han sett

En kväll lyckades jag och en vän observera en kvasar som låg på sju miljarder ljusårs avstånd. Det var alltså ett svart hål som hade konsumerat en stjärna, och min vän förklarade då att det var den största explosionen vi hade sett sedan Big Bang! 

En annan gång fick jag se en asteroid passera en stjärna. Man kan beräkna exakt när och var det händer, och det stämde på sekunden! Fatta, en asteroid flera miljoner kilometer bort hade just passerat över mig!”

Annat liv i rymden

Oh yeah! Vi kommer nog hitta andra livsformer eller bevis på andra livsformer i vårt solsystem inom snar framtid, redan under vår livstid. Det är jag övertygad om. Jakten pågår. Och jag är inte orolig för vad det kan vara, inte ett dugg … 

Universum är fascinerande, jag är nästan som besatt av det. Det är ju universum som har skapat oss. Tänk dig, våra kroppar består av ämnen som bara kan skapas i en supernovaexplosion. Så alla människor är alltså stjärnrester. Stardust!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.