Industriarbetarnas tidning

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

16 september, 2023 - 15:33

Skrivet av

ny film Vad händer om AI och automation kastar ut oss i ofrivillig massarbetslöshet? Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

I Sydkorea sitter en dotter på en kontorsstol och tittar medlidsamt på sin pappa. Han jobbar. Knappar på en dator. Huden är gul, nästan lite grön i tonen. Varje dag kommer han till kontoret klockan sju och går hem klockan 23. Sover aldrig mer än fem timmar.

Arbetet är hans liv, berättar dottern. Han har inga vänner. Inga intressen. Om man tar bort arbetet?

Ja, då har han ingenting.

Erik Gandini. Foto: Jens Lasthein

Det är anslaget i Erik Gandinis senaste dokumentär, After work. Filmaren är tidigare känd för bland annat dokumentären The Swedish Theory Of Love, om svensk ensamhet, och Videocrazy, om italiensk mediepopulism.

Den här gången är ämnet arbete. På en resa runt jordklotet tecknas en bild av vår civilisations allt mer besatta förhållande till arbete. Vi har rört oss långt ifrån de gamla grekerna då arbete ansågs lågt och tarvligt, och normen var att strosa runt i toga med pannan i djupa veck. I vår tid har arbetet tagit platsen som det moraliskt goda och uppbyggliga.

En universalmedicin mot alla, både samhälleliga och individuella, problem. Ju mer vi arbetar, desto bättre. Trots all vår teknik- och produktivitetsutveckling har vi inte växlat in framstegen i tid – fri tid.

Det blir lätt tragikomiskt om man, liksom Gandini, lyfter blicken och tittar på vår myrstack lite utifrån. Som i världens hårdast arbetande land, Sydkorea, där arbetsmarknadsministerns uppgift är att försöka få folk att jobba mindre genom program som tvingar datorn att stänga ner och stora reklamkampanjer med porträtt av den skrattande, friska fritidsmänniskan.

Eller som i den stenrika lilla oljestaten Kuwait. Där är alla medborgare enligt konstitutionen garanterade ett statligt jobb, vilket fått till följd att det ofta går 20 anställda på varje riktig tjänst.

Kameran glider runt i kontorsbyggnader där det dräller av folk som sitter sysslolösa vid skrivborden och hålögda surfar på mobilen eller kollar Netflix. Det finns inga arbetsuppgifter, ändå är det viktigt att alla har ett jobb.

Samtidigt, i skuggorna, sliter migrantarbetare som slavar med alla de jobb som verkligen behöver göras.

Men filmen vill inte bara ställa en diagnos, det verkliga uppdraget är att glänta på dörren till en möjlig framtid. Vad händer i en arbetsfixerad kultur om människor inte längre behöver jobba? Om AI och automation kastar ut oss i ofrivillig arbetslöshet?

Det kan kännas som naiva frågor i det korta perspektivet. Men faktum är att världens ekonomiska och politiska elit tar det på allra största allvar.

På världsledarnas årliga mingel – World Economic Forum – i den schweiziska skidorten Davos har frågan länge stått högt upp på dagordningen. Numera sitter presidenter och miljardärer i seminarium och diskuterar basinkomst – en tills nyligen marginaliserad vänsteridé.

Men även om vi löser försörjningsfrågan, så löser vi inte den existentiella. Vilka är vi utanför arbetet? Vad ska få oss att gå upp om morgnarna? Vad ska vi sträva efter?

Om robotarna tar över, vad ska då mannen i Sydkorea göra mellan 07 och 23 varje dag? Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Tidigare truckföraren Anna-Lena Jönis Ek ser nu till att det är vackert på Säters kyrkogård –  och hoppas få tid snart att se sommaren biosnackis, filmen om Barbie.

”Finns det en drake är jag såld”

”Finns det en drake är jag såld”

Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

”Jag får fler glada tillrop”

”Jag får fler glada tillrop”

Processoperatören Elinor Kapp har tagit tjänstledigt i ett halvår för att skriva. Snart kommer hennes fjärde deckare.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.