Industriarbetarnas tidning

Magdalena Anderssons städerska får vänta – rättegång inställd för tredje gången

18 oktober, 2023 - 06:30

Skrivet av

I dag skulle ”Magdalena Anderssons städerska” Chilo vittnat mot sin före detta arbetsgivare i Nacka tingsrätt. Men rättegången ställs in för tredje gången.
– Målet kommer upp på min skamlista, säger tingsrättens domare till Dagens Arbete.  

Städföretagets vd har, via sina advokater, på nytt lämnat in ett läkarintyg. Därmed skjuts rättegången återigen på framtiden.

– Inställd, bekräftar Olof Roos, domare i Nacka tingsrätt.

För tredje gången?

– Ja, och du får dra vilka slutsatser du vill.

Städerskan Chilo befinner sig fortfarande i Sverige i väntan på förhandling. Foto: David Lundmark

18 april återvände Chilo till Sverige för att vittna. Fackförbundet SAC Syndikalisterna, som stämt städbolaget, betalade flygbiljetten, tur och retur från Nicaragua. En månad senare, i maj, skulle rättegången ha ägt rum i Nacka tingsrätt. Men efter att ny bevisning lämnats in sköts den upp till juni. Advokaterna lämnade då in ett läkarintyg på att städbolagets vd inte kan infinna sig i rätten. Och rättegången flyttades fram till den 18 och 19 oktober. Då skulle städbolagets vd och Chilo mötas för första gången sedan hon greps vid Magdalena Anderssons villa.

Vad är skälet till att rättegången inte blir av den här gången?

– Sjukdom.

Hur många gånger kan en rättegång ställas in, finns det några sådana bestämmelser?

– Nej det gör det inte. Det är i slutändan domstolen som får bedöma om det finns hinder för huvudförhandling eller inte. Man får bedöma gång efter gång.

Har du haft kontakt med läkaren som skrev intyget?

– Nej, jag har inte haft någon direktkontakt med doktorn, utan det har skett via ombuden.

Städbolagets advokater?

– Ja.

Hur långt fram i tiden pratar vi om nu, veckor, månader?

– Jag har inlett en diskussion med parterna om hur och när. Det är ju lite krångligt när det är sjukdom på ena sidan. Och myndighetsbeslut på andra sidan som ställer till det. Så det är lite stökigt. Men det pågår diskussion mellan mig och ombuden för att få ut det här så fort som möjligt.

– Målet kommer upp på min skamlista. Jag vill ju att det ska avgöras så fort som möjligt.

Läs också

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Unik rättegång – men ”statsministerns städerska” hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

Under sommaren beslutade Migrationsverket att inte bevilja Chilo uppehållstillstånd för att kunna stanna kvar i Sverige för att vittna. Myndigheten menade i sitt beslut att det inte finns något hinder för verkställighet. Chilo riskerar därmed att utvisas, igen, innan hon hunnit vittna mot städbolaget.

Nytt datum för rättegång är inte satt. Men den kommer att äga rum i Nacka tingsrätt, meddelar domaren Olof Roos. Och än så länge är Chilo kvar i landet.

DETTA HAR HÄNT

21 december 2021. Chilo grips vid dåvarande statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka och sätts i Migrationsverkets förvar i Märsta.

4 mars 2022. Chilo betalar böter och utvisas till Nicaragua, eskorterad av två poliser till Mexiko. Hon portas från Schengen i ett år.

27 oktober 2022. Ägaren till städbolaget frias för brott mot utlänningslagen efter en snabbt avhandlad rättegång. ”Det hade varit bra om nyckelvittnet varit på plats”, påpekar domaren i Nacka tingsrätt. Domaren syftade på Chilo.

18 april 2023. Chilo återvänder till Sverige för att vittna. Det är fackförbundet SAC Syndikalisterna som stämt städbolaget och betalar flygbiljetten, tur och retur från Nicaragua.

24 maj 2023. Rättegången är planerad i Nacka tingsrätt, men skjuts upp till juni då ny bevisning lämnats in.

15 juni 2023. Rättegången ska äga rum i Nacka tingsrätt. Men advokaterna lämnar in ett läkarintyg på att städbolagets vd inte kan infinna sig i rätten. Rättegången flyttas fram till oktober.

31 juli 2023. Migrationsverket beslutar att inte bevilja uppehållstillstånd och menar att det inte finns något hinder för verkställighet. Chilo riskerar därmed att utvisas, igen, innan hon hunnit vittna mot städbolaget.

18-19 oktober 2023. Rättegången var tänkt att hållas i Nacka tingsrätt, men ställs nu in på nytt på grund av sjukdom. Nytt datum är ännu inte satt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.