Industriarbetarnas tidning

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Publicerad 2021-03-08, 14:06   Uppdaterad 2021-03-09, 14:53

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.  

”Vi avslog på en ren teknikalitet. Det kändes inte riktigt bra”, säger inspektören Jennie Karlsson. 

Jennie Karlsson. Foto: Privat

Jennie Karlsson, inspektör på Arbetsmiljöverket:

”Ett regionalt skyddsombud kom in till oss med en begäran om vårt ingripande. Då hade han först påtalat för arbetsgivaren klart och tydligt vad som inte fungerar, men inte fått svar. Då ska man begära vårt ställningstagande. Nu blev det en teknikalitet som gjorde att vi blev tvungna att avslå. Det finns nämligen en arbetsmiljökommitté på Samhall i Eskilstuna och då kan inte ett regionalt skyddsombud göra en anmälan till arbetsmiljöverket.”

Samhall har till början av april på sig att bättre skydda sin personal för coronan. Det gäller Samhall över hela landet. Men parallellt med den nationella tillsynen om smittrisker ställer nu Arbetsmiljöverket en rad frågor till Samhall i Eskilstuna. 

– Främst är det frågor om uppgiftsfördelningen. Arbetsgivaren har ju alltid ansvar för att säkerställa så att ingen råkar illa ut på jobbet. Vem rent konkret är det som har ansvar ute på arbetsställena?

I Eskilstuna är det främst städ, ute hos kund.

– Då är man ju på andra arbetstagares arbetsställen och där kan det finnas olika risker och uppstå saker i vardagen. Vem är det då som ska se till att riskbedöma och rapportera, arbetsleda och anpassa arbetstakten?

Vem kontrollerar att det fungerar i praktiken? 

Vem ser till att skydden verkligen är på?

Att det finns tillräckligt många för att klara bemanningen på plats? 

Att man inte gör farliga saker för att man är stressad? 

Vem ska göra vad? 

Hela tillsynsmeddelandet är fullt med frågor.

– Nu måste Samhall redovisa för oss hur det är tänkt. Ansvaret är alltid arbetsgivarens. Men uppgifterna i arbetsmiljöarbetet måste också fördelas i praktiken. Och de personer som ska göra det måste få kunskaper. De måste förstå arbetsmiljöreglerna, hur föreskrifterna ser ut, vem skyddsombudet är. Vilka rättigheter arbetstagarna har, säger Jennie Karlsson.

Om en chef har till uppgift att leda arbetet ute hos kunderna måste den personen också ha befogenhet att fatta beslut om något händer, understryker hon.

Läs också

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Fram till början på maj har Samhall på sig. Finner Arbetsmiljöverket brister i svaren kommer myndigheten att ställa krav.

På frågan om det blir vägledande för Samhall i hela Sverige svarar inspektören:

– Eftersom Samhall är ett Sverigeföretag så kommer jag också att fråga min beslutsfattare, juristen. Hur kan vi göra det här? Men i dagsläget gäller det Eskilstuna.

Ytterligare frågor i tillsynsmeddelandet handlar om anpassning. Med tanke på Samhalls uppdrag måste anpassning vara centralt i företaget, menar inspektören.

– Arbetsanpassning måste ju vara väldigt viktigt för Samhall. Alltså inte bara vem som ska leda arbetet utan vem ska ge stöd och återkoppling. Vem som ska se till individens dagsform och fånga upp signaler. Särskilt i orostider med coronan och där många är riskgrupp. Då är det jätteviktigt med en nära arbetsledning, som finns där och kan ge svar och besked.

Läs också

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Inspektören Jennie Karlsson läser innantill i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsanpassning och rehabilitering:

– Arbetsgivaren ska anpassa de enskilda arbetstagarnas arbetssituation med utgångspunkt från deras förutsättningar för arbetsuppgifterna, där vi särskilt ska beakta om den enskilda arbetstagaren har någon funktionsnedsättning eller annan begränsning av arbetsförmågan. 

Läs också

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.