Industriarbetarnas tidning

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

1 mars, 2021

Skrivet av

RISKFYLLT UPPDRAG ”Hur kan ni tvinga oss att göra de här riskfyllda städuppdragen när ni vet att folk på Samhall har hjärtsjukdomar och diabetes, allt möjligt underliggande?”

Foto: David Lundmark

Nettan städar hos polisen. Celler. Toaletter. Korridorer. Kontor.

 – Vi har säkert rengjort massor med celler där de intagna haft covid utan att veta om det. Alltifrån spottloskor till snorpapper, spyor, kiss och bajs – allt som kan komma ur en människa städar vi upp.

När Nettan, som är skyddsombud, tar upp riskerna med cheferna får hon till svar att de försöker och att städarna ska få fullständig skyddsutrustning.

– Men det har ju inte hänt. Och det har snart gått ett år! Vi väntar fortfarande på riktiga masker. Vi spolar ju cellerna med vatten. Det stänker.

I städuppdraget ingår: Hela polishuset. Häktet. Fyllecellerna. Toaletterna. Kontoren. Omklädningsrummen.

– Vi har närmare sjuttio toaletter som vi städar dagligen.

I våras tog hon farväl av en Samhallkollega. Hon var med på IVA när slangarna drogs ur. Dagarna innan, när han låg nedsövd i respirator, tvingade Samhall in henne och maken, som också städar hos polisen, i en cell där en bekräftat covid-sjuk hade suttit inlåst. Cellen skulle saneras. Och de skulle göra det.

Nettan har full förståelse för att allt har handlat om vården och att skydda personalen där.

– De tar ju första smällen och gör ett fantastiskt arbete. Men aldrig hör man något om oss städare. Det är ju vi som tar hand om allt efteråt. Vi står där utan ordentliga skydd. Någon snyter sig och lägger pappret på bordet. Kanske är det en förkylning, kanske är det corona. Vi vet inte.

I en dusch tre gånger en och en halv meter byter sju Samhallstädare om. Fikarummet är så litet att de får sitta i knäet på varandra om de skulle äta lunch samtidigt. Att en pandemi härjar utanför polishuset i Eskilstuna är inget som påverkat Samhalls uppdrag ute hos kund. Cellerna måste fortfarande saneras.

– Det är med en obehagskänsla jag går till jobbet varje dag. Eftersom jag lider av panikångest så blir det ännu jobbigare. Ibland kommer jag bara halvvägs, bryter ihop och går hem igen.

Nettan lider av panikångest. Ibland slår den till redan innan hon kommer fram till bussen. Foto: David Lundmark

Till och från jobbet åker hon kollektivt, i knökfulla bussar där det är omöjligt att hålla distans. Hon har köpt ett eget munskydd, som hon hoppas hjälper lite.

– Samhall har inte tagit ansvar för oss medarbetare under pandemin.

Nu ber hon ledningen.

– Bli mänskliga. Se oss. Och inte bara pengarna.

Mer i Fastighetsfolket

Läs även om Nettan, hennes man Johan och vad som drabbade hans pappa – som också städade på Samhall – i tidningen Fastighetsfolket.

En kommentar till “Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 2 av 26 på temat Sjuka Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

1 mars, 2021

Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men i själva verket har det statliga bolaget ett strikt affärstänk med kunden i fokus där medarbetarnas hälsa glöms bort.

Under pandemin ställdes allt på sin spets. 

Människor i riskgrupp tvingas städa mitt i smittan. De skickas ut till äldreboenden, gym och stora butiker. Den som inte vågar sanera efter en covidsjuk hotas med löneavdrag.

Dagens Arbete inleder i dag en omfattande granskning av Samhall som ska finnas för de svagaste på arbetsmarknaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 3 av 26 på temat Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

4 mars, 2021

Skrivet av

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han jobbat på Samhall. Han åker buss mellan alla olika städuppdrag ute hos kund. Utan munskydd.

Per jobbar på Samhall i Umeå, där han städar matbutiker och studentkorridorer. Foto: David Lundmark

Sedan den dagen Per började på Samhall har han tjatat om att städarna måste utbildas i hjärt- och lungräddning.

– Om någonting händer. Att jag eller en kollega får en hjärtinfarkt? Eller en olycka? Jag har ett medfött hjärtfel.

Han har tagit upp frågan med Samhall flera gånger.

– Tidigare städade jag åt kommunen. Där var det en självklarhet med utbildning. Där följde man lagen.

Coop som han börjar dagen hos ligger centralt i Umeå. Per svabbar golven, torkar av kyldiskarna, alla handtag och glasen utvändigt. Sedan är det dags för fruktdisken innan han lämnar städvagnen och åker buss till nästa kund, ett studentboende i utkanten av stan.

En städare har kommit på avvägar. Höghusen är intill förväxling lika och arbetskamraten som försöker förklara vägen till rätt korridor låter stressad på rösten.

Per är redan inne bland studenterna och städar.

I ett minimalt utrymme i källaren på ett höghus fikar städarna och förvarar sin utrustning. Rummet är inte större än ett par kvadratmeter och det är omöjligt att hålla coronadistans. Sex städare trängs i den lilla uppsamlingslokalen. En arbetskamrat berättar att hon beställt ett eget munskydd på nätet. De andra städar utan.

– Det är inget Samhall står för, eller som vi fått. Det tog ett tag in i pandemin tills handskarna kom. Men det har vi nu, säger Per.

Han hinner inte sitta ner mer än några minuter förrän det är dags att plocka ihop moppar och trasor och bege sig till nästa korridor. Själva arbetet gillar Per. Kunderna behandlar honom väl. Men han är bekymrad över den stora okunskapen bland Samhallcheferna i Umeå. Senast handlade det om tvätten.

I ett litet häfte som alla anställda får – Regler för uppträdande – står det:

Dina kläder ska vara välvårdade och du själv måste ha en god personlig hygien.

– Vi har ett stort tvätteri med fina maskiner där vi tvättar åt kunderna. Men Samhalls egen personal måste tvätta sina arbetskläder hemma. Det finns människor som inte ens har ett hem som jobbar på Samhall.

Regler för uppträdande – ett häfte alla Samhallanställda får. ”Dina kläder ska vara välvårdade och du själv måste ha en god personlig hygien.

Per bor i hyreslägenhet och får boka i förväg. Han prioriterar att tvätta Samhallkläderna framför sina privata plagg. Inte minst nu med tanke på coronan. Men ibland är det svårt att få tvättid. Det kan dröja flera dagar och då får han gå med skitiga arbetskläder.

– När jag påpekade för cheferna att det faktiskt står i avtalet att Samhall ska tvätta våra arbetskläder så gled de på svaret, de visste inte det. Sedan sa de att vi kunde få tvätta våra kläder i de gamla maskinerna där vi kör moppar och annat smutsigt städmaterial.

Per stod på sig.

– Nu får vi tvätta kläderna på Samhall!

Per är inte rädd. Om Samhall ska fortsätta finnas så måste företaget börja lyssna på sina medarbetare, menar han.

– Samhallanställda måste få reda på både sina rättigheter och skyldigheter. Inte bara sina skyldigheter.

Arbetskamraten med munskydd stannar i en studentkorridor och rotar i fickan efter ett papper som hon vill visa.

– De tvingar mig att jobba helg. Men det blir kaos för mig, säger hon.

Pappret är vikt flera gånger och tar en stund att veckla ut. Ett läkarintyg som styrker hennes diagnoser och varför det är direkt olämpligt.

– Jag lämnade in det här till min närmaste chef. Det är för tunt, säger de. Nu har de bestämt att jag måste jobba helg. Alla ska jobba helg, säger de. Men jag fixar inte det.

Per trivs med arbetet. Kunderna behandlar honom väl. Men han känner inte att han utvecklas på Samhall. Foto: David Lundmark

Per och arbetskamraten med munskydd är uppskattade medarbetare. Båda jobbar hårt och hos många kunder. För Per är det okej att åka runt till mataffärer och restauranger, myndigheter och gym, och … Han kan inte på rak arm komma ihåg alla kunder han städat hos. Han täcker även upp när andra blir sjuka och finns alltid till hands. Men på Samhall jobbar många som inte alls funkar så, eftersom de är just på Samhall, betonar han. Under de åtta åren har han sett utvecklingen.

– Jag tycker att det har blivit sämre. Det är en väldig rotation på chefer. Och de byter objekt mellan varandra så att de slipper ta ansvar. Cheferna har själva förhandlat bort att jobba helg. De har till och med tagit bort journumret dit vi förut kunde ringa.

Samhall genar för att vinna kontrakten, tror han.

– Arbetsmiljölagen gäller inte här, sa min dåvarande chef. Jag flög i taken och skrev en avvikelse på det.

Möbelvaruhus, hamburgerrestauranger, Umeås stora livsmedelsbutiker, ett av Europas största gym.

– Det är bara några exempel där vi städar på helgerna. Vad som helst kan hända och vem kontaktar vi då?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 4 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall struntar i smittan

9 mars, 2021

Skrivet av

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Johan vars pappa dog. Foto: David Lundmark

Vart fan är gubbjäveln?

Johan irrade efter pappa i Samhallokalen.

– Han är hemma och snyter sig, svarade jobbar­kompisarna.

Jaha lite förkyld, tänkte Johan, han kommer väl till helgen när han piggnat på sig. Pappa hade strålat som en sol senaste året. Sextio bast och fast jobb. Astman och krämporna till trots hade han lyckats få anställning och lön, på Samhall. Så nu var de arbetskamrater. Men pappa körde personal och material mellan de olika städuppdragen, trasor och smutsiga moppar. Johan jobbade på som vanligt ute hos kund. Häktet med alla celler skulle saneras och städas, de långa korridorerna, kontoren, toaletterna, hela höga polishuset.

Varje dag och varannan helg städade han och hans fru Nettan. Cellerna var värst. Spottloskor, snorpapper, spyor, blod, kiss och bajs – allt som kan komma ur en människa fick de handskas med. Man vande sig. Men nu skvalade ­radion om ett nytt lömskt virus som ­dödat människor i Kina och Italien.

Nettan som är skyddsombud började ifrågasätta varför de inte hade ordentliga skydd när de städade cellerna. Och hur visste man att de intagna inte hade covid som den nya sjukdomen hette? De läste tillsammans på Folkhälsomyndighetens hemsida. Varför hade inte deras arbetsgivare Samhall gjort några ordentliga riskbedömningar?

De kontaktade huvudskyddsombudet som också är driftledare. Hon pratade med de överordnade cheferna. Men ingenting förändrades. De svalde oron och städade vidare. Helgen närmade sig och Johans mobil ringde. Pappa hade blivit inlagd. Han hade testats positivt för den nya sjukdomen. Inte så farligt, bedyrade han.

– Jag får syrgas. Lite luft i näsan bara.

Okej, tänkte Johan. Pappa lät pigg på rösten. Snart är han tillbaka.

Nettan städar hos polisen och sanerar celler i arresten. Foto: David Lundmark

Läs också: ”Samhall spelar rysk roulette med våra liv” (Reportage i Fastighetsfolket)

På lördagar och söndagar städade Nettan och Johan ensamma i polishuset. Fyllecellerna var ingen angenäm historia. De höll andan och fixade vad som behövde fixas. Telefonen pep. Pappa skrev att han skulle sövas ner. Av läkarna på avdelningen fick familjen veta att lungorna behövde vila för de var lite ansträngda. Okej, tänkte Johan, pappa behöver vila. Sedan är han på benen igen.

Johan fortsatte jobba. Han ville ha annat att tänka på. Men mobilen pep varje dag fram nya besked. Ett efter ett la organen av. Levern, lungorna, njurarna.

Om pappa smittats på jobbet är förstås omöjligt att veta. Men att utan skydd köra personal och smutsigt städmaterial mellan kunderna är knappast ett riskfritt arbete, inte för pappa med sin astma.

Inför arbetshelgen fick Johan och Nettan reda på att det fanns ett bekräftat covid-fall i en av cellerna. Driftledaren satte upp nödflagg och ringde runt till cheferna som var lediga. Hon ville inte skicka in personalen dit.

Men högsta chefen beslutade. De ska in. Samhall har kommit överens med kund. Så är det. In och sanera. Annars är det arbetsvägran. En underordnad chef hotade Johan med en tolva – ogiltig frånvaro. Avdrag på lönen. Det var inget ovanligt att områdeschefer hotade med det.

När Johans axel slets sönder på jobbet och läkaren skrev sjukintyg fick han ändå en tolva med avdrag på lönen. Först efter att ha vänt sig till facket upphävdes tolvan. Städjobben måste utföras och Johan skulle göra det.

Nettan tittade på Johan. Med en klump i magen började han spola med slang in i cellen. Pappa låg nedsövd i respirator nu.

Stannar hjärtat så gör vi ingenting mer, sa läkarna.

Efter någon dag: Nu stänger vi av.

Nettan och Johan åkte till sjukhuset. Sjuksköterskan informerade dem om allt de måste sätta på sig i form av skydd. Ordentligt och redigt, olikt förvirringen på Samhall.

Slangarna drogs ur. Tio minuter senare var Johans pappa död.

För fyrtio år sedan bildade staten ett före­tag som skulle få namnet Samhall. Uppdraget är än i dag att ”utveckla människor med funktionshinder”. Men från att ha skyddat dem från stressen och pressen på den reguljära arbetsmarknaden är Samhall nu ett kundfokuserat bemanningsbolag. Människor i riskgrupp städar livsmedelsbutiker, offentliga toaletter, äldreboenden, tågstationer, flygplatser, gym och hamburgerrestauranger där coronaviruset sprids.

Det handlar om tiotusen människor som glömts bort under pandemin. De åker kollektivt till äldreboenden och jobbar helt utan skydd och utan att lokala och individuella riskbedömningar har gjorts. Det innebär att Samhall bryter mot Arbetsmiljöverkets föreskrift om smittskydd.

På huvudkontoret i Stockholm, långt ifrån städarnas verklighet, bedöms riskerna. En av Samhallstädarna mejlar tidningen och är så rädd att hon skriver under med ett mansnamn.

Under pandemin har vi kontakt. Vi zoomar och mejlar och i januari 2021 träffas vi på coronadistans utanför ett äldre­boende där hon städar. När hon började på Samhall jobbade hon för en och samma kund. Nu städar hon på flera äldre­boenden och får ta sig till fots däremellan. Till och från jobbet åker hon buss, i knökfulla bussar där det är omöjligt att hålla avstånd till varandra.

Lulu, som hon vill att vi kallar henne, drabbades av lunginflammationer när hon utsattes för kyla och drag på tidigare Samhalljobb. Så att städa är bättre. Men Lulu önskar att hon kunde få städa hos en och samma kund, inte flera olika. Några skydd fick hon och de andra städarna inte heller när pandemin drog i gång.

Ända fram till slutet av 2020 rengör hon inne på ­äldreboendena utan munskydd, förkläden eller visir. Ibland möter hon de gamla vid toaletterna när hon städar eller i korridoren där hon drar fram med sin vagn. Nu har hon börjat med munskydd utan att veta om det verkligen hjälper. En kollega har astma, en annan tillhör riskgrupp på grund av ­hjärtat.

– Och om vi blivit smittade utan att veta om det riskerar vi ju också att smitta ner de gamla. Det vore förödande, säger Lulu.

Resan mot bemanningsbolag i den hårt konkurrensutsatta städbranschen började för ungefär tio år sedan. 2011 kom att kallas ”Kundskapsåret”. Samhall fick en ny vd. Och en konsult åkte landet runt och utbildade Samhallchefer i
affärstänket kring upphandlingar. Att satsa på de stora och mest lönsamma kunderna och till varje pris behålla dem. Att vinna kontrakten. Och i alla lägen vara lojal mot kunden.

Kundnyttan stod i fokus 2011. Samhalls kundtidning.

”Kunden i fokus” var rubriken på reportaget i Samhalls egen tidning som publicerades ”Kundskapsåret” 2011. Inget om medarbetarna och uppdraget. Nu skulle man kamma hem Coop, Ikea, kommuner och hela stora Arlanda. Kriget om de största uppdragen hade börjat. Och inget städbolag i Sverige har varit så framgångsrikt som Samhall på att vinna upphandlingar de senaste åren.

En excelfil som Dagens Arbete tagit del av visar hur de 800 områdescheferna mäts och jämförs. Jobbar man i ett distrikt som ligger långt ner i statistiken är piskan hårdare. En chef berättar hur flera stora affärer gick i lås samtidigt som Samhall i den delen av landet inte fick ihop personal med arbets­förmåga till de stora städuppdrag man redan vunnit.

– Jag tänkte att Samhall är en arbetsplats som står för någonting, med en värdering som jag stöttar och som jag gärna vill jobba med. För mig låg det nära till hands eftersom jag tidigare jobbat med att få ut människor i praktik. Nu skulle jag i stället få ut dem i anställning, säger en annan chef, Anna.

Hon vacklar fram och tillbaka om hon vågar berätta öppet med sitt riktiga namn. Hon landar i att hon måste. För människornas skull. För att Samhall ska bli det som företaget är tänkt att vara.

Man har helt tappat de mjuka värdena, det som Samhall finns till för. 

Anna, chef på Samhall

Under pandemin får två chefer i en annan del av landet var sin varning för att de meddelat att de inte längre kan garantera personalens säkerhet och hälsa. De straffas med ett hot om att förlora jobbet.

– Om man tittar på våra mål så är det mesta styrt mot affärerna. Man har helt tappat de mjuka värdena, det som Samhall finns till för. Det handlar ju om de här människorna, att hitta möjligheter för ALLA att få vara behövda någonstans. Att ha en anställning och kunna försörja sig, säger Anna som har en lång utbildning inom arbetsmiljö.

När hon väcker frågan om risk­bedömningar, att arbetsmomenten ute hos kund måste gås igenom, får hon ­ointresserade miner till svar.

– Som det är nu går jag och är rädd varje dag för att någon ska skada sig ­eller bli sjuk. Om någon av mina med­arbetare dör kan jag hamna i fängelse.

Det är jag som har det delegerade ­arbetsmiljöansvaret.

Strax före publicering hör Anna av sig. Hon är orolig. Hon tappar hår.

– Jag kommer att bli uppsagd om jag berättar sanningen om Samhall, säger Anna vars namn vi fingerat för att skydda henne.

Ytterligare två chefer, som först bestämmer sig för att vittna öppet om allt som sker i det statliga bolagets regi, backar.

– Vi vågar inte. Det är inte lätt att få nytt jobb på orten där vi bor.

En annan områdeschef:

– Det är mer fokus på vinst än på människorna.

Medan en tredje svarar:

– Arbetsmiljölagen ­gäller inte här.

Urban Forsberg både städar och sitter med i företagsrådet som facklig representant. Foto: David Lundmark

Urban Forsberg är facklig representant i Samhalls företagsråd och sitter med i centrala arbetsmiljökommittén. Okunskapen bland Samhalls områdeschefer är stor, vittnar han om.

– Cheferna slutar efter bara några månader när de upptäcker att Samhall inte är vad de trodde. Vi hade fyra områdeschefer på ett år.

Själv städar Urban Forsberg på Ikea och tar hand om kundvagnar åt både möbelvaruhuset och stormarknaden Willys i husblocket bredvid.

Helger är det trots pandemin tjockt med folk inne på Ikea.

– När det är som värst, lönehelger, kan man varken gå bakåt eller framåt, till höger eller vänster. Det är ett hav av folk.

Under 2020 nekas Samhallstädarna att bära munskydd. I uppdraget ingår det också att torka stolar och bord så fort matgästerna i restaurangen rest sig. Hur säkerställer ni att medarbetarna inte smittas av corona? frågar Urban Forsberg Samhall-ledningen. Vi har folk med diabetes, högt blodtryck och astma för att nämna några diagnoser! under­stryker han i ett mejl till cheferna.

– Vissa arbetsplatser här uppe i nord fick inte ens handskar när viruset spreds som värst. De jobbade ­utan några skydd alls, berättar Urban Forsberg.

I samma stad sicksackar Samhalls städare fram på ett av Europas största gym, 22 000 kvadratmeter som ska skuras. De svabbar och torkar av maskinerna medan gästerna gymmar. De flesta Samhallstädare som jobbar här är unga, men alla har underliggande sjukdomar och flera nedsatt immunförsvar. Visst tänker de mycket på smittrisken. Och även om gymmet försöker glesa ut gästerna genom ett bokningssystem blir det ibland trångt vid maskinerna.

Josefin Nordell städar på det stora gymmet i Umeå. Munskydd har städarna fått köpa själva. Foto: David Lundmark

Munskydd har de fått köpa själva. En del har. Andra städar utan. I corona­tider ska toaletterna precis som på Ikea städas mångdubbelt så ofta – vardagar, kväller, helger. Cheferna har slutat jobba helg och tagit bort sitt journummer. Samhallstädarna är nu lämnade själva ute hos kund.

En kvinna som Dagens Arbete talar med pressas att jobba helg i butik trots att hon har läkarintyg på att det är direkt olämpligt med hennes diagnos.

Längre söderut i Sverige städar Serafino en tågstation ensam och har gjort det i över sju år. Nu har han halkat på isen och brutit armbågen, men han jobbar ändå. Han trivs. Och han städar helst ensam. Det blir mindre konflikter då. På toaletterna hittar han både det ena och det andra, som kanyler och stomipåsar med avföring.

Han städar med ett enkelt munskydd och tunna plasthandskar. Men han är inte rädd för coronan. Visserligen har han högt blodtryck och problem med hjärtat, vilket gör honom till riskgrupp. Men vi ska alla dö en dag, säger han. Vi lever och vi dör.

Men när företaget nu vill att han även ska städa på Ica i annan del av stan och ta sig mellan de bägge uppdragen, säger han uppgivet att det inte kommer att gå.

– Det blir inte bra för mig. Hit och dit. Dit och hit. Fram och tillbaka, det blir för mycket. Det blir inte bra. Jag kommer nog inte klara det med alla mina brock på benen.

Serafino med dåligt hjärta och högt blodtryck städar ensam en tågstation. Foto: David Lundmark

Nästan fem miljarder kronor får Samhall i så kallad merkostnadsersättning varje år, skattemedel som ska användas för det speciella uppdraget företaget har, ”att utveckla människor med funktionshinder”.

Samhallmedarbetare brukar skämta med varandra:

– Vi utvecklas inte. Vi avvecklas.

Det berättar en kvinna som har en medfödd skada i ena handen och därför bara städar med vänster. Efter en tid som städare på Samhall med för tung mopp drabbades hon av karpaltunnelsyndrom och behövde opereras. Även vänsterhanden är nu kaputt.

– De fina värdeorden skiljer sig från verkligheten, säger Johan.

– Jag är bara en prick i Samhalls system. En siffra i statistiken. Vi kan sätta upp hundra flaggor. Kunden kommer ändå alltid först.

Snart ett år har gått sedan hans pappa dog. Företaget hörde inte av sig, och Johan fortsatte i polishuset som förut. Nu är han rädd att bli av med jobbet om han kritiserar företaget. Flera av medarbetarna har fått höra att de inte ska prata med media efter kritiska artiklar i städarnas fackförbundstidning Fastighetsfolket.

”Jag ser oron i mina arbetskamraters ansikten, att de tvekar utanför toaletterna och cellerna”, berättar skyddsombudet Nettan. Foto: David Lundmark

Men Nettan vägrar låta sig tystas. Hon är utsedd till skyddsombud och ­skulle någon ge sig på henne är det ett lagbrott. Det är måndag eftermiddag och hon kommer ut genom polisens grindar, drar på sig munskyddet och sätter sig på bussen hem.

I våras efter att Johans pappa gått bort läste hon i ett internt dokument att de bara får använda fuktad mikro­trasa i bilarna. Ingen desinfektion. Bara ­vatten. ”Arbetsinstruktion avtorkning i bilar under Covid-19 Pandemin” ­heter dokumentet som Dagens ­Arbete på ­annat sätt får ut. Där framgår det ­tydligt.

– Vi får inte städa bilarna på ett säkert sätt för interiören kan torka och spricka. Men ett liv är väl mer värt än en ratt?

Jamen vadå, det finns ju nya på Arbetsförmedlingen. Om jag blir utsliten eller dör, då tar Samhall bara in en ny, brukar Nettan tänka.

– Så känns det. Efter att vi hade ­varit på IVA beklagade kollegorna sorgen, men cheferna sa bara: Jaha ni är tillbaka på jobbet, vad bra!

Vakter i huset testades positivt. Poliser. Inga nya riskbedömningar gjordes.

– Det är en obehagskänsla att gå till jobbet. Eftersom jag lider av panikångest blir det ännu jobbigare. Det händer att jag kommer halvvägs till bussen och vänder om igen.

Tårarna tränger fram. Minnena från IVA, hur ett liv bara blir en kropp.

– Jag ser oron i mina arbetskamraters ansikten, att de tvekar utanför toaletterna och cellerna, men de vågar inte säga något. De är inte som jag. De är rädda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 5 av 26 på temat Sjuka Samhall

Larmade om brister – ärendet lades ner

3 mars, 2021

Skrivet av

Han slår larm. Inget händer. När pandemiåret 2020 når sitt slut lägger Arbetsmiljöverket ner ärendet. Samhall fortsätter att städa Sverige – utan skydd. 

Gemensamt för människor som jobbar på Samhall är olika diagnoser och underliggande sjukdomar. Arbetet ska anpassas för var och en. Det är därför företaget får nästan fem miljarder kronor i statligt stöd varje år.

Men under de senaste tio åren har Samhall förvandlats. I dag drivs företaget som ett bemanningsbolag. Samhall, som ägs till 100 procent av staten, vinner allt fler och allt större kontrakt och städar idag det offentliga rummet – gator och torg, skolor, äldreboenden, stora gym, Ikea, Arlanda, tågstationer och de flesta stora livsmedelsbutiker som Coop och Ica.

I uppdraget från regeringen står det att Samhall ska erbjuda människor som anvisas hit skyddat arbete – att man ska anpassa – och utveckla människor med funktionshinder.

Richard Fredriksson är regionalt skyddsombud på Fastighets. Foto: David Lundmark

Under coronapandemin är det tydligt hur oskyddade Samhallstädarna är. Redan i april rapporterar tidningen Fastighetsfolket om att tre Samhallanställda har dött i covid-19. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud på fackförbundet Fastighets, lämnar som en sista utväg in en omfattande anmälan till Arbetsmiljöverket.

Redan innan viruset började härja hade sjuktalen bland de 26 000 anställda ökat från år till år och låg före pandemin på mer än 15 procent.

Bristerna på statliga Samhall är alarmerande, betonar Richard Fredriksson. Och det är inte bara medarbetarna ute hos kund som mår dåligt. Cheferna mäts sönder och får inte den utbildning som krävs för att kunna leda människor med funktionshinder.

Men mest akut denna vår är smittrisken för corona. Eftersom en klar majoritet av de Samhallsanställda i dag städar på riskplatser där mycket folk rör sig och bland gamla människor så är det livsviktigt med ordentliga skydd och att uppdragen, utifrån vilka som utför arbetet, riskbedöms, påpekar Richard Fredriksson.

Han går i anmälan till Arbetsmiljöverket grundligt igenom vad som inte längre fungerar på detta företag som ska finnas till för de svagaste på arbetsmarknaden.

– Alla ställen de städar på finns ju stor risk för smitta. I mataffärer är det en omsättning på tusentals människor. Många har diabetes och andra sjukdomar som verkligen gör dem till riskgrupp.

Richard Fredriksson betonar att långt ifrån alla på Samhall vet hur de ska undvika att bli smittade, och smitta andra.

– Det måste väl vara prio 1, att skydda sin personal. Men det gör inte Samhall. Man sitter centralt och gör riskbedömningar. Sen kommer det ut en mall. Alla ska jobba likadant.

Arbetsmiljöverket håller i början på december ett möte med chefer och skyddsombud via Skype. Ett par veckor senare – strax före jul – läggs ärendet ner. Ett regionalt skyddsombud är inte behörig att göra anmälan till Arbetsmiljöverket. Samhall har en skyddskommitté. Då ska skyddsombuden på plats underteckna anmälan.

Detta har hänt

3 april

6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Begäran om åtgärder.

Det regionala skyddsombudet larmar om missförhållanden på Samhall i Eskilstuna. ”Min förhoppning är att ni skyndsamt tar tag i detta ärende då personal och chefer mår fruktansvärt dåligt”, skriver Richard Fredriksson, Fastighets. ”Ni har också visat på stora brister i hur ni hanterar corona.”

30 september

Arbetsgivaren svarar.

”Arbetsmiljöarbetet i Samhall präglas av företagets storlek och de många olika verksamheterna och uppdragen. Det ställer stora krav på oss och visas inte minst i de situationer då Samhall med sin personalintensiva verksamhet går in i nya uppdrag och branscher”, skriver affärschef och distriktschef Sörmland/Gotland. ”Samhall arbetar aktivt med att säkerställa en säker och effektiv hantering av pandemin, orsakad av Covid-19 viruset, gentemot kunder och medarbetare.”

6 oktober

En ny anmälan till Arbetsmiljöverket.

Skyddsombudet är inte nöjd med svaret.

”Alla arbetstagare som jobbar på Samhall har en diagnos och någon form av nedsatt arbetsförmåga så det är självklart att man måste göra riskbedömningar och anpassningar för arbetstagaren. Jag anser att kunskaperna kring arbetsmiljölagstiftningen är förvånansvärt små både lokalt, regionalt och centralt och framför allt lokalt på hur man ska omsätta lagstiftningen i praktiken”, skriver Fastighets regionala skyddsombud. ”Som exempel för corona ska ni kunna uppmärksamma de arbetsmiljörisker kopplat till viruset som ni har, kunna vidta lämpliga åtgärder och för att minska riskerna för era arbetstagare behöver ni undersöka och riskbedöma de arbetsmoment och arbetsförhållanden som era arbetstagare har utifrån de specifika förutsättningarna som finns för varje objekt/kund.”

3 december

Möte med Arbetsmiljöverket – chefer och skyddsombud.

21 december

Arbetsmiljöverket avslår anmälan.

En kommentar till “Larmade om brister – ärendet lades ner

 • Anmälan tas inte upp! Varför gör den det inte? Det skall väl inte spela någon roll vem som gör en anmälan, utan det skall väl behandlas som vilken annan anmälan. Vare sig det kommer från Skyddsombud eller inte!

  Varför ska man annars ha ett arbetsmiljöverk? Vad är det för fel på denna myndighet/verk?
  Heja alla ni skyddsombud som försöker göra livet bättre för alla anställda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 6 av 26 på temat Sjuka Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

8 mars, 2021

Skrivet av

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.  

”Vi avslog på en ren teknikalitet. Det kändes inte riktigt bra”, säger inspektören Jennie Karlsson. 

Jennie Karlsson. Foto: Privat

Jennie Karlsson, inspektör på Arbetsmiljöverket:

”Ett regionalt skyddsombud kom in till oss med en begäran om vårt ingripande. Då hade han först påtalat för arbetsgivaren klart och tydligt vad som inte fungerar, men inte fått svar. Då ska man begära vårt ställningstagande. Nu blev det en teknikalitet som gjorde att vi blev tvungna att avslå. Det finns nämligen en arbetsmiljökommitté på Samhall i Eskilstuna och då kan inte ett regionalt skyddsombud göra en anmälan till arbetsmiljöverket.”

Samhall har till början av april på sig att bättre skydda sin personal för coronan. Det gäller Samhall över hela landet. Men parallellt med den nationella tillsynen om smittrisker ställer nu Arbetsmiljöverket en rad frågor till Samhall i Eskilstuna. 

– Främst är det frågor om uppgiftsfördelningen. Arbetsgivaren har ju alltid ansvar för att säkerställa så att ingen råkar illa ut på jobbet. Vem rent konkret är det som har ansvar ute på arbetsställena?

I Eskilstuna är det främst städ, ute hos kund.

– Då är man ju på andra arbetstagares arbetsställen och där kan det finnas olika risker och uppstå saker i vardagen. Vem är det då som ska se till att riskbedöma och rapportera, arbetsleda och anpassa arbetstakten?

Vem kontrollerar att det fungerar i praktiken? 

Vem ser till att skydden verkligen är på?

Att det finns tillräckligt många för att klara bemanningen på plats? 

Att man inte gör farliga saker för att man är stressad? 

Vem ska göra vad? 

Hela tillsynsmeddelandet är fullt med frågor.

– Nu måste Samhall redovisa för oss hur det är tänkt. Ansvaret är alltid arbetsgivarens. Men uppgifterna i arbetsmiljöarbetet måste också fördelas i praktiken. Och de personer som ska göra det måste få kunskaper. De måste förstå arbetsmiljöreglerna, hur föreskrifterna ser ut, vem skyddsombudet är. Vilka rättigheter arbetstagarna har, säger Jennie Karlsson.

Om en chef har till uppgift att leda arbetet ute hos kunderna måste den personen också ha befogenhet att fatta beslut om något händer, understryker hon.

Fram till början på maj har Samhall på sig. Finner Arbetsmiljöverket brister i svaren kommer myndigheten att ställa krav.

På frågan om det blir vägledande för Samhall i hela Sverige svarar inspektören:

– Eftersom Samhall är ett Sverigeföretag så kommer jag också att fråga min beslutsfattare, juristen. Hur kan vi göra det här? Men i dagsläget gäller det Eskilstuna.

Ytterligare frågor i tillsynsmeddelandet handlar om anpassning. Med tanke på Samhalls uppdrag måste anpassning vara centralt i företaget, menar inspektören.

– Arbetsanpassning måste ju vara väldigt viktigt för Samhall. Alltså inte bara vem som ska leda arbetet utan vem ska ge stöd och återkoppling. Vem som ska se till individens dagsform och fånga upp signaler. Särskilt i orostider med coronan och där många är riskgrupp. Då är det jätteviktigt med en nära arbetsledning, som finns där och kan ge svar och besked.

Inspektören Jennie Karlsson läser innantill i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsanpassning och rehabilitering:

– Arbetsgivaren ska anpassa de enskilda arbetstagarnas arbetssituation med utgångspunkt från deras förutsättningar för arbetsuppgifterna, där vi särskilt ska beakta om den enskilda arbetstagaren har någon funktionsnedsättning eller annan begränsning av arbetsförmågan. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 7 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

30 mars, 2021

Skrivet av

Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om arbetsmiljön på det statligt ägda företaget.

Rädslan är stor. Få vågar vittna öppet. Men vill ändå att det ska komma ut hur Samhall är mot sin personal. De flesta undertecknar med att ”Så här kan det inte fortsätta. Samhall måste förändras.”

En pappa är rädd att hans multisjuka son, som går upp klockan fem varje morgon för att hinna städa hos alla kunder, inte kommer att överleva länge till. ”Inte om han ska flacka runt till stans alla stora livsmedelsbutiker och städa som om han vore tre”. Och cheferna bara byts ut. Vem som ansvarar för sonen vet han knappt längre. Pappan vill att vi ska komma till deras ort och intervjua dem. Men nästa dag ringer han och säger att sonen inte vågar. Han är rädd.

Nästan alla som hör av sig vill vara anonyma. De är alla Samhalls vittnen. Och här är deras röster:

”I dag är ytterligare en städare hemma i covid. Alla droppar av, en efter en. Och allt hade kunde förhindrats från första början! Det är fruktansvärt. Det är brottsligt, straffbart. Helt galet. Det är bara vinstdrivande och bemanning. Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.”
Städare på Samhall

”Mitt i all denna soppa så är det de anställda i kärnverksamheten som mår dåligt och far illa, för att ledningen inte har någon ordning alls. Samhall måste backa bandet och göra om, göra rätt och hitta tillbaka till varför de finns, annars kommer det att sluta riktigt illa.”
Områdeschef på Samhall

”Jag gick in i väggen. Det small till i huvudet som ett pistolskott och hammarslag på en gång. Cheferna har knappt frågat mig hur jag mår, inte heller gjort någon uppföljning. Jag var driftledare och trivdes med jobbet, men hade flera gånger larmat att jag behövde hjälp! Istället för uppbackning straffades jag med att få ett jobb där jag behövde pendla en massa mil varje dag. Jag mår väldigt dåligt idag. Varför gör man så här?”
Driftledare på Samhall

”Jag är 62 år och kan inte ta fler objekt efter att kroppen börjat säga ifrån, med värk i rygg, nacke och axlar. Men var tvungen ändå att städa mer. Samhall brydde sig inte om mitt läkarintyg. Läkaren skrev klart och tydligt att jag inte skulle hålla på med städ överhuvudtaget.”
Städare på Samhall

”Det värsta är att Samhall använder människor och slänger dem i papperskorgen när de inte kan utnyttja dem längre. Jag arbetade tolv timmar utan matrast på ett tvätteri. När jag en dag skulle äta lunch skrek chefen att maskinerna hade stannat och att jag inte tagit ur tvätten. Jag har använt morfin i flera år nu på grund av svåra ryggsmärtor för att jobbet inte är anpassat efter vad jag klarar. Jag får bara mer och mer ont i kroppen. Min läkare vill att jag äter mindre morfin än vad jag gör och jag har försökt att trappa ner, men då kommer smärtorna tillbaka.”
Tvätteriarbetare på Samhall

”När områdescheferna innan mig klagade över en orimlig arbetsbörda togs det in affärschefer som skulle hålla koll på just affärerna, ekonomin. Det kan jag intyga inte fungerar. Det är fortfarande en orimlig arbetsbörda på områdescheferna. Affärschefer är grindvakter, poliser, controllers, ingenting vettigt alls, den rollen kan man plocka bort rakt av för den gör ingen som helst nytta för verksamheten.”
Områdeschef på Samhall

Lönebidrag för utveckling i anställning (LFU)

LFU:are är anvisade personer med lönebidrag för utveckling i anställning. Speciella villkor gäller. Man får till exempel inte jobba ensam.

”Jag har gjort två personers städning för att de är hemma och sjuka i covid. Så jag städar för tre nu. Samhall bryr sig inte om lagen. LFU:are får inte städa ensamma. Det står tydligt i kollektivavtalet. Men de stoppar inte in personal utan vi får täcka upp.”
LFU-anställd på Samhall

”Försvinn, jag orkar inte se dej längre! skrek cheferna till mig. Utan åtgärd från facket. Enda anledningen var att jag var för ful, tyckte de. Sedan blev jag placerad på ett lager där man tack och lov inte syns.”
Lagerarbetare på Samhall

”Bra artiklar om Samhall. Men vad jag saknar är tuffa uttalanden från facket och arbetsmiljöavdelningen där. Någon borde visa handlingskraft och slå näven i bordet. Det skulle stärka facket och visa att man fortfarande slåss för medlemmarna.”
Före detta facklig

”Tolva”

Ogiltig frånvaro med avdrag på lönen. Delas ut av chefer på Samhall.

”Områdeschefer har en orimlig arbetsmiljö, de är egentligen inte en chef utan en arbetsledare med personalansvar. De får inte ta vilka beslut som helst, budgetarbetet är ett skämt eftersom man bara får ta del av den, inte aktivt jobba med den. Vi ska utveckla de anställda, vi har arbetsmiljöansvaret, vi ska ”tolva” dem, vi ska följa avtalen som för övrigt inte håller ekonomiskt alls. Så fort man tar in en skurmaskin så spricker avtalet helt, finns inte nog med intäkter för att kunna göra ett bra jobb, ge ett sådant resultat som kunden avtalat om. Lönen är dessutom skitdålig.”
Områdeschef på Samhall

”Jag vågade säga ifrån. Det får man inte på Samhall. Jag försökte få igång en dialog och kommunikation om säkerhet när jag körde truck. Totalt förgäves. Dom bryr sig inte om säkerhet utan bara om pengar.”
Truckförare på Samhall

”Som många innan mig har sagt så är det bra att det äntligen kommer fram hur det är på Samhall. Jag vill gärna vara anonym om ni väljer att publicera något av det jag skriver. Jag jobbade som områdeschef innan pandemin. Det var hemskt. Jag fixade inte ’Samhall-hatten’. De ville vara affärsmässiga men det går inte att jobba på det sättet när de samtidigt ska skapa utvecklande arbeten åt funktionsnedsatta. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. De gånger jag skulle tänka på kunden så var HR på mig om att tänka på individerna. När jag tänkte på individerna var kunden på mig om att vi inte gjorde tillräckligt ifrån oss, så hur jag än vände och vred på mig så blev det fel. En ständig stress.”
Områdeschef på Samhall

”Jag ser på mina kollegor här. Jag har själv inget arbetshandikapp på det sättet. Jag fick en ettårig LFU-anställning för att jag varit sjukskriven i utmattningssyndrom. Det här är min väg tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden. Men det finns ju de som har arbetshandikapp som är beroende av den här platsen. Och de vågar inte säga någonting för de skulle aldrig få något annat jobb. Det är deprimerade människor som sliter mer än vad deras kroppar klarar av. Det är ett straffläger. Ja, det är sjukt att säga så. Men det är faktiskt som ett straffläger. Jag trodde aldrig det om Samhall när jag började här.”
LFU-anställd på Samhall

”Jag anställdes för att ’skaka om’ bland områdescheferna då jag kommer från privata sektorn, få dem att tänka nytt. Det slutade med att jag hotades med uppsägning för att jobbet inte var rätt för mig enligt en överordnad chef. De kallade in mig ensam på ett möte helt plötsligt med flera andra chefer. HEMSKT! Detta har de gjort massor av gånger innan mig och även efter med andra områdeschefer. Så fort man inte gör som de tycker eller tänker så blir man utfryst, uthängd, hotas med uppsägning etc.”
Områdeschef på Samhall

”Efter ett hot om uppsägning så ”valde” de att behålla mig. Då valde jag att söka nytt jobb och lämnade Samhall. Det var ett jätteroligt jobb, jag lärde mig massor av de anställda, inte av den fruktansvärt dåliga ledningen. Hade jag haft en bra chef och ledning så hade jag kanske varit kvar, men det är så infekterat över hela landet, få affärschefer och regionchefer är bra, jag har då inte träffat någon hittills.”
Chef som slutat

”Under mina år på Samhall hade jag 16 chefer. Av varierande slag. Att chefen hånar och talar nedsättande om sina medarbetare var ofta förekommande. Alla som har arbetat och gör det fortfarande har någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, eller både och. Många gånger kände man sig som en andra klassens medborgare. Hur Samhall kan ha dylika människor anställda är för mig en gåta. Allt var dock inte pest och pina. Jag hade många fina kompisar och har fortfarande kontakt med en del.”
Före detta anställd

”Vi har fått coronaspridning här hos oss. Jag anser inte att Samhall tar de multisjukas risk på allvar. Klubben försöker få företaget att låta dem som kan ha utsatts för smitta att få vara permitterade mellan test och provsvar, men det får de inte. Många ringer och är livrädda. Jag har jobbat länge här och sett så mycket fel, men vill inte prata med namn.”
Facklig på Samhall

”Vi kan stå tio personer längs ett kort bord som inte är mer än en halv meter brett. Där står vi åtta timmar och jobbar axel mot axel. Om någon ringer för att den är sjuk så brukar svaret vara: Du har varit sjuk för många gånger så du ska in och jobba. Hostar och nyser gör de utan ansiktsmask. Tyvärr är Samhall inte så rädd om de personer som är bra på sitt jobb. Om du har ont bryr de sig inte, du ska jobba till du inte orkar mer. Jag har dåliga armar men jobbar bra ändå. Men idag gråter jag för att det gör så ont.”
Anställd på Samhall

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 8 av 26 på temat Sjuka Samhall

Hon städar äldreboenden utan skydd

2 mars, 2021

Skrivet av

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon går eller åker buss emellan. Precis som arbetskamraterna på Samhall tillhör hon riskgrupp. ”Och om vi blivit smittade utan att veta om det riskerar ju vi att smitta ner de gamla.”

Första gången Lulu tar kontakt är världen ännu ovetande om viruset som kommer att lamslå världen. Lulu skriver ett långt mejl för hon har sett att tidningen granskat Samhall förut. ”Min arbetsledare beter sig illa, som om jag vore ohyra”, skriver hon. Hon har vänt sig till både arbetsgivaren och facket utan att få hjälp. ”Facket här står på företagets sida.”

När Lulu började på Samhall drabbades hon av lunginflammationer då hon jobbade i drag och kyla. Det tålde inte hennes dåliga luftvägar. Så när hon istället anvisades till att städa ute hos kund var det en lättnad. Men en kund blev flera kunder. Nu städar hon på flera olika äldreboenden varje vecka. Samhall försökte få henne att åka till ytterligare ett, men då sa hon ifrån och bad att få återgå till att städa på en och samma arbetsplats.

 – Jag får alltid samma svar. Kommunen har bestämt att det ska vara så här, säger Samhall. Och vi tjänar inget på att ni bara städar på ett enda ställe, det blir för lite jobb.

Så hon fortsätter att transportera sig mellan de olika äldreboendena. Trots läkarintyget som starkt avråder detta. Nu har hon köpt ett ordentligt munskydd som hon bär mellan uppdragen.

– Det enda skydd vi hade på jobbet under pandemiåret 2020 är det vi alltid haft, engångshandskar. Vi är såklart mer noggranna, torkar dörrhandtag med alkohol och städar toaletterna oftare. Ibland möter vi de äldre. Tänk om vi smittar ner dem, det vore förödande.

Lulu heter egentligen något annat. Hon ber att jag använder detta namn. Hon är mycket rädd för Samhall. Att arbetsgivaren ska få reda på vem hon är. Men hon står för sitt vittnesmål.

– Det måste till en förändring för oss som jobbar på Samhall, så här kan det inte fortsätta, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 9 av 26 på temat Sjuka Samhall

Hon vill skydda de oskyddade

29 mars, 2021

Skrivet av

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Maj-Len ­Holmquist

Ålder: 52 år.

Bor: Hus utanför Eskilstuna.

Familj: Sambo, son och katten Nisse.

Fritid: ”Finns ingen tid. Jomen jo, odling i träd­gården.”

Jobbar: Drift­ledare på Samhall.

Fackliga uppdrag: Huvudskyddsombud, förhandlare och klubbord­förande.

År som skyddsombud: 17.

I en ögrupp vid receptionen är Eskilstunas nio driftledare placerade. Varje dag ska de få ihop tillräckligt med städpersonal till alla kunder. Är de i lokalen samtidigt får tre av dem stå för det finns bara sex platser. Och rummet för fackmöten krympte till en skrubb när Samhall bytte lokaler nyligen.

Driftledaren Maj-Len Holmquist, som är huvudskydds­ombud, klubbordförande och förhandlare på Samhall, har bara en hurts där hon förvarar alla sina fackliga papper.

– Företaget motarbetar fackliga. Det är en attitydförändring. Så var det inte från början. Då kunde man mötas på ett helt annat sätt. I dag har man en fientlig inställning till facket.

Maj-Len har jobbat på Samhall i snart tjugotre år. Hon har själv en ADHD-diagnos som gör att hon behöver struktur. När hon började på Samhall 1998 var det i tvätteriet i Strängnäs.

– Då fick man vara annorlunda, udda. Arbetet anpassades efter människan.

Samhall såg till att hon fick jobb även i Eskilstuna när hon flyttade. Här gick hon över till att städa.

– Redan då såg jag att människor for illa. Jag kände att jag måste hjälpa. Jag var med på ett fackmöte och blev invald i klubben som skyddsombud, och på den vägen är det.

I dag är hon allas Maj-Len. Till henne kommer medarbetarna när de inte mår bra. Jobbet som driftledare är stressigt. Men det är ingenting mot att vara huvudskyddsombud på Samhall.

– Vi har ju städ ute hos kund så det är verksamhet 365 dagar om året. Alla stora matkedjor och varuhus tecknar vi kontrakt med utan att ha personal så att det riktigt räcker till.

Maj-Len påpekar igen och igen att städarna måste ha rätt skyddsutrustning, rätt utbildning och att riktiga riskbedömningar måste göras – innan Samhall skickar ut sina städare till kund.

Maj-Len har bara en hurts där hon förvarar alla sina fackliga papper. Foto: David Lundmark

Under coronapandemin ställdes allt på sin spets. Redan våren 2020 kunde tidningen Fastighetsfolket berätta om de dåliga smittskyddsrutinerna.

– Människor i riskgrupp städar på platser där smittan sprids som värst. Och vi tvättar moppar och trasor från offentliga toaletter. Ändå säger de att vi inte har någon risktvätt.

En ständigt återkommande fråga är risk­bedömningar. Där måste Maj-Len som huvudskyddsombud trycka på.

– När det kommer till centralt upphandlade kunder som Willys, Coop och Citygross, som Samhall har kontrakt med över hela Sverige, görs riskbedömningen från huvudkontoret i Stockholm.

Maj-Len är orolig för städarna. Flera av dem har blivit sjuka i covid. Men det är inte bara det nya viruset. Annat kan hända också.

– Har de rätt utbildning, våra städare? Det ser för jävligt ut på toaletterna där de städar. Det är nästan så att man måste ha saneringsutbildning. Man måste åtminstone ha rätt skyddsutrustning!

När hon lyfter frågan med cheferna går det ett par veckor.

– Vi återkommer säger de. Men jag får inget svar. Sen händer tio andra grejer. Det bara läggs på lager.

Redan tidigt under pandemin förlorade Samhall i Eskilstuna en medarbetare i covid-19. Han körde tvätt och städare mellan de olika kunduppdragen. Samtidigt tvingades hans son, som också jobbar på Samhall, in i en poliscell där en bekräftat covid-sjuk suttit inlåst. När sonen vägrade och ringde till Maj-Len för att vädja till henne som huvudskyddsombud hotade hon med att stoppa arbetet. Men sonen tvingades ändå in i cellen. Dagarna senare dog hans pappa Samhall-­chauffören på IVA.

– Samhall slarvar väldigt mycket, säger Maj-Len. Chaufförerna som kör personal och smutsiga moppar har inte ens munskydd. Och bilarna ska bara städas med vatten, sprayflaskor med vatten. Usch. Det är nästan så man inte orkar bråka längre.

Hon visar sin hurts i skrubben, och väggen bakom vilken cheferna sitter. En låst dörr skiljer dem åt. Det blir så tydligt, menar Maj-Len.

– Där sitter de. Och här är vi.

På möten med Samhalledningen och HR från Stockholm påpekar skyddsombud hur folk sitter tätt ihop i köket på luncherna. Att de som skyddsombud tvingas vakta på sina arbetskamrater. Att ingen chef sätter sin fot i den delen av lokalen. Och att det inte alls går att hålla coronadistans i de minimala fikarummen ute hos kund. Hos en kund trängs åtta Samhallstädare i en omgjord dusch.

– Jag har alltid sagt rakt ut vad jag tycker. Jag struntar i om det är vd:n själv. Förra vd:n Monica var faktiskt nere hos oss. Vi kallade på henne. Och hon lovade att komma tillbaka och ta tag i det här. Men inget hände.

Techjätten Amazon, ökänd för sin arbetsmiljö, vann Samhall ett uppdrag hos under pandemiåret.

– Har de ens kollektivavtal? frågade jag, men fick inget svar. Nu verkar den kunden vara borta, men jag vet inte varför, de har inte sagt något till mig.

Smittrisken under pandemin är bara en i mängden av brister som är alarmerande akut att åtgärda. Det finns medarbetare som far så illa på jobbet att de är på väg att ta sitt liv. Stress, press och oro skär genom Samhall i Eskilstuna. Chefer som är lojala uppdraget hotas med uppsägning eller trollas bort.

Kvar blir piskorna – de chefer som går med på att mätas enligt en tydlig mall. Eftersom Maj-Len själv är driftledare och har en syster som är områdeschef i samma distrikt så vet hon hur hård pressen på arbetsledarna är. Och hur de chefer som värnar om medarbetarna motarbetas på samma sätt som hon som facklig. En del slutar redan efter kort tid eftersom Samhall inte var som de hade tänkt sig.

Peter Larsson, lokalt skyddsombud. Foto: David Lundmark

Peter Larsson är lokalt skyddsombud och hoppar in för Maj-Len när det i perioder blir för mycket och hon tvingas till sjukskrivning.

– Jag fattar inte hur hon orkar, säger Peter.

Lösningen är att vara två, enligt Maj-Len.

– Jag har fått lära mig att aldrig gå ensam. Att alltid ha en kollega med dig. Du behöver någon att bolla med hela tiden. Peter är den personen för mig här på plats.

Båda ser hur den ena efter den andra slås ut av kraven som ökar i takt med att kunderna blir fler och större. Allt går i dag ut på att blidka kunderna. Som om Samhall glömt bort varför de får alla sina miljarder från staten.

Det är Peter som tänker högt och Maj-Len som lyssnar. Oftast är det tvärtom, Maj-Len som håller ett rasande högt tempo och pratar i samma hastighet för att hinna med allt som måste fixas.

– Problemet är att så många skyddsombud hos oss är sjukskrivna. Och två av dem har inte fått utbildning ännu. Så då hamnar det ändå på mig och Peter att täcka upp och gå skyddsrond ute hos kund.

Räddningen blev Richard, ett regionalt skyddsombud, som Maj-Len fick kontakt med när uppdraget som huvudskyddsombud på Samhall blev övermäktigt.

– Jag är så himla tacksam att jag lärt känna Richard. Det har varit ett otroligt stöd. Det borde finnas en Richard på varje ort, säger Maj-Len vars tips till andra skyddsombud är just att vända sig till sin avdelning och ta kontakt med arbetsmiljöansvariga där.

– Vi får inte stå själva. För vi blir överkörda. Det är tufft. Till slut orkar man inte.

Våren 2020 gör Richard i samråd med Maj-Len en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. HR kommer från Stockholm. Möten hålls om arbetsmiljön för Samhallpersonalen och cheferna i Eskilstuna. Men parterna lyckas inte enas. I december kallar Arbetsmiljöverket skyddsombuden och arbets­givaren till möte.
Men 6:6a-anmälan läggs ner. Richard som regionalt skyddsombud hade inte rätt att göra framställan. Samhall har en egen skydds­kommitté.

– Men det har ändå lett till förändring sedan Richard var här. Jag som huvudskyddsombud har fått en årlig planering. Det har blivit lite mer insyn. Det är positivt, säger Maj-Len.

I slutet av februari, när pandemin pågått ett år, gör till sist Arbetsmiljöverket en digital corona­inspektion. Maj-Len och Peter är med, liksom fyra chefer från Samhall i Sörmland. Maj-Len kopplar på högtalaren i telefonen när hon ringer dagen efter inspektionen.

– Så att Peter hör.

– Wow, säger Peter i bakgrunden. Allt vi tagit upp! Vi fick rätt, till slut.

Maj-Len fyller i:

– Arbetsmiljöverket ifrågasatte Samhalls luddiga riskbedömningar och undrade vad rätt skyddsutrustning betyder.

Hon läser i kraven som Arbetsmiljöverket, skriftligen, redan samma dag, riktar mot Samhall. Det handlar om att riskbedöma arbetsmoment, smittvägar, smittämnen, vilken typ av skydd som ska användas och hur utrustningen i sin tur ska göras ren.

– Inspektören hittade en del annat märkligt också, som att Samhall använder ett egentillverkat desinfektionsmedel som inte heller har riskbedömts, berättar Peter.

Maj-Len läser vidare i inspektionsmeddelandet.

– Vilka eller hur allvarliga konsekvenser kan det få för enskilda arbetstagare att bli utsatta för smittämnet? Då ska man ju riskbedöma arbets­tagaren också, vilka som är i farozonen. Det är ju det här som Richard har påpekat hela tiden och Samhall slagit bort! 

Maj-Lens tips till skyddsombud

Så skyddar du dig själv som skyddsombud

 1. Gå aldrig ensam. Var två. Bolla med varandra.
 2. Hitta en ersättare om du blir sjuk.
 3. Ta hjälp från arbetsmiljöansvariga på avdelningen, regionala skyddsombud, om det blir övermäktigt på arbetsplatsen.
 4. Avsätt tid. Peka på dina rättigheter enligt lag.
 5. Dokumentera. Se till att protokoll förs på mötena. Ha ordning på alla papper.

Så lägger du en 6:6a-anmälan på rätt sätt

Arbetsmiljöverket avfärdar i dag många 6:6a-anmälningar som inte är gjorda enligt regelboken.

Finns det en lokal skyddskommitté så är det skyddsombuden på arbetsplatsen som ska larma. Inte ett regionalt skyddsombud.

Andra fallgropar:

 • Att du inte vänt dig till arbetsgivaren först.
 • Att du inte med dokumentation kan visa att arbetsgivaren haft chansen.
 • Att du inte skickar med arbetsgivarens svar på ditt mejl/brev.
 • Att du inte på ett begripligt sätt beskrivit problemet och vad som behöver göras.
 • Att du lagt till något eller att det du skriver skiljer sig från det du begärt av arbetsgivaren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 10 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

4 mars, 2021

Skrivet av

Andreas Zittra är både områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå. Bland annat ansvarar han för städningen på ett av Europas största gym. Här svarar han på kritiken.

Samhall i Umeå. Foto: David Lundmark

SAMHALL I UMEÅ. Andreas Zittra tog över som affärschef den 1 februari i år. Men är fortfarande områdeschef för bland annat det stora gymmet Iksu.

– Jag håller på och rekryterar min egen ersättare. Det kanske inte är det mest eftertraktade chefsjobbet med tanke på att det är statligt och lönen inte är som hos privata arbetsgivare.

Har du upplevt det som stressigt att vara chef på Samhall?

– Jag kommer ifrån snabbmatsbranschen, McDonalds. Så stress för mig här finns inte. Det går inte ens att jämföra.

Ni kräver att Samhallstädarnas kläder ska vara välvårdade. Varför har personalen behövt tvätta sina arbetskläder själva under pandemin?

– Det har diskuterats mycket. Egentligen är det HR som var mest insatt i den frågan. Nu är beslutet att våra medarbetare får tvätta i tvätteriet. Sen tycker jag självklart att alla ska ha välvårdade kläder för man representerar ändå varumärket Samhall. Gå till vilken arbetsgivare som helst. Klart du måste ha hela och rena kläder!

Varför har inte era städare skyddsutrustning? De får till och med köpa sina egna munskydd. Varför då?

– Samhall har alltid följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Och de har inte rekommenderat munskydd. Det har varit centralt beslut från Samhall, från första början. Nu är ju munskydd en uttalad policy, att man ska ha det i kollektivtrafiken.

Vi vet att det är många av städarna som åker buss mellan kunderna. Hur ser ni till att de själva inte utsätts för smittan och riskerar att bli ofrivilliga smittspridare?

– De måste följa samma regler som alla andra, hålla avstånd, tänka på att tvätta händer, sprita. De som åker kollektivtrafik i arbetet ska få munskydd av Samhall.

Men de har inte fått munskydd från Samhall?

– Då måste vi hjälpa dem med det.

Städarna på det stora gymmet Iksu har inte heller fått skyddsutrustning av Samhall?

– Då har de nog bara inte fått informationen. Då ska jag informera dem. Och se till att de får det de ska ha.

Hur anpassar ni arbetet under pandemin för era städare som har underliggande sjukdomar, vilka alla vi pratade med på gymmet hade?

– Är det för mycket människor i ett omklädningsrum till exempel. Då har vi sagt till städarna att inte gå in där, utan vänta, till det blir lugnare. Sen är det upp till var och en att säga till: Jag är riskgrupp! Tänk på det här! Vad kan vi göra för dig, den enskilda individen? Det är svårt att dra alla över en kam. Jag vet en som är i riskgrupp som jobbar natt. Då har vi anpassat arbetstiderna. Han får komma när det inte är lika mycket folk som tränar. Det är ett exempel. Sen munskydd och liknande. Om man känner sig tryggare med det, och kommer överens med kund om att få bära det.

Många av era medarbetare tillhör riskgrupp. Varför får inte personalen utbildning i hjärt- och lungräddning?

– Det är också en fråga som pågått en tid. Vi har börjat se över det. Vi har utbildningar i hjärt- och lungräddning. Dock har det kanske saknats hos en del objekt. Vi har försökt tolka reglerna, som inte alltid känts så klara. Men vi måste se till att alla har utbildning som ska ha det.

Cheferna i Umeå jobbar inte helg längre. Vart ska städare vända sig om något händer?

– Det där är också någonting som diskuteras. Den frågan ska jag ta med mig till HR.

Är det överhuvudtaget lämpligt att personer i riskgrupp städar i studentkorridorer, stora butiker med trängsel och på ett av Europas största gym – under en pandemi?

– Jag önskar att det fanns en tydlighet framför allt från myndigheterna. Istället för att få luddiga rekommendationer. Varför kan de inte ta ett beslut. Det känns som det bara är i Sverige som man går runt och tvekar runt de här grejerna, istället för att bestämma saker. Och så lägger man över ansvaret på oss, istället för att ta ett lagstadgat beslut.

En kommentar till “Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

 • Du chefen.
  Om du läser avtalet som tydligen bara är något att läsa (efterföljs inte det minsta) så slå upp §13 och repetera den högt 10 gånger, kommentera sedan dina egna ord:
  ”Nu är beslutet att våra medarbetare får tvätta i tvätteriet. Sen tycker jag självklart att alla ska ha välvårdade kläder för man representerar ändå varumärket Samhall. Gå till vilken arbetsgivare som helst. Klart du måste ha hela och rena kläder!”
  Kan det vara därför vi har den paragrafen i avtalet?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 11 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

10 mars, 2021

Skrivet av

Tidslinje Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 12 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

11 mars, 2021

Skrivet av

Kontorstvång Under hela pandemin har Samhalls chefer i Göteborg tvingats att vara på plats, eller ute hos kund. Nu har covid brutit ut och chefer smittat ner varandra.

Smittan har spridit sig i Samhalls anläggning där alla tjänstemän måste vara på plats fysiskt, på kontoret eller ute hos kund. Och de sitter i öppet landskap, nära varandra. När medarbetarna frågat om inte möten kan hållas digitalt så har distriktschefen svarat: Ni ska vara på kontoret. Punkt.

Under vår pågående granskning av Samhall är det många chefer som kontaktat oss. En del jobbar kvar, andra har flytt fältet.

– I ett års tid, under hela pandemin, har vi blivit tuktade och piskade, berättar en chef.

– Vi har fått höra att Samhall är viktigt, att vi fyller en viktig funktion. Vi måste visa våra kunder vad vi går för. Det har varit ”the show must go on” hela det här pandemiåret. Allting ska fortsätta som vanligt, så att kunderna blir nöjda.

Det går inte städa en toalett på 3 sekunder.

Chef på Samhall om kalkylerna som ligger till grund för att de vunnit uppdrag.

Cheferna som ringer är alla rädda. De står i valet och kvalet om de ska våga ställa upp med namn. Men så länge de inte fått ett annat jobb så vågar de inte. Från hela Västra Götaland ringer chefer. Och de vittnar om samma sak.

– Springa springa springa! Släcka bränder, och vi glömmer på vägen att det är de här medarbetarna vi ska utveckla.

Chefen påminner om Samhalls uppdrag.

– Som ledare på Samhall ska du skapa anpassningar och förutsättningar så att medarbetarna utvecklas och blir mer anställningsbara utanför Samhall.

Så mäts cheferna

Dagens Arbete har tagit del av den excelfil som visar hur cheferna runt om i landet rankas:

 • Vem som har högst bruttovinst per lönetimme.
 • Vem som har ökat bruttovinsten per lönetimme jämfört med föregående år.
 • Vem som har ökat mest i volym (bruttovinstkronor, ökning i procent) jämfört med föregående år.
 • Vem som har bäst resultatmarginal.
 • Vem som har gjort flest övergångar i förhållande till helårsbudget.

Övergång innebär att en Samhallanställd får ett arbete hos en annan arbetsgivare.

Kraven är orimliga, säger en chefskollega som valt att sluta.

– Du ska jobba efter driftkalkyler som är framtagna för att vinna affärer och som inte är realistiska i verkligheten. Det går inte driva uppdragen med de kraven som de är uträknade på. Det går inte städa en toalett på 3 sekunder.

Ett exceldokument som Dagens Arbete tagit del av visar hur de drygt 800 områdescheferna i landet mäts strikt efter en mall.

– Jag som chef är tvungen att leverera siffror. Hela tiden. Gör vi inte det så riskerar vi att få ett förslag om att köpas ut, berättar en chef.

En annan, som lämnat Samhall, vittnar om hur osunt ledarskap har skapat en ohälsosam arbetsplats.

– Management by fear. Tack och lov tog jag mig därifrån. Jag är inte utköpt utan slutade självmant.

I Göteborg arbetar ett femtiotal första linjens chefer. Här understryker man att deras närmaste chef vill väl. Men att även affärscheferna styrs med järnhand.

– De har blivit som robotar. De vågar inte heller.

I ett års tid, under hela pandemin, har vi blivit tuktade och piskade.

Chef på Samhall.

Förra veckan gick ett internt dokument ut till de anställda, döpt: Samhall granskas av Dagens Arbete. Här framgår det att Samhalls personal har rätt att uttrycka sin åsikt i media. Men medarbetarna i Göteborg har fått ett motstridigt besked.

– Prata inte i sociala medier. Då får ni sparken.

Ett mejl som gick ut efter att viruset började spridas på Samhall fick cheferna att gå i taket.

– ”Det har skett ett coronautbrott i en grupp som normalt ses och fikar”, stod det i mejlet.  Det är en fruktansvärd sak att skriva när en överordnad chef tvingat oss att vara på plats. Och vi har definitivt inte fikat. Vi har gjort det vi har blivit beordrade att göra.

Chefernas oro är dubbel. Medarbetarna, som de ansvarar för, städar ute hos kund.

– När pandemin började var det första Samhall gjorde att sälja coronastädning till de stora livsmedelsbutikerna. Väldigt snabbt fick vi ett mejl om att vi nu skulle börja coronastäda överallt, utöver det vanliga grundstädet.

Vilken skyddsutrustning fick era städare i mataffärerna?

– Ingenting. Ingenting! De fick inte ens ha munskydd på sig.

Chefen tystnar i luren.

– Vi är statliga. Men vilken hierarki vi pratar om! Vi vågar inte öppna våra munnar. Vi är över femtio chefer som bara sitter och tiger.

Områdeschefernas arbetsmiljö

Ur en skrivelse till Arbetsmiljöverket om ett annat distrikt i Sverige:

Chefer har en extremt liten möjlighet att påverka sitt arbete med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och Samhall har mer än något annat företag just behov av anpassningar i arbetet.

Man känner inte som chef att man får den tid som behövs för varje enskild arbetstagare och personalgrupperna är för stora.

Arbetet är hårt styrt av rutiner och det blir svårt att kunna anpassa arbetet för individen. Utan det blir individen som ska anpassas till arbetet enligt rutiner.

Dom känner själva att dom inte har kunskaperna att genomföra bra självskattningar för underlaget till matchningsverktyget utan det blir lite som det blir.

Man har ingen tid att sitta i chefsgrupp och diskutera saker som händer på Samhall och med personal utan det är mer stuprör för varje chef.

HR agerar mer som poliser och håller reda på kostnader.

En kommentar till “Samhallchefer slår larm efter coronautbrott

 • Digniteten.
  .
  Att behandla personer med funktionsrätt som tredje klassens samhällsmedborgare är inget annat än ett svek mot våra medmänniskor. Och att chefer skall ”Hålla käften” tyder ju inte på annat än att något är infekterat. Borgarna pratar Alltid om ” Har du inget att dölja behöver du inte vara orolig”
  .
  I GBG sitter en borgerlig majoritet och då som alltid skall negativ kritik tystas med hot mm. När skall människor i Svedala förstå att vi under det senaste 40 åren har etablerat en grogrund till det som vi idag ser med tystnad och en angiverikultur? Och det kan ju vem som helst förstå att med den kommer Otrygghet.
  .
  Personligen tycker jag att den penningstinna samhällskulturen hos befolkningen i Svedala har slagit hål på digniteten som den enskilda medmänniskan förväntas känna trygghet inför.
  .
  Trygghetssocialist.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 13 av 26 på temat Sjuka Samhall

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

11 mars, 2021

Skrivet av

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren. 

Henrik Lundberg, distriktschef på Samhall i Göteborg. Foto: privat

Samhall i Göteborg hade nyligen ett coronautbrott. Hur handskades ni med det?

– Det var veckan innan sportlovet. Tre tjänstemän blev sjuka, om jag inte minns fel. Och så var det några med symtom som senare gick hem och testade sig. Vi informerade alla inblandade som hade träffat de här personerna. Vi särade och delade upp arbetsgrupper. En period ställde vi in nästan alla aktiviteter. Sen inväntade vi provsvar på ett antal inblandade som vi trodde kunde ha fått det.

Hur har ni gjort för att bromsa smittspridningen under pandemin?

– Vi har haft ett väldigt bra stöd av företaget i hur man tolkar Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi följer det myndigheterna har föreskrivit. Det som ökat på är fler möten med den lokala arbetsmiljökommittén, tätare samarbeten med skyddsombuden, och oftare med riskanalyser.

Träffas ni fysiskt?

– Det har varit olika. Vi började ganska omgående när pandemin startade förra året med tätare aktiviteter. Det har ju varit väldigt starkt sug efter information. Och det är viktigt att vi kommer ut snabbt med informationen.

Så säger Folkhälsomyndigheten om hemarbete

Vi har fortsatt en spridning av covid-19 i Sverige och en viktig del i att minska smittspridningen är att den som kan bör arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att så många som möjligt arbetar hemifrån. Alla har dock inte denna möjlighet. För dessa personer gäller det istället att färdas så säkert som möjligt till och från arbetet, t.ex. genom att undvika kollektivtrafik eller andra färdsätt där trängsel kan uppstå.

Läs vidare på Folkhälsomyndighetens sajt.

Har första linjens chefer varit tvungna att jobba på kontoret under pandemin?

– Ja, våra medarbetare är ju hos kunderna. Där är ju vår verksamhet. Så våra medarbetare behöver ha sina chefer på plats. Men vi har vidtagit ett antal åtgärder. Vi har följt företagets beslut i frågan om hemarbete, något som också LO-facken har tryckt på som viktigt.

Så inga av Samhalls tjänstemän har fått arbeta hemma något under pandemin?

– Nej, våra medarbetare är ju på jobbet. Och då blir det svårt för våra chefer att vara hemma. Tvärtom så behövs väldigt mycket information och trygghet, och tillse arbetsmiljön ute på arbetsplatserna som vi har. Då behövs chefernas närvaro. Man behöver också ses på kontoret.

Så cheferna i Göteborg har tvingats att vara på plats på kontoret?

– Arbetet är ju delvis på kontoret, delvis ute hos kunderna. Det gäller att lägga upp ett arbetssätt där man ser till att hålla avstånd och att man vidtar de hygienåtgärder som myndigheterna rekommenderar.

Kraven på första linjens chefer är orimliga vittnar många medarbetare om. Vad är din kommentar till det?

– Jag kan inte uttala mig om de är orimliga. Vår ledaridé handlar om att sätta upp rimliga mål som är uppnåbara. Det finns naturligtvis ett intresse i företaget att vi når våra mål, men i de fallen man anser att det är svårt att nå målen så ska man ta upp det med sin chef!

Har cheferna piskats hårdare under pandemin?

– Arbetsmiljön är jätteviktig för oss. Att ha ett öppet och bra klimat och en arbetsmiljö som funkar. Det är en förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt viktiga uppdrag, vilket är att utveckla våra medarbetare i arbete.

Får man framföra kritik på Samhall i Göteborg?

– Ja, det hoppas jag. Det gör vi ju i många olika forum, dels via arbetsmiljökommittén, dels att man går till sin närmsta chef eller direkt till mig om man undrar över något.

Får de anställda uttrycka hur de känner i sociala medier?

– Det finns naturligtvis en sekretessförbindelse som handlar om våra kunder och enskilda medarbetares förhållanden som alla chefer åtar sig att inte prata om. Men vi har inga restriktioner annars.

Hur jobbar ni med att förbättra arbetsmiljön både för städarna ute hos kund och för cheferna på kontoret som ska leda och fördela arbetet?

– Vi har ett antal verktyg i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är en tydlig agenda för företaget. Arbetsmiljön är en förutsättning för att vi ska kunna lösa vår uppgift, att utveckla våra medarbetare i arbete. Vi har våra medarbetarundersökningar, informationsmöten, arbetsplatsträffar och annat. Skyddsåtgärderna på kontor och andra arbetsplatser följer företagets riktlinjer, myndigheternas rekommendationer och är förankrade i riskanalys som är gjord i lokal arbetsmiljökommitté eller direkt med skyddsombud.

Är du uppbackad från högre ort? Får du stöd som chef?

– Ja det tycker jag. Men jag vill framför allt framhålla det samarbete jag har med facken i Göteborg. Vi har en öppenhjärtig och tät dialog som är väldigt konstruktiv. Det är viktigt för att vi ska få en bra arbetsmiljö. Den är jag nöjd med.

Är alla friska nu?

– Nej, vi har högre sjuktal än normalt på Samhall. Naturligtvis. Det är ju en pandemi. Även i min familj har en person insjuknat, trots att vi har varit väldigt noggranna med allting.

Har du kunnat jobba hemifrån?

– Jag tar så många möten jag kan digitalt. Men ofta är det på jobbet. För där har jag en bättre arbetsplats. Men när jag väntade på svaret på coronatestet så tog jag så mycket jag kunnat hemifrån.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 14 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhalls vittnen: Det är fruktansvärt

16 mars, 2021

Skrivet av

SAMHALL Anställda från hela landet har under granskningens första två veckor hört av sig, både medarbetare och chefer. De flesta är rädda och vågar inte gå ut med sitt namn i tidningen. Här vittnar några av dem anonymt om sina upplevelser på statsägda Samhall.

”Jag har arbetat som områdeschef på Samhall men sa upp mig på grund av att arbetsmiljön var ohållbar. Det var så illa att jag slutade utan att ha något nytt att gå till. Det är fruktansvärt. Jag sökte jobbet för min tro på medarbetarna men insåg efter ett år som områdeschef att jag inte delar värdering med ledningen.”

***

”Det är så mycket fel att jag inte vet var jag ska börja. Tre toaletter som cirka 80 personer förväntas dela på och ett ’kök’ i storleken av ett mindre studentrum. Där måste vi alla trängas och hoppas på att proppen inte går när lunchen ska värmas i någon av de tre mikrovågsugnar som fungerar. Det är därför folk får corona! Och risktvätt kommer in utan att vara korrekt märkt så folk har inte en chans att ta på sig vinylhandskar, som bara får användas när vi tvättar just risktvätt.”

***

Fantastiskt att Samhalls sanna ansikte börjar lyftas fram i media. Är själv anställd på Samhall och trodde (i min enfald) att detta var en arbetsplats som anpassades till de anställda för att de ska kunna jobba trots sina handikapp eller skador. Ack, så jag bedrog mig.”

***

”Samhall är ett fruktansvärt ställe. Det är inte modern företagsamhet. Det är slavdriveri. De har ingen omsorg om personalen överhuvudtaget. Min son var mentalt stark när han började där. På de sju åren som han jobbat på Samhall har han blivit ett nervvrak.

***

”När vi tömmer containers på Samhall är vi vanligtvis 5-6 man inuti dessa containers med trångt utrymme plus ingen har skyddsmask.”

***

”Samhall har inskränkt mina mänskliga rättigheter som person. De har bemött mig som om jag vore en värdelös sak som man kan trycka ner, tills jag försvinner. Senast när jag var på jobbet hade jag tagit på mig ett munskydd när jag städade. Jag ville skydda mig mot covid-19 eftersom jag har en kronisk lungsjukdom samt andra sjukdomar. Jag skulle bli allvarligt sjuk om jag får viruset. Men jag blev snabbt inkallad till möte med mina chefer på Samhall. Jag fick inte ha munskydd på mig enligt dem. Mötet slutade med att jag blev utskälld och gick gråtande därifrån.”

***

Jag själv har jobbat som första linjens chef och sa upp mig utan att ha ett annat jobb för man ställer helt orimliga krav. Man ska jobba efter driftkalkyler som är framtagna för att vinna affärer och som inte är realistiska i verkligheten.”

***

”Samhall är ju inte det Samhall det var förut utan har blivit affärsmässiga vilket utestänger en stor grupp människor som verkligen behöver all hjälp de kan få.

***

”Tack för en sådan bra artikelserie om Samhall. Vi är glada att detta äntligen kommer ut. Många känner sig överkörda eller inte hörda här på Samhall inklusive mig själv.

***

”Åh va skönt att det ÄNTLIGEN är någon som tar tag i denna härvan. Jag hoppas att det blir en drastisk förändring. Det är många som blir utnyttjade på grund av att dom inte vågar säga ifrån. Jag har haft andra jobb innan Samhall och jag kan meddela att dom andra företagen har tagit hand om sina anställda på ett mycket bättre och fint tillmötesgående sätt. Det är på Samhall som dom verkligen skulle vara aktsamma om sin sköra personal.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 15 av 26 på temat Sjuka Samhall

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

1 mars, 2021

Skrivet av

Samhalls bilar får inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.
”Är inte ett människoliv mer värt än en ratt?” frågar sig medarbetarna.

I början av pandemin finns ingen gräns för hur många som får åka i Samhallbilarna. Chaufförerna som forslar städmaterial, smutsiga moppar och tvätt, till de olika uppdragen, och skjutsar medarbetare mellan kunderna hamnar därför i riskzonen.

Redan under våren larmar regionala skyddsombud i tidningen Fastighetsfolket om att tre Samhallanställda har avlidit i covid-19. Samhall begränsar antalet människor i bilarna till tre.

Samtidigt går en arbetsinstruktion om avtorkning i bilar ut till samtliga medarbetare. I dokumentet som Dagens Arbete tar del av står det:

Engångshandskar ska inte användas vid framförande av fordon med tanke på trafiksäkerhet. Handsprit och ytdesinfektion får inte användas inne i bilen.

Samhalls anställda får informationen muntligen också:

”Ni ska städa ur bilarna, men bara med en fuktad mikrotrasa. Inga medel”, vittnar flera medarbetare om. ”När vi frågar varför vi inte ska använda medel får vi till svar: Interiören spricker. Ratten torkar ut.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 16 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

1 mars, 2021

Skrivet av

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Vi har pratat med ett mångårigt skyddsombud i Sörmland som tycker att företagets inställning till facket har blivit mer fientligt under de senaste åren?

– Jag har arbetat i Samhall sedan slutet av augusti 2020 så jag är ganska ny som distriktschef, men har jobbat hårt med den här viktiga frågan, så vi får till ett bra samarbete med våra fackliga parter och skyddsorganisation. Vi träffas kontinuerligt och har haft både formella och informella möten. Det gynnar inte bara Samhall i stort och våra medarbetare utan också våra viktiga uppdrag som vi gör för kunderna. 

Vi har fått uppgifter från flera olika håll att Samhallstädarna inte haft rätt skyddsutrustning ute hos kunderna. Din kommentar?

– Jag känner inte riktigt igen den bilden. Skyddsutrustningen är anpassad utifrån det uppdraget vi har hos kund. I samband med corona är det naturligtvis extra förstärkt. Vi har dagligen genomgångar kring frågan vad som ska ingå, vilken skyddsutrustning. Och hur vi informerar på bästa sätt. Så att vi kan hjälpa våra medarbetare. Att de får rätt utrustning och jobbar på ett så rätt sätt som möjligt ute hos kund.

Varför tillåter ni inte desinfektion i era bilar?

– Nu måste jag fundera. Jag är ganska ny. Vi har instruktion för hur vi rengör våra bilar som är någon form av mikroduk och vatten eller med milda godkända kemikalier.* Så jag känner inte riktigt igen den bilden. Vi vill se till att säkra så att vi har en instruktion som fungerar så att det blir på rätt sätt. Det är viktigt inte minst i de här tiderna. Att förebygga.

Hur ser ni till att personalen inte blir smittad när de är i små omklädningsrum och fikarum hos kunderna, och när de åker buss mellan uppdragen? 

– Vi för en dialog med våra medarbetare och där vi har extra utmaningar finns möjligheten att ta kontakt med kunderna så att vi förebygger på bästa sätt och kan hjälpas åt. Det här är ju en fråga för samhället i stort. Alla har vi glädje och hjälp, både jobbmässigt och privat, av att hålla smittan borta. Vi erbjuder också våra medarbetare munskydd mellan uppdragen när de åker i kollektivtrafiken. Här i Eskilstuna så är det få medarbetare som gör det. Vi har interna transporter. Och en kontinuerlig information om att hålla avstånd.

Städare har tvingats sanera cell där bekräftad covid-sjuk varit inlåst. Din kommentar?

– Vi gör en extra insats nu för att säkerställa att vår personal har rätt utbildning och att skyddsutrustning finns just där. Sen har vi också, om det behövs extra sanering, avtal med ett externt företag som kan stötta upp.

Hur ser du på att Samhall i Eskilstuna har blivit 6:6a-anmälda till Arbetsmiljöverket? Och har ni vidtagit några åtgärder med anledning av detta?

– Ja, vi har haft en specifik anmälan. Det är ett beslut som kommer från Arbetsmiljöverket kring frågan. Vi har jobbat väldigt hårt med arbetsmiljö generellt sedan jag började i slutet av augusti. Arbetsmiljöarbetet är oerhört viktigt och att det når ner i chefsleden. Vi jobbar hela tiden med att utveckla och förebygga så mycket det bara går. 

I den anmälan sägs att Samhall inte lyckas skydda sin personal. Vilka smittskyddsåtgärder har ni gjort lokalt? 

– Jag känner inte riktigt igen den bilden. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har informerat och förebyggt och försöker glesa ut. Möten försöker vi ha digitalt. Vi har sett till att det finns skyddsutrustning och har gjort riskbedömningar löpande.

Vilka riskbedömningar har ni gjort lokalt i samband med corona-pandemin?

– Vi har gjort riskbedömningar på distriktet, här i Eskilstuna och även riskbedömt arbetsuppgifter.

Är det överhuvudtaget lämpligt att människor i riskgrupp städar stora butiker med trängsel under en pandemi?

– Vi har våra viktiga kunduppdrag som vi måste utföra och vi gör allt för att skydda vår personal så mycket det bara går. I vissa fall så tar vi en extra kontakt med våra kunder för att hjälpas åt att förebygga. Vi har gjort så mycket vi kan och kommer att fortsätta att utveckla det arbetet tillsammans med våra kunder. 

Arbetsmiljöverket corona-inspekterade er i dag, den 25 februari 2021, och ställde flera krav då myndigheten hittade omfattande brister i era riskbedömningar. Din kommentar.

– Detta var en nationell inspektion som görs i många branscher. De skulle besöka flera hundra arbetsplatser i Sverige. Det var ett jättebra möte. Och vi hade genomgång av våra senaste gedigna riskbedömningar som vi har gjort. Dels kunde vi stämma av direkt med inspektören, men vi fick också tips på hur vi kan utveckla ännu mer än vad vi gör i dag. 

* I Samhalls arbetsinstruktion om avtorkning i bilar under corona-pandemin står det inget om att kemikalier eller milda medel får användas, utan bara vatten och trasa. Det har ej heller kommunicerats till medarbetarna i Eskilstuna att milda kemikalier får användas invändigt.

En kommentar till “Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

 • Förkylning eller inte, Samhall har ett tänk som ingen annan firma har och tur är väl det. Jag började på Samhall 2006 och var där i elva år varefter jag gick i pension och vad jag ser har inget hänt sen den tiden, samma ”ideologi” ser ut att finnas kvar. För allas bästa borde Samhall läggas ner och återuppstå med kompetenta chefer! Vem som helst kan bli chef på Samhall – de söker folk hela tiden för de blir inte så långvariga, en loop som aldrig tar slut, vilket de som tvingas vara där få lida för! Så är det, anställ bevisad kompetens, human erfarenhet och sunt förnuft istället för: Jag hör vad du säger!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 17 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall: Vi följer noga myndigheternas rekommendationer

9 mars, 2021

Skrivet av

Svar på kritiken ”Vi kan definitivt inte träffas fysiskt med tanke på att Samhall arbetar för att motverka smittspridning på alla sätt”, säger HR-strateg Liza Radon.

Samhall väljer att svara skriftligt på kritiken:

”Vi värnar om våra medarbetare. Eventuell oro tas på största allvar och hanteras i dialog med närmaste chef. Som arbetsgivare är det dock inte vår roll att göra medicinska bedömningar gällande vilka som tillhör riskgrupper.”

HR-strategen Liza Radon, som ansvarar för arbetsmiljön i bolaget nationellt, hävdar att Samhall har tydliga riktlinjer för skyddsutrustningen.

”I samråd med våra kunder använder vi den utrustning som krävs för det specifika kunduppdraget, i syfte att till exempel skydda de äldre. Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och riktlinjer och använder skydds­utrustning vid behov. Vi har som grundregel att aldrig städa med vår personal i utrymmen där konstaterat corona-­smittade personer vistas”, skriver hon.

Samhall genomför kontinuerliga riskbedömningar, enligt HR-strategen.

”Vi har i synnerhet bedömt de risker som kan vara särskilt riskfyllda, till exempel punktsanering av blod, uppkastningar och salivansamlingar.”

Skyddsutrustningen är anpassad ­utifrån uppdraget och förstärkt vid behov, bedyrar Liza Radon.

Under pandemiåret gick Samhalls sjukskrivningar upp.

”Vi kan se att vi har haft en ökning av sjuktalen med anledning av den allmänna spridningen av corona i samhället.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 18 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall har städat bort sin själ

1 mars, 2021

Skrivet av

Arbetsmiljö Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Precis som vårdpersonalen troget måste gå till jobbet varje dag måste industriarbetarna göra det trots smittorisken. Många företag tar sitt ansvar och ser till att arbetsmiljön är smittskyddssäkrad. Men vissa struntar i detta.

Tyvärr är statens eget företag Samhall uselt på att skydda sin personal. Redan innan pandemin slog till hade sjuktal och olyckor ökat bland samhalls anställda. Arbetsmiljön för de mest utsatta är bekymmersamt dålig.

Vi har granskat Samhall flera gånger tidigare. Företaget bildades för fyrtio år sedan för att hjälpa människor som på grund av sjukdom eller funktionshinder inte klarar att arbeta med vanliga arbeten. Samhall ingår i den stolta svenska välfärdshistorien om att alla har lika värde och rätt att utvecklas och ha ett arbete.

Ursprungligen bestod Samhallsarbetet av enklare verkstadsjobb. Personalen kunde tillverka alltifrån träskor till bandyklubbor. Med teknikutvecklingen har dessa enkla jobb försvunnit men lönsamhetsfokus har också bidragit till att omvandla Samhall. Affärstänket har blivit ledstjärna.

2002 blir Samhall ett bolag med staten som ägare. I en utredning 2003 slås fast ”att det råder en uppenbar målkonflikt mellan kraven på lönsamhet och kraven på att erbjuda personer med arbetshandikapp meningsfullt och utvecklande arbete”. Tyvärr har utredningens klarsynthet inte lett till någon förändring.

Tvärtom har Samhall förvandlats till ett statligt bemanningsbolag där kundfokus och affär blir viktigare än medarbetarnas liv och hälsa. Dagens Arbete har flera gånger avslöjat hur funktionshindrade har tvingats arbeta i livsfarliga arbetsmiljöer i återvinningsbranschen exempelvis.

På senare år har Samhall klivit in i städbranschen. Arbetare städar på äldreboenden, hos myndigheter, på gym, i skolor, i butiker – ja nästan överallt i det offentliga rummet. Jobben är inte särskilt hälsosamma vanligtvis och i en pandemi är de rent av livsfarliga om de inte sköts på rätt sätt. Vår granskning visar att samhallsarbetarna tvingas städa i smittsamma miljöer utan tillräcklig skyddsutrustning. Många är dessutom livrädda för att få sparken om de slår larm.

Samhall har blivit ett statligt bemanningsbolag där arbetarnas hälsa riskeras medan lönsamhetspiskan viner mot mellancheferna. Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare. Är det verkligen så det var tänkt? Nu när coronan härjar blir det extra tydligt att Samhall har städat bort sin själ.

3 kommentarer till “Samhall har städat bort sin själ

 • Av allt som sägs kan jag inget annat än hålla med.
  När det handlar om utveckling av medarbetarna existerar inte och det ända som räknar är att man levererar 100 och orkar/klarar man inte då ska man vara hemma sjukskriven. Det är en chefs orden.
  Utveckling uppfattas olika och vad det betyder för mig är inte nödvändigtvis samma sak för en annan men generellt sett ska det betyda att man går från golvet och uppåt och inte tvärtom som i mitt fall.
  Tack för att Ni tar upp sånt som ingen annan vågar och det känns rätt bra att det finns de som vågar tala ut!
  Samhall är inte var den står för, tvärtom i många fall!

 • Vi alla som skattefinansierar Samhall ska också ställa krav på att våra medmänniskor som arbetar där har en trygg och säker arbetsmiljö, allt annat är otänkbart.
  .
  – Som en av delägarna i Samhall kräver jag att de anställda behandlas med respekt och får rätten till en trygg och säker arbetsmiljö.
  .
  Detta kanske låter naivt men är det verkligen inte så det skall vara, att vi bestämmer i våra företag? Det kan bara du svara på.
  .
  Trygghetssocialist.

 • Jag märkte den här situationen och kontaktade
  socialdempkraterna.
  Fick då svaret att det var arbetsledarnas ansvar att se till att det funkade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 19 av 26 på temat Sjuka Samhall

”Samhall måste återgå till sitt kärnuppdrag”

22 mars, 2021

Skrivet av Saila Quicklund

Debatt Samhall snedvrider konkurrensen samtidigt som många vittnar om allvarliga brister i arbetsmiljön, skriver Saila Quicklund (M).

OM SKRIBENTEN

Saila Quicklund sitter i Arbetsmarknadsutskottet för Moderaterna.

För oss moderater är det en självklarhet att alla människor ska ha möjlighet att utvecklas och stärkas i arbetslivet. Det är, inte minst, viktigt för den enskilde att ha ett jobb och känna delaktighet i hela samhällslivet. Möjligheterna på arbetsmarknaden begränsas dock ofta för människor med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

För att motverka de hinder som personer med funktionsnedsättning möter finns olika former av lönebidrag som är tillgängliga för såväl privata som offentliga arbetsgivare. Arbetsintegrerade sociala företag använder ofta sådana typer av stöd i sin verksamhet, som är viktiga genom att de skapar arbeten till personer som annars har svårt att delta på arbetsmarknaden. Utöver lönebidragen finns även Samhall AB som har ett viktigt uppdrag att erbjuda sysselsättning åt de personer som på grund av funktionsnedsättning har allra svårast att få arbete.

Tyvärr har flera granskningar av Samhalls verksamhet visat på en oroande försämring gällande hur de utför sitt uppdrag. Samhalls målgrupp har förändrats från de personer med funktionsnedsättningar som står allra längst från arbetsmarknaden till allt fler utrikes födda som inte behärskar det svenska språket.

Flera privata aktörer har larmat om att de har svårt att konkurrera med Samhall, som bedriver verksamheten med betydande statliga subventioner. Lägg därtill alla de vittnesmål om arbetsmiljöbrister, inte minst allvarliga sådana under rådande pandemi, som Dagens Arbete förtjänstfullt lyfter fram.

Regeringen prioriterade inför 2021 att ge Samhall ytterligare 400 miljoner kronor som kompensation för löneökningar, pengar som frigjordes genom att minska resurserna till de lönebidrag som andra arbetsgivare kan använda med motsvarande belopp. Vi kan nu se att antalet lönebidrag minskar.

Den totala så kallade merkostnadsersättningen till Samhall uppgår i år till 6,6 miljarder kronor. För dessa medel har Samhall i uppdrag att tillhandahålla 36,8 miljoner lönetimmar. En viktig skillnad mot de lönebidrag andra arbetsgivare kan använda är att bidraget till Samhall är oberoende av i vilken mån funktionsnedsättningen reducerar arbetsförmågan. Det innebär att de priser Samhall kan ta för sina tjänster blir lägre i takt med att arbetsförmågan ökar bland de anställda samtidigt som företaget klarar de avkastningskrav som regeringen anger.

För över ett år sedan krävde Riksdagen i ett tillkännagivande till regeringen att Samhall ska återgå till sitt kärnuppdrag. Regeringen har ännu inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att detta ska bli möjligt.

Moderaterna menar att regeringen måste agera genom att skyndsamt se över och genomlysa Samhalls verksamhet. Det är viktigt att de skattemedel som varje år avsätts för verksamheten används till det de är avsedda för – att skapa arbetstillfällen för de personer med funktionsnedsättning som annars inte kommer in på arbetsmarknaden. Verksamheten måste också vara säker och utvecklande för de anställda samtidigt som den inte snedvrider konkurrensen på arbetsmarknaden

Samtidigt som regeringen är passiv saknar många personer med funktionsnedsättning den hjälp de behöver för att komma in på arbetsmarknaden. För varje vecka som går ökar långtidsarbetslösheten och många personer med funktionsnedsättningar hamnar allt längre från arbetsmarknaden. De personer som drabbas förtjänar bättre. Regeringen måste agera nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 20 av 26 på temat Sjuka Samhall

”Kravet på affärsmässighet måste bort”

24 mars, 2021

Skrivet av Ciczie Weidby och Ali Esbati

Debatt Det är uppenbart att det sociala uppdraget och kravet på affärsmässighet i praktiken inte går att förena, skriver Ciczie Weidby och Ali Esbati (V).

OM SKRIBENTERNA

Ciczie Weidby är arbetande ersättare i arbetsmarknadsutskottet (Vänsterpartiet).
Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Dagens Arbete har vid flera tillfällen granskat Samhall och visat på omfattande brister. Den senaste granskningen visar, återigen, på mycket allvarliga missförhållanden inom Samhall: Anställda, varav många i riskgrupp, har tvingats att utföra riskfyllt arbete utan skyddsutrustning under pandemin. Chefer vittnar om orimliga krav för att vinna kontrakt och uppnå lönsamhet. Skyddsombud vittnar om stora brister i arbetsmiljöarbetet och arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.

Vänsterpartiet har under de senaste åren lyft problemen inom Samhall vid flera tillfällen. Vi har bland annat uppmanat ansvarig minister att göra en översyn av arbetsmiljön och arbetsvillkoren på Samhall och uppmanat regeringen att ta ett särskilt initiativ för att följa upp olycksstatistiken och det systematiska arbetsmiljöarbetet på Samhall.

Inte mycket har dock hänt. Problemen fortsätter, år efter år: Omfattande brister i arbetsmiljön, hög press och ökad stress för de anställda, höga sjuktal och många olycksfall.

Varför?

För oss är svaret uppenbart: Det beror på Samhalls förändrade inriktning – från ett statligt bolag med socialt ansvar till ett bemanningsföretag som verkar enligt marknadens principer. En förändring som inneburit att krav på lönsamhet, kundfokus och affärsmässighet väger tyngre än medarbetarnas hälsa och utveckling. För att komma till rätta med problemen behöver Samhalls uppdrag förändras i grunden.

Samhall styrs utifrån svensk lagstiftning, statens ägarpolicy samt den ägaranvisning som beslutas på bolagsstämman. Av ägaranvisningen framgår att Samhall har till uppgift att ”skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga där behoven finns”. Samtidigt slås fast att verksamheten ska ”bedrivas enligt affärsmässiga principer samt på marknadens villkor”.

Det är uppenbart att dessa två delar – det sociala uppdraget och kravet på affärsmässighet – i praktiken inte går att förena. Samhalls inriktning måste därför förändras så att fokus ligger på grunduppdraget – meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning. Det betyder också att större hänsyn måste tas till att behoven kan variera kraftigt. Samhall kan inte låta marknadskrafter koncentrera uppdragen till vissa områden, även när det passar dåligt för många medarbetare. Staten ska inte leka bemanningsföretag med funktionsnedsatta.

Enligt ägaranvisningen ska Samhall erbjuda arbeten ”med god arbetsmiljö”.  De omfattande brister i arbetsmiljön som framkommit i DA:s senaste granskning (och tidigare granskningar) visar att Samhall inte lever upp till de krav som ägaren staten ställer. Det är hög tid att staten, genom regeringen, tar sitt ägaransvar här.  De som arbetar i Samhall har inte mindre rätt till en god arbetsmiljö. Snarare behövs ett mer offensivt arbetsmiljöarbete, mot bakgrund av att det finns medarbetare med skörare hälsa och en längre väg till att kunna protestera mot dåliga villkor.

Förra året uppmanade riksdagen regeringen att göra en översyn av Samhalls uppdrag så att bolaget återgår till sitt grunduppdrag när det gäller personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar (bet. 2019/20:AU4). Regeringen har dock ännu inte hörsammat riksdagens uppmaning.

För Vänsterpartiet, som länge drivit på för att förändra Samhalls inriktning, är det viktigt att det nu sker en reell förändring.

Samhall kan fortsatt vara en del av ett brett arbete för att bidra till en värdig och utvecklande arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning – i grunden en rymligare arbetsmarknad anpassad till olikheterna bland samhällsmedborgarna. Men då måste den nyliberala klockartro som sitter kvar i Samhalls styrdokument och ledningsstrategier aktivt städas bort.

Ägaranvisningen måste ändras så att kravet på affärsmässighet utgår. Arbetsmiljöarbetet måste förbättras. Det är regeringen som har och måste ta ansvar för att sätta igång den processen.

Läs fler inlägg i Samhalldebatten

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 21 av 26 på temat Sjuka Samhall

”Ansvaret är politikernas – Samhall måste reformeras”

25 mars, 2021

Skrivet av Alireza Akhondi och Martin Ådahl

DEBATT Stödet till funktionshindrade måste följa personen och inte gå i klumpsumma till Samhall, bara så kan vi säkerställa att individen får det stöd den har rätt till, skriver Alireza Akhondi och Martin Ådahl (C).

Om skribenterna:

Alireza Akhondi är ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
Martin Ådahl är arbetsmarknadspolitiskt talesperson för Centerpartiet.

Vi är både ledsna och upprörda att ta del av den gedigna granskning som Dagens Arbete gjort av arbetsmiljön på helstatliga Samhall, men tyvärr föga förvånade. Vi har vid flera tillfällen lyft problematiken med Samhall och hur den drabbar de redan utsatta. De som behöver vårt stöd och en riktig chans till ett meningsfullt arbete. Att låta Samhall fortsätta på samma spår är ett svek mot dem.  

En del av den kritik som nu kommer fram har regeringen och januaripartierna redan tagit fasta på. I regleringsbrevet till Arbetsförmedlingen för året 2021 finns inte mindre än fyra uppdrag som rör Samhall. Vår förhoppning är att de kan leda till ett steg i rätt riktning. Men det behövs mer än så och vi driver på detta från Centerpartiets sida.

Intentionen med Samhall var från början god, men man har helt tappat bort sitt huvuduppdrag. Samhall skulle vara grindvakten mot förtidspension och en lösning för de som står så långt från arbetsmarknaden att ingen annan lösning finns. I dag sysselsätter Samhall i själva verket i huvudsak personer som står närmre arbetsmarknaden. Många har inte ens en funktionsnedsättning utan kodas som ”språksvaga” då de inte lärt sig svenska. Detta har bland annat Statskontoret kritiserat i sin granskning av bolaget. Allt detta medan de som har de största behoven inte får plats hos Samhall.

Dagens Arbetes granskning visar på stora problem med arbetsmiljön på Samhall, men även på en företagskultur där anställda inte vågar kritisera missförhållanden. Det är oacceptabelt. När vi som folkvalda jobbar för att skapa förutsättning för individen att leva ett så gott liv som möjligt gör det ont att läsa berättelserna från anställda på Samhall – Johans tunga förlust av sin pappa, skyddsombudet Nettan som vågar säga ifrån men utan gehör och alla de som inte vågar figurera med sitt namn på grund av risk för att råka illa ut.

Funktionsättsrörelsen har länge vittnat om problemen med dagens Samhall. Statskontoret och Riksrevisionen likaså, för att nämna några.

Nu är det dags att vi tar ansvar genom att säkerställa att stödet blir individuellt så att det verkligen kommer individen till gagn. Men det behövs också utökade stöd till arbetsplatser så att än fler personer med funktionsnedsättning kan komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. Den mottagande arbetsplatsen behöver ofta konsultativt stöd för en fungerande och hållbar arbetssituation. Redan i dag arbetar faktiskt majoriteten av personer med funktionsnedsättning på ett litet eller medelstort privat företag, inte på Samhall.

Grunden till problemet är ett systemfel där staten öser pengar över Samhall utan att egentligen ha koll på vad pengarna används till. Till skillnad från andra stöd redovisas dessa pengar inte på individnivå och det finns inte heller möjlighet att kontrollera att personer får det stöd de har rätt till. Sverige lägger stora medel på målgruppen, mer än 20 miljarder för 2021. Varav enbart merkostnadsersättningen till Samhall står för en tredjedel.

Att det är svårt att följa vad pengarna används till vittnar både Konkurrensverket och EU-kommissionen om. Detta öppnar upp för möjligheten att använda pengar till annat än det var tänkt. Så som exempelvis maffiga pr-insatser för att skönmåla den egna verksamheten och anlitande av pr-konsulter för att kartlägga politikers inställning till Samhall. Detta sker faktiskt.

Rimligen borde Samhall lägga mer av sina resurser på att oroa sig för hur de anställda har det och säkerställa att individerna får det stöd de har rätt till. Sist vi påtalade problemen på debattplats blev vi anklagad av Samhalls vd för att ljuga. Tonen i den debatten visade inte på någon form av självkritik. Vi förstår därför hur svårt det kan vara för en anställd att yttra kritik.

Ansvaret är dock inte främst Samhalls utan det ligger på oss politiker och det är hög tid att vi går till handling. Det här är inte värdigt ett land som Sverige. Låt oss skapa förutsättningarna för att ge de personer som har behov av stöd ett meningsfullt arbete.

Läs fler inlägg i debatten:

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 22 av 26 på temat Sjuka Samhall

Samhall struntar i smittan

25 mars, 2021

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Text: Elinor Torp.
Inläsning: Gunilla Ericson.
Reportaget finns att läsa här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 23 av 26 på temat Sjuka Samhall

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

31 mars, 2021

Skrivet av Magnus Persson

Debatt Det finns två huvudsakliga problem med Samhall. Kravet på lönsamhet, som leder till att individer med behov av stöd stängs ute. Och att cirka hälften av de anställda är utrikes födda, skriver SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson.

OM SKRIBENTEN:

Magnus Persson är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och sitter i arbetsmarknadsutskottet.

Pandemin har blottlagt brister i arbetsmiljön på arbetsplatser av alla slag runt om i landet. Flera branscher och yrkesgrupper är extra utsatta och Samhalls anställda – som redan är extra utsatta – i flera bemärkelser.

Vi har tagit del av Dagens Arbetes granskning av Samhall om de anställdas arbetsmiljö under pandemin. Enskilda medarbetare har berättat om hur de tvingats arbeta utan rätt skyddsutrustning samtidigt som flertalet inom Samhall arbetar på riskplatser där många rör sig såsom butiker och gallerior där risken att bli smittad och smitta andra är stor.

Läsningen gör mig rent ut sagt förbannad. Såhär får det inte gå till någonstans och absolut inte i ett statligt ägt bolag.

Arbetsmiljöverket har kopplats in vilket är positivt. Samhall nationellt har fått i uppdrag att bättre skydda sin personal. Arbetsgivaren har alltid arbetsmiljöansvaret och det gäller även Samhall.

Vi kommer fortsätta bevaka frågan om hur Samhall hanterar de anställdas säkerhet och vi följer utfallet av Arbetsmiljöverkets fortsatta granskning av Samhall.

Jag vill först och främst påtala att Sverigedemokraterna är positivt inställda till Samhall som verksamhet. Samhall har ett viktigt uppdrag och Samhall behövs. Med det sagt ska också erkännas att det finns problem som man från politiskt håll måste se över. Vi har identifierat främst två problem.

Det ena problemet är frågan om Samhalls krav på lönsamhet leder till att individer med behov av stöd stängs ute.

Det unika med Samhall är de ska skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsvariationer samtidigt som bolaget ska verka på marknadsmässiga villkor i konkurrens med andra. Lönsamhet och affärstänk har bakats in i modellen. Det kan till viss del finns en målkonflikt i detta särskilt om lönsamhetstanken får för stort utrymme. Vi befarar att det kan innebära att personer som verkligen har behov av Samhalls stöd hamnar utanför. Det är ingen önskvärd utveckling.

Den andra problematiken vi ser är att cirka hälften av de anställda på Samhall är utrikes födda.

Det är orimligt att antalet är så högt och vi befarar att Samhall används som en integrationsåtgärd. Här gäller det att vara tydlig med att språksvårigheter inte är en funktionsnedsättning. Det skapar undanträngningseffekter för de som verkligen behöver det stödet. Samhall får inte bli en uppsamlingsplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik.

I dag är det Arbetsförmedlingen som avgör vilka som anvisas till Samhall. Givet utfallet är det tydligt att anvisningarna behöver ses över och där krävs det tydliga direktiv och ökad styrning. Det kan också bli aktuellt med en modell där anvisningarna till Samhall görs i utökad dialog mellan Samhall och Arbetsförmedlingen.  

I grund och botten handlar den här diskussionen om funktionsrätt.

När det kommer till människor med funktionsvariation och nedsatt arbetsförmåga är Samhall ett mycket viktigt verktyg i den svenska arbetsmarknadspolitiken. Av det skälet vill vi se att Samhall återgår till sitt kärnuppdrag. Ingen med behov av stöd får hamna mellan stolarna.

Fler debattinlägg om Samhall:

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 24 av 26 på temat Sjuka Samhall

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

31 mars, 2021

Skrivet av

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Dunkar på Samhall runt om i landet har väckt frågor. De står i solljus i korridorer på flera anläggningar, utan datummärkning. Under pandemin hör skyddsombud av sig och undrar vad det är för desinfektionsmedel som Samhall köpt in. Det varken luktar eller svider. Hållbarheten kan vara så kort som en månad står det på lappar som klistrats ovanpå flaskornas ursprungliga etiketter. Dunkarna är på tio liter.

– Vi vet inte vad det är, bara att vi ska gå dit och fylla på i de flaskor vi hittar, säger ett skyddsombud.

Jag blir förvånad att Samhall inte informerar och märker på rätt sätt.

Stefan Fischlein, grundare av företaget Anolytech

Medlet hälls i spray- och pumpflaskor där det varit handsprit och andra kemikalier innan. Hur många gånger dunkarna öppnas är det ingen som vet, trots att hållbarheten förkortas vid syreinsläpp.

Anolyt-pH

Anolyt-pH användes till en början för bakteriefritt dricksvatten inom lantbruk.

Medlet innehåller ingen alkohol. Den aktiva substansen i Anolyt-pH är hypoklorsyra.

Medlets hållbarhet är begränsad, och det är mycket viktigt att säkerhetsföreskrifterna följs för att effekten inte ska minska.

Ur säkerhetsföreskrifterna för Anotlyt-pH:

 • Använd alltid förseglade och tydligt märkta förpackningar.
 • Förvaras torrt och svalt.
 • Förvaras ljusskyddat.

Källa: Anolytech

– Vi borde åtminstone få veta vad Samhall köpt in, säger en städare som också är skyddsombud.

Städaren Urban Forsberg ställer sig frågande. Inte ens han som sitter med i Samhalls centrala arbetsmiljökommitté har informerats.

– Vi gnuggar oss i ögonen, men det svider inte. 95 procent vatten står det på dunkarna? Jag vet bara att Samhall fick för sig att vi skulle köpa in två maskiner och tillverka något eget medel.

Dagens Arbete tar reda på vad det är och hur det gick till när Samhall förra våren började använda Anolyt-pH som produkten kallas.

95 procent vatten, 5 procent Anolyt-pH, står det etiketterna som klistrats på dunkarna.

– Det stämmer ju inte. 99 procent vatten är det, och hypoklorsyra är den aktiva substansen, två hundra gånger mer effektivt än vanligt klor. Det måste anges i styrka, milligram! Inte i procent. Det finns lagstadgat vad etiketten ska innehålla. Jag blir förvånad att Samhall inte informerar och märker på rätt sätt, säger Stefan Fischlein, grundare av företaget Anolytech i Ystad.

Medlet används bland annat i lantbruket för att rengöra dricksvatten till djur.

Samhall hyrde två maskiner i början av pandemin. Tillverkningen sker i Ystad och Ljusdal. Sedan fraktas dunkarna ut till landets alla anläggningar.

– Det är mycket viktigt att medlet förvaras mörkt och svalt. Flaskorna ska vara rena och förses med rätt etikett. Det är konstigt att en så stor organisation inte gör sin läxa och följer instruktionerna, säger Stefan Fischlein.

Ystadföretaget överväger nu att säga upp kontraktet med Samhall.

– Jag måste ta ett snack med dem. Det står klart och tydligt i avtalet att de ska informera personalen, så att inte folk tror att det är vatten. Samhall har uppenbart brustit i hanteringen. Om de inte följer lagar och regler stänger vi produktionen.

Richard Fredriksson är regionalt skyddsombud på Fastighets. Foto: David Lundmark

En annan som uppmärksammat att Samhall har infört ett nytt medel i verksamheten utan att skriva in det i sin kemikalieförteckning är det regionala skyddsombudet Richard Fredriksson.

– Jag anser att Anolyt-pH inte ska användas alls som desinfektionsmedel, det finns alldeles för många risker.

Vilka risker?

– Bara hållbarhetsdatumet är en risk i sig. Sen anser jag att informationen som finns på dunkarna är direkt felaktig. Det står att om man har en doseringspump eller kran på dunken så är hållbarheten fyra till sex månader, och öppnad till och från med syreinsläpp en månad. Glömmer man att fylla i datum när man öppnar eller skriver fel så kan det få stora konsekvenser. Det kan ju innebära att man går runt och städar med bara rent vatten och det tar inte död på virus.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket påtalar du brister kring kemikalier på Samhall.

– Ja det stämmer, som vanligt så sitter man centralt och riskbedömer och inte lokalt. Hur kan Samhall säkerställa att innehållet i de här dunkarna som står ute på landets anläggningar faktiskt fungerar som det är tänkt? Tar man stickprover för att kontrollera att dunkarna fortfarande innehåller Anolyt-pH?

Vad anser du att Samhall behöver göra?

– De behöver plocka bort Anolyt-pH ur sitt sortiment. Jag hade lagt in ett skyddstopp på att använda den här produkten för länge sedan om jag hade kunnat, men på grund av en teknikalitet i vår lagstiftning så kan jag inte göra det som regionalt skyddsombud. Plockar inte Samhall bort produkten så behöver Arbetsmiljöverket gå in och stoppa användningen av produkten. Och gör inte Arbetsmiljöverket det så hoppas jag att kunderna ställer krav.


Samhall svarar: Informationen ska förbättras

”Vi håller i detta nu på att förbättra informationen om hur medlet ska hanteras”, svarar Samhalls presschef Felix Östman när Dagens Arbete ställer frågor om desinfektionsmedlet.

Anolyt-pH används som desinfektionsmedel för ytor och händer sedan snart ett år tillbaka på Samhall runt om i landet. Personal och även skyddsombud hävdar att de inte vet vad det är för medel, om det hjälper, att de ej informerats, och att dunkar ej datummärks, vilket är viktigt för hållbarheten. Vad är er kommentar till det?

”Desinfektionsmedlet vi använder dödar 99,9 procent av alla bakterier, mögel, svampar och virus, även virus tillhörande coronavirusfamiljen. Det är naturligtvis väldigt beklagligt om det finns medarbetare eller skyddsombud som inte känner till detta”, skriver Felix Östman som svar.

Dunkar och flaskor ska också förvaras mörkt och svalt. Hur ser ni till att de datummärks när de öppnas, förvaras korrekt, och att personalen använder medlet på rätt sätt?

”Vi har tydliga rutiner för hur detta ska ske. Medlet producerats på två enheter där vi har tydliga instruktioner för medarbetarna där. Vi har även publicerat rutiner och anvisningar på vårt intranät och i den kommunikationskanal där vi skriver om coronarelaterad information till alla chefer, för att se till att alla i verksamheten använder medlet på korrekt sätt. Om så inte har skett är det naturligtvis inte alls bra, och vi håller i detta nu på att förbättra informationen om hur medlet ska hanteras.”

Kommer ni fortsätta att använda detta medel?

”Anledningen till att vi tog in medlet var den stora brist på desinfektionsmedel som uppstod när coronapandemin bröt ut. Istället för att stå utan desinfektionsmedel valde vi att tillverka vårt eget medel. Systemet producerar naturens egna desinfektionsmedel som innehåller hypoklorsyra, och dödar 99,9 procent av bakterier, virus, mögel och svampar, och vi känner oss trygga i att det är ett väl fungerande desinfektionsmedel. Samtidigt så ser vi regelbundet över vilka medel som är bäst lämpade för oss och vår verksamhet.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 25 av 26 på temat Sjuka Samhall

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

31 mars, 2021

Skrivet av

Samhalls vittnen Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Dag 1: Jag sjukanmälde mig på grund av att jag hade symptom för covid-19.

Dag 4: Jag testades för covid-19.

Dag 5: På förmiddagen fick jag svar att provet var positivt varpå jag direkt ringde min kontaktchef och berättade att jag var hemma i covid. Jag sa till honom i telefonen ”Jag ville bara informera att jag har corona så ni kan meddela de andra i arbetsgruppen så dom kan testa sig/vara uppmärksamma på symptom de närmsta 14 dagarna”.

Chefen svarade mig kort ”Ja precis! Krya på dig.”

Dag 7: Smittskyddet ringde till mig och började ställa frågor kring smittspårning. Hon frågade mig i telefonen om mina kollegor var informerade och jag svarade att jag har meddelat min chef som skulle meddela de andra på jobbet (den skola jag städar på). Hon svarade ”Ja det är hans uppgift så det får vi ju definitivt förutsätta att han har gjort det”.

Efter samtalet med smittskyddet så blev jag fundersam och osäker på om chefen verkligen skött sin del i det hela så jag skrev till en kollega och frågade om han blivit informerad och om han hade symptom? Han svarade att han inte hade fått veta någonting så han ringde upp chefen och ifrågasatte detta varpå chefen svarar att han kan stanna hemma och testa sig.

Jag misstänkte att resterande av kollegorna inte blivit informerade heller så jag letade upp numret till en annan kollega för att fråga honom om de hade fått info. Kollegan svarade att de inte hade fått veta något alls och jobbade på som vanligt. Jag bad honom meddela de andra i arbetsgruppen.

Dag 14: Jag är frisk och tillbaka på jobbet. Samma dag har två kollegor blivit sjuka i covid och dag 18 insjuknar den tredje kollegan, han jag ringde och varnade. Dag 16 fick jag även veta av vår driftledare att en chef på Samhall hade sagt till honom att ”detta talar vi tyst om”. Han fick alltså inte säga till någon att jag fått covid, på begäran av cheferna.

Mina kollegor har alltså jobbat på en skola full med lärare och elever när dom varit i ”aktivt smittoläge”. Det är helt fruktansvärt att det har gått till så här. Detta är att leka med människors liv, och ännu värre är att flera av dessa människor är i riskgrupp. Det känns som vi blir spottade rakt i ansiktet, man kan ju undra vart människovärdet tagit vägen när såna här saker tystas ned. Det kan handla om liv och död. En fråga jag ställer mig själv nu är hur många personer som blivit smittade under alla dessa dagar, som hade kunnat förhindras.

Emilia

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 26 av 26 på temat Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

7 april, 2021

Skrivet av

Perspektiv Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Elinor Torp, arbetsmiljöreporter.

De har fått allt mer makt. Men är en egen ö. Utan juridiskt ansvar för personalens arbetsmiljö. Funktionen utger sig ofta för att vara ett stöd för medarbetarna. Men är i själva verket arbetsgivarens förlängda arm med samma ekonomiska mål och vinstkrav.

Human Resources.

Mänskliga resurser.

I dag har HR en nyckelroll i de flesta ledningsgrupper. Människan läggs in i potten för att nå affärsmålen. I teorin är det något fint.

Medarbetarna ska ses som en tillgång mer än en kostnad. HR har sitt ursprung i den tanken. Att företagen ska fokusera på annat än bara siffror och resultat. Att företagen som satsar på medarbetarnas utveckling blir mer lönsamma. Att människan måst­e må bra, kort och gott, för att över huvud taget känna sig motiverad och kunna prestera.

Human Resources.

Mänskliga resurser.

HR är direkt avgörande för hur det går för den enskild­a individen i arbets­livet. Men kanske inte på det sättet som det var tänkt. Ett möte med HR innebär inte sällan att parterna kommer överens om att gå skilda vägar.

Det blir ett så kallat utköp. Eller win-win som det lite populärt heter.

HR som varit pådrivande i det arbetsrättsliga kunde inte ställas till svars just för att HR inte har något delegerat arbets­miljöansvar.

Vad som nyss var en arbetsmiljöfråga blir alltså blixtsnabbt arbetsrätt. Den obekväma medarbetaren får några månadslöner och trollas bort. Även om det kan vara bäst att lämna så är det stora flertalet knappast lyckliga över att förlora jobbet.

Och kvar blir den sunkiga arbetsmiljön. För problemen sitter sällan i personen utan i organisationen.

Jag har sett det hända, otaliga gånger.

HR löper som en röd tråd genom nästan alla fall vi granskat under senare år.

”HR styr allt!” säger en källa med insyn i Samhall.

Samhall är bara en i raden av exempel där HR kommer in från sidan och tar över ärenden som det vanliga chefsledet egentligen har delegation på att hantera. Det är cheferna i linjeorganisationen som har undertecknat pappren om arbetsmiljöansvar för sin personal. Det är cheferna i linjeorganisationen som måste ha kunskapen. Skulle något i värsta fall hända, en olycka, ett dödsfall. Då riskerar chefen att fällas.

”Som det är nu går jag och är rädd varje dag för att någon ska skada sig eller bli sjuk. Om någon av mina medarbetare dör kan jag hamna i fängelse. Det är jag som har det delegerade arbetsmiljöansvaret”, säger en första linjens chef på Samhall.

På Samhall handlar det om det dagliga. HR bestämmer om en medarbetare ska få komma till företagshälsovården eller inte. HR kopplas in i stort som smått och får ta i allt det svåra psykosociala.

Chefsleden inom Samhall är två.

Led 1: Linjecheferna med ansvar för personalens arbetsmiljö.

Led 2: HR-cheferna i flera lager utan delegerat arbetsmiljöansvar. Men med desto större befogenheter från högsta ort.

Bäst bekant med fenomenet blev jag under granskningen av Krokomfallet – Sveriges första och hittills enda fall där ett självmord prövades som arbetsmiljöbrott. Socialsekreteraren Lasse tog sitt liv när kommunen forcerade fram ett avskedande trots att de inte hade på fötterna och trots att de visste att han var skör och självmordsbenägen.

Två chefer dömdes i tingsrätten. HR som varit pådrivande i det arbetsrättsliga kunde inte ställas till svars just för att HR, den rollen, inte har något delegerat arbetsmiljöansvar. Men i hovrätten där de bägge cheferna friades riktade domstolen skarp kritik mot HR-funktionens agerande.

HR tar med andra ord över ärenden. Utan att personligen riskera något.

En kommentar till “HR styr allt men slipper ta ansvaret

 • Eva Jorendal, ordförande i Föreningen STOPP - mot kränkande särbehandling i arbetslivet skriver:

  Nog var de arbetsmiljöansvariga cheferna i Krokomfallet, och inte bara HR-chefen, medvetna om att sakskäl för avskedande inte förelåg och nog förstod hovrätten att de var medvetna om det. Men de var också medvetna om att ingen någonsin dömts till böter eller fängelse för kränkande särbehandling i arbetslivet. De friades också mycket riktigt, trots sitt agerande, av hovrätten och Högsta Domstolen gav inte prövningstillstånd. Det hade inte ändrat någonting om HR-chefen hade varit arbetsmiljöansvarig. Hovrätten hade säkert friat henne också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.