Industriarbetarnas tidning

LO: ’Ge arbetslösa datorrabatt’

19 maj, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Låt arbetslösa, studerande och tillfälligt anställda få skatterabatt på hyrdatorer. Det kravet har LO fört fram till regeringen.– Dagens regler är orättvisa. Många av dem som kanske bäst behöver datorer för att höja sin kompetens har inte råd. Samtidigt kan anställda på storföretag hyra datorer för halva priset tack vare förmånliga skatteregler, säger LO:s IT-samordnare Roger Svensson.

Ett datoravdrag enligt samma princip som ränteavdragen är LO:s förslag.

– Då ökar rättvisan, tror Roger Svensson. Alla skulle få tillgång till billiga datorer, inte bara anställda på stora företag.

Förra året ändrade regeringen lagen så att företagen kan ställa datorer till de anställdas förfogande utan att de förmånsbeskattas. Det ledde till att anställda bara behöver betala ungefär hälften av kostnaden för datorn. Resten står staten indirekt för genom minskade arbetsgivar- och skatteintäkter.

– De flesta anställda på större företag kan i dag hyra en dator billigt. Vi tycker att det är positivt. Problemet är att ingen slåss för att även svagare grupper ska få tillgång till billiga datorer, säger Roger Svensson.

Regeringen har än så länge inte nappat på LO:s idé.

– I väntan på att få gehör för ett skatteavdrag försöker vi pressa priset på LO-fackens medlemsdator, berättar Roger Svensson.

En nyhet är att LO lyckats förhandla ner priset med ytterligare 49 kronor per månad samtidigt som hård- och mjukvaran har förbättrats.
Hyran är nu mellan 424 och 467 kronor beroende på vilket paket man väljer.

– Det är ett bra pris, men företaglösningarna är betydligt billigare, konstaterar Roger Svensson.

LO uppskattar att upp emot hälften av medlemmarna har en dator hemma i dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.