Industriarbetarnas tidning

Ingen inkomsttrygghet från a-kassan

25 april, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Mindre än varannan arbetssökande får ut den utlovade ersättningen från a-kassan, 80 procent av tidigare lön. mer än varannan arbetslös slår i det så kallade inkomsttaket.Det framgår av nya siffror som a-kassornas samorganisation (SO) tagit fram.

Även om riksdagen höjer den högsta ersättningen med en hundralapp, till 680 kronor om dagen de hundra första dagarna, kommer var tredje arbetssökande att få ut mindre än de utlovade 80 procenten.

– Det är illa att statens vårbudget inte innehåller något som återställer inkomstbortfallsprincipen, särskilt som finansministern tecknar en ljus bild av statens finanser. Det säger SO:s ordförande Orvar Johanson, till vardags chef för Sekos a-kassa.

Johanson hoppas att politikerna avstår från att begränsa takhöjningen till de hundra första dagarna. Däremot anser han att det brådskar att höja taket med ytterligare 100 kronor. men även då med en högsta dagpenning på 780 kronor i månaden, skulle var tionde arbetslös få ut mindre än 80 procent av tidigare lön.

– På sikt bör ersättningen från a-kassan uppgå till 90 procent av den förlorade inkomsten, säger Johanson.

– Det är väl belagt att arbetslöshet inte beror på bra försäkringsvillkor. En bra försäkring underlättar däremot den ekonomiskt lönsamma förvandlingen av näringslivet.

I dag är högsta dagpenning 580 kronor, vilket motsvarar en inkomst på 15 950 kronor i månaden. Dagpenningen 680 kronor motsvarar 18 700 kronor i månaden, och dagpenningen 780 kronor motsvarar 21 450 kronor i månaden.

I början av februari fanns omkring 11 000 arbetslösa metallare som fick ut mindre än 80 procent av förlorad lön. Om taket höjs med 100 kronor skulle antalet minska till 4 000.

Samma vecka slog omkring 2 500 arbetslösa medlemmar i Industrifackets a-kassa i det nuvarande taket. Om taket höjs med en hundralapp skulle gruppen minska till något tusental.

Tusentalet grafiker och drygt 800 arbetslösa medlemmar i Pappers a-kassa slog i taket i februari. Efter 100 kronors takhöjning får omkring 400 grafiker och pappersmedlemmar ändå ut mindre än de 80 procenten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.