Industriarbetarnas tidning

”De vill tjäna pengar, inte slakta”

9 januari, 2004

Skrivet av

Bruken i Bäckhammar och Åmotsfors har fått en ny ägare i investmentbolaget Procuritas. – Bra att osäkerheten om vem som skulle ta över är borta, säger Pappers avdelningsordförande Per Gustafsson.

De båda värmlandsbruken har under lång tid varit familjeägda. Sedan Ingemar Petterson avled för drygt tre år sedan, är det sonen Jan som drivit företaget vidare.

– Men det blev slitningar mellan honom och den övriga familjen, säger Per Gustafsson. Mamman var huvudägare och hon och de tre övriga syskonen ville sälja.

Bruken har det senaste året synats av många spekulanter. Före jul blev det så klart att Procuritas tar över mot en ännu så länge hemlig köpesumma.

– Gissningsvis ligger den nånstans mellan 500-700 miljoner kronor, säger Per Gustafsson. Om inte annat får vi får avvakta bokslutet, för att se var det landade.

Facket är hittills tillfreds med de nya ägarnas framtoning.

– Vi har tagit lite fackliga referenser och de verkar vara bra att ha och göra med. Deras filosofi är att köpa företag med målsättningen att öka både värdet och lönsamheten. Och eftersom avsikten är att tjäna mycket pengar på oss innebär det att de inte är några ”slaktare”.

Per Gustafsson nämner City Mail, Gunnebo och Bravida som exempel på företag som Procuritas är eller varit involverade i.

– Det kanske inte handlar om ett ägarintresse på lång sikt i den mening vi ser det, men de verkar både öppna för de investeringar som behövs och har redan utsett en styrelse som lovar gott. Här finns bara ”24-taggare” med stort kunnande om branschen.

För de 270 anställda på Bäckhammar (båda bruken har tillsammans cirka 400 anställda) sätter övertagandet punkt för en viss osäkerhet som insmugit sig under året. Och Per Gustafsson har svårt och se att det blir några personella förändringar.

– Jan Pettersson drog inte på bruket några extra kilon, om man så säger. Dessutom är bruket personalsnålt byggt från början. Kostymen sitter tight med andra ord.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen