Industriarbetarnas tidning

”Ge de avskedade jobben tillbaka”

29 januari, 2004

Skrivet av

Ge de avskedade i Korsnäs jobben tillbaka! Det kravet riktar Pappers avdelningar i Gävle-Daladistriktet direkt till ägaren Cristina Stenbeck. ”Vi uppmanar Kinneviks huvudägare att agera så att arbetsro och ett fruktbart samarbetsklimat på nytt kan råda på Korsnäsverken”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Det är Pappers avdelningar i Norrsundet, Skutskär, Karskär, Hallstavik, Hammarby, Fors, Kvarnsveden och Grycksbo som nu gemensamt tar bladet från munnen.

Facken skriver att ”det är med oro, bestörtning och ilska vi kunnat ta del av de uppsägningsturer som sker vid Kinneviks anläggning Korsnäsverken, i Karskär utanför Gävle”. Och vad det handlar om är uppsägningen av sex trotjänare vid Korsnäs. Alla har lång anställningstid och som enligt facken omöjligt kunna hamna på en uppsägningslista om turordningen följts.

”Att efter 14 till 32 års anställning inkompetensförklaras av företaget, utpekas som obildbara och oönskade – trots att inga klagomål tidigare framförts – måste av alla uppfattas som absurt och overkligt.”

Facken går till hårt angrepp mot företagets chefer och ifrågasätter deras kompetens. ”Kompetens att handha personalfrågor, tycks i alla fall inte ingå”. Anständighet och smidighet tycks också lysa med sin frånvaro, skriver facken.

I uttalandet ställs också frågan: Är arbetsgivaren i Korsnäsverken representativ för svensk skogsindustri och dess arbetsgivare? Och vilka signaler sänder arbetsgivarens agerande till parterna i den inledda avtalsrörelsen?

De samlade facken anser att fackföreningsrörelsen i Sverige inte längre stillatigande sitta och se på när företag gång efter annan rundar lagstiftningen på anställningstrygghetsområdet.

”Korsnäs agerande är medvetet, cyniskt och kalkylerat och visar en syn på anställda, på lagstiftning och på fackföreningarnas rätt att försvara sina medlemmar som inte hör hemma på en svensk arbetsmarknad.”

På måndag inleds de muntliga förhandlingarna kring de sex Korsnäsarbetarna i Arbetsdomstolen, AD. Det är ett lämpligt tillfälle för Cristina Stenbeck att gripa in i handlingarna, anser facken.

”Vi fördömer företagets agerande och uppmanar ledningen att ge upp prestigelåsningarna och dra tillbaka uppsägningarna! Vi vädjar till Skogsindustrierna att på alla sätt påverka Korsnäs och klart och tydligt göra klart för sitt medlemsföretag att agerandet är oförsvarligt och inte signifikativt för svensk skogsindustri.”

Dagens Arbete har inte lyckats nå Cristina Stenbeck för en kommentar, men Marie S. Arwidson, vd för Skogsindustrierna, säger:

– Svensk skogsindustri har en mycket god dialog mellan fack och arbetsgivare. Trots detta kan parterna i ett fåtal fall välja att få frågan prövad i AD.

– AD är den sista instansen att lösa vissa tvister i.

Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson tycker att avdelningarnas uttalande känns bra.

– Jag har hand om ärendet i Arbetsdomstolen och upplever stöd från många håll i den här frågan. Det måste dessutom kännas bra för de sex anställda att stödet är så stort i deras kamp för upprättelse.

Lennart Olovsson tycker också att företaget borde besinna sig.

– I stället för att hålla på i AD framåt augusti borde de göra upp med oss och låta de sex vara kvar på företaget.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?