Industriarbetarnas tidning

Protesterna mot Korsnäs sprider sig

30 januari, 2004

Skrivet av

Irritationen med Korsnäs agerande sprider sig inom Pappers. I dag slöt de sex avdelningarna i norra Norrland upp bakom det kraftfulla uttalande som avdelningarna i Gävle-Daladistriktet gjorde i går.

– Vi har följt ärendet och det upprör varenda avdelning säger Dick Gidlöf, till vardags vice ordförande på Husum och ledamot av Pappers förbundsstyrelse.

Det var i går som Gävle-Daladistriktet vände sig direkt till ägaren – Christina Stenbeck – och krävde jobben tillbaka för de sex avskedade arbetarna på Korsnäs utanför Gävle. Målet ska upp i förberedande förhandlingar i Arbetsdomstolen på måndag.

I ett sällsynt skarpt uttalande gick avdelningarna till angrepp mot företaget, dess chefer och personalpolitik. Vad det handlar om är uppsägningen av sex trotjänare vid Korsnäs. De har alla lång anställningstid och skulle, enligt facken, omöjligt kunna hamna på en uppsägningslista om turordningen följts.

”Att efter 14 till 32 års anställning inkompetensförklaras av företaget, utpekas som obildbara och oönskade – trots att inga klagomål tidigare framförts – måste av alla uppfattas som absurt och overkligt”, skrev facken bland annat.

Dick Gidlöf håller med.

– Det är helt jävla vansinnigt, säger han. Norrlandsavdelningarna är som trädda på ett snöre. Vi tycker det är ett helt otillständigt att runda lagen om anställningsskydd (Las) som man gjort på Korsnäs.

Han ser det också som ett bevis på att det som sagts och skrivits om kompetensutveckling inte är så mycket värt.

– Det här är ett exempel på att de inte följer det som vi bestämt som parter. Ett perfekt exempel på att arbetsgivaren inte bryr sig om de centrala avtalet på den punkten.

Bakom Dick Gidlöf står förutom hans egen avdelning i Husum, även avdelningarna i Obbola, Piteå, Alfredshem, Munksund och Karlsborg.

Även Östra distriktets tio avdelningar inom Pappers (Frövifors, Fiskeby, Örebro, Norrköping, Skärblacka, Ställdalen, Oppboga, Kisa, Rockhammar och Aspa) och distrikten i Södra Norrlands (Utansjö, Strömsbruk, Iggesund, Ortviken, Vivstavarv, Väja, Sandarne, Vallvik, Östrand) sällat sig till kritikerna av Korsnäs. Alla står bakom kravet på återanställning av de avskedade Korsnäsarbetarna.

De Södra och Västra distrikten, med dryga trettiotalet avdelningar kommer också de närmaste dagarna att instämma i kritiken mot Korsnäs.

Innebär inte detta att frågan nu lyfts från det lokala planet till en angelägenhet för hela Pappers?

– Jo. det är en principiellt viktig fråga inte bara för Pappers medlemmar utan för alla som jobbar i Sverige, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.