Industriarbetarnas tidning

Arbetstiden bromsar Pappersavtal

25 februari, 2004

Skrivet av

Förhandlingarna mellan Pappers och arbetsgivarna i Skogsindustrierna har gått i stå. – Jag vill i nuläget inte göra några som helst kommentarer, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Under onsdagseftermiddagen har Pappers haft sin stora förhandlingsdelegation inkallad, men den bjöds knappast på några nyheter.

Arbetsgivarna sätter fortfarande ner foten i arbetstidsfrågan, och den framstår mer och mer som den här avtalsrörelsens stora stötesten – åtminstone på Pappers område.

I förhandlingarna mellan Metall och arbetsgivarna i Stål-och Metallförbundet andas Metalls informationschef Anders Ferbe en viss optimism om avtal till helgen.

– Vi är så pass hyggligt framme att det borde vara möjligt, säger han till TT.

Motparten Stål- och Metallförbundets vd Bengt Huldt tonar i samma intervju ner förhoppningarna och betecknar möjligheterna till ett avtal som ”oerhört små”.

Andra uppgifter talar för att Teknikföretagen lurar i vassen och bestämt sig för att vara först ut med ett nytt löneavtal. Detta för att sätta nivån för alla andra.

För Pappers del lever förhoppningarna om ett nytt avtal till helgen kvar, om än mer nedtonade än i förra veckan. Då löstes flera av frågorna kopplade till ohälsofrågan, jämställdhet och regler vid föräldraledighet som också ingått i årets avtalskrav.

Trots att avtalsrörelsen för Pappers tappat fart hålls förhandlingsdelegationen kvar i Stockholm över helgen. Erfarenheterna från tidigare avtalsrörelser visar att svängningar kan komma snabbt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.