Industriarbetarnas tidning

Höjdare får brev om Stenbeck

10 februari, 2004

Skrivet av

Stöd de felaktigt uppsagda Pappersmedlemmarna på Stenbecksägda Korsnäs. Den uppmaningen riktar Pappers i ett öppet brev till beslutsfattare på olika håll. Riksdagsledamöter inkluderade.

– Jag har lovat de sex att använda alla de lagliga metoder som finns för att de ska få jobben tillbaka. Det säger förbundets avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Kampen för de sex uppsagda pappersarbetarna på Korsnäs, utanför Gävle, hårdnar. Pappers har ställt samman händelseförloppet på företaget i skriftlig form och skickat ut till en rad höga beslutsfattare.

I följebrevet skriver Pappers att: ”vi alla kan se hur man från näringslivets sida envist och idogt tar varje tillfälle i akt för att pressa tillbaks fackföreningsrörelsen och urgröpa lagar och avtal”.

De pekar på det principiellt viktiga i fallet Korsnäs, som ska upp i Arbetsdomstolen fyra dagar i juni (den 17,18,19 och 22 juni), och anser att ett negativt domstolsutfall gör att hela arbetsmarknaden påverkas.

Förbundet gör nu allt för att få företagsledningen och ägarna, med Cristina Stenbeck i spetsen, att gå med på både skadeståndskrav och jobben tillbaka.

– Vi kommer sannolikt att vinna i Arbetsdomstolen och få en massa skadestånd för brott mot turordningsreglerna, säger Lennart Olovsson.

Men det är inte pengarna i första hand det gäller.

– De här trotjänarna ska inte sägas upp, utan vara kvar. Det är vad det handlar om.

Lennart Olovsson berättar att han träffade de sex helt nyligen.

– De var vid gott mot mod med tanke på vad de utsatts för. Fyllda av kamplust och beredda att fortsätta kämpa för sin upprättelse.

Korsnäs agerande har väckt uppmärksamhet utöver det normala. På tisdag i nästa vecka (17 februari) skärskådas händelseförloppet i SVT1:s ”Uppdrag granskning”, och i medierna har fallet varit en följetong av dålig pr för Korsnäs.

Att diskussioner förts mellan Pappers och företaget är helt klart. Lennart Olovsson vill inte gå närmare in på detaljer.

– Det är i alla fall känt i den högsta ledningen i Kinnevik och hos huvudägaren. Det är egentligen upp till dem att agera nu.

Lennart Olovsson beskriver ärendet dels som en juridisk process, men också en förhandling om människovärde.

– Min förhoppning är att Korsnäs ska kapitulera och välkomna de sex tillbaka. Att frågan ska vara avklarad innan den hamnar i AD.

Han riktar också en hälsning till företaget:

– De här sex kommer tillsammans med Pappers att knacka på dörren för varje jobb som blir ledigt vid företaget. Kanske har vi ett nytt AD-ärende på gång i mars för brott mot företrädesregeln.

Se även reportaget De duger inte längre

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.