Industriarbetarnas tidning

Korsnäs åter i topp

20 februari, 2004

Skrivet av

Pappersarbetarna på Stenbecksägda Korsnäs utanför Gävle tjänar mest i landet. Sist ligger – som vanligt – Smurfit Munksjös pappersbruk i Jönköping och Grycksbo Munktell utanför Falun.

Det visar färsk arbetsgivarstatistik.

Dagens Arbete har precis som tidigare år synat löneläget för arbetsplatserna inom pappers-och massaindustrin. Statistiken som arbetsgivarna skickar in till Svenskt Näringsliv/Skogsindustrierna är i år ovanligt fullständig men några arbetsplatser fattas helt.

Statistiken visar den genomsnittliga månadslönen (ordinarie grundlön exklusive ob-tillägg med mera) för män och kvinnor på de arbetsplatser som finns inom pappers-och massaindustrin 2003. För branschen låg den i fjol på 18 710 kronor i månaden. En liten ökning mot 2002, då den var 18 299.

Skillnaderna är stora mellan Korsnäs i topp med sina 22 273 kronor i snitt och Grycksbo Munktell och Smurfit Munksjös anläggning i Jönköping i botten med snittlönerna 16 033 respektive 16 488 kronor.

Skillnaden mellan bäst och sämst betalda arbetsplatser minskade dock mellan 2002–2003 från drygt 6 500 kronor till drygt 6 200 kronor.

I statistiken för 2002 hade Husum oväntat klättrat förbi Korsnäs. Det visade sig vara en tillfällig topplacering som helt enkelt berodde på att fel siffror inrapporterats. För 2003 är ordningen återställd.

– Det brukar vara så att det handlar om att någon räknat fel när vi blir omkörda i statistiken, säger en föga överraskad Jan-Henrik Sandberg på Korsnäs.

Han säger om förstaplatsen att ”det känns bra”, och ser den som ett tecken på ett lyckat fackligt arbete.

– Det är knappast jag och den nuvarande generationen förhandlare som ska ta åt oss äran för detta. Vi har ett bra lönesystem med många olika lönegrader att klättra i.

Jan-Henrik Sandberg konstaterar också att det finns en samsyn mellan företag och fack om hur lönesystemet ska vara konstruerat.

– Dessutom lär Jan Stenbeck själv vid något tillfälle ha sagt att Korsnäs ska vara löneledande och det tar vi gärna fasta på.

Dystrare tongångar är det i Jönköping. På det numera irländskägda bruket, före detta Munksjö, säger avdelningens ordförande Jan Blomqvist:

– Inte nog med att vi har taskig arbetsmiljö. Det är lika illa med lönerna. Våra dåliga löner har blivit en följetong i lönestatistiken.

Han menar att de positiva saker som trots allt ändå händer på bruket dras ner i glömskan av just lönerna. Även om nu lönerna är högre på Jefferson Smurfit Hygiene än pappersbruket Jefferson Smurfit Paper.

– Nu bjuds till exempel skiftlagen på bowling och en lättare måltid efter jobbet. Detta efter att vi legat på och tyckt att man gör för lite för personalen.

– Men vi lär aldrig få uppleva att arbetsgivaren skjuter till 500 kronor extra. Det är vi inte värda.

Jan Blomqvist ser fram emot den utlovade låglönesatsningen i avtalsrörelsen.

– Ska det satsas på några är det på oss. Får vi inget extra nu, får vi det aldrig.

Han konstaterar att folk som börjar på bruket slutar snabbt för att de hittar bättre betalda arbeten runt om.

– Jobbet här är inget att skryta med. Jag hör ofta sägas ”att min fru jobbar där och där och har en tusenlapp mer i månaden”.

Om bottenplaceringen för Smurfit Munksjö inte kommer överraskande för Jan Blomqvist gäller det samma för Grycksbos avdelningsordförande Lars-Göran Johansson. Det ena av företagen i hans avdelning, Munktells, brukar ligga i botten och gör så år efter år.

– Kravet på låglönesatsning var starkt här inför årets avtalsrörelse, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har fått loss lokala pengar, men det räcker ändå inte till. Riktade satsningar är enda möjligheten om det ska bli några större förändringar.

Statistiken har annars blivit bättre år från år. Felrapporteringarna från tidigare år, där bruk rapporterat in löner inklusive ob, är nästan helt borta.

Några bruk, som Djupafors och Kisa Finess, har inte missat att redovisa sina löner i år. De små bruken Alstermo och Mariestad Lagerfors, som inte har någon betydelse för den statistiska lönejämförelsen, redovisar inte heller sin statistik.

Pappers avtalssekreterare, Lennart Olovsson, instämmer i att statistiken bara blir bättre.

– I övrigt kan jag notera att löneglidningen mellan åren stannat på 0,1 procent. Det är historiskt lågt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.