Industriarbetarnas tidning

Tyst kring påbörjade förhandlingar

20 februari, 2004

Skrivet av

Lönematchen mellan Pappers och Skogsindustrierna har dragit igång. Men tystnaden kring vad som hittills diskuterats i de tyngre frågorna är total från båda håll.
– Däremot har vi hunnit en bra bit med de mjuka handlingarna, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Vad han syftar på är det reviderade samverkansavtal som inför lönerörelsens slutspurt filats fram.

– Det innehåller dels nya men också förbättrade skrivningar runt ohälsofrågan, jämställdhet, ersättningsregler vid föräldraledighet och en del annat.

Vad Dagens Arbete erfar innehåller det nya samverkansavtalet också en samsyn mellan Pappers och Skogsindustrierna i frågor som rör företagshälsovård, rehabilitering och kompetensutveckling.

Inför årets avtalsrörelse har Skogsindustrierna flaggat för att lönekostnaderna måste ner och mer eller mindre stängt dörren för en fortsatt utbyggnad av arbetstidskontot.

Kontot tillkom i 1998 års avtalsrörelse och innebär att en del av löneutrymmet används till att korta arbetstiden. Antingen under året eller i ett mer långsiktigt insamlande av tid i ett så kallat pensionsval. Detta för att kunna gå i tidigare pension. För den som vill finns också möjlighet att ta ut pengarna kontant varje år.

Skogsindustrierna gör själva den beräkningen att värdet på kontot i år, för en person som tjänar 200 000 kronor, uppgår till 6 000 kronor. eller 54 timmars ledighet för en dagarbetande och 48 timmars ledighet för en skiftarbetare.

Bland Pappers medlemmar har detta blivit en stor succé och ett tungt avtalskrav om en fortsatt utbyggnad av kontot.

Det är ingen vågad gissning att just arbetstidsförkortningen och årets krav på låglönesatsningar, inte bara från Pappers utan alla LO-förbund, ser ut att bli de verkliga knäckfrågorna i förhandlingarna.

I vad mån parterna brutit arm i de här frågorna vill varken Sune Ekbåge eller motparterna på Skogsindustrierna uttala sig om.

Chefsförhandlare Göran Swanström på Skogsindustrierna låter meddela att han inte vill göra några kommentarer om vad som hittills diskuterats

Förhandlingarna tar nu paus över helgen och återupptas på tisdag i nästa vecka. Vill parterna hitta fram till ett avtal utan inblandning från medlare, har de fram till månadsskiftet på sig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.