Industriarbetarnas tidning

Walds Mode ger sig inte

23 februari, 2004

Klädföretaget Walds Mode förlorade mot Industrifacket i tingsrätten och hovrätten. Men företaget ger sig inte, utan överklagar till Högsta domstolen.

– Industrifackets ombudsmän har betett sig som pajasar utan yrkesskicklighet, säger advokat Jens Tillqvist.

Han syftar på en händelse för sju år sedan då Industrifacket inlett en blockad mot klädföretaget Kellermann. I samband med blockaden gick en av Industrifackets ombudsmän och en avdelningsordförande in i en butik i PUB-varuhuset i Stockholm. De fackliga företrädarna trodde att butiken ägdes av Kellermann eftersom en stor skylt med texten Kellermann hängde ovanför ingången. Kläderna i butiken var också av märket Kellermann.

När de fackliga representanterna informerats om att affären ägdes av Walds Mode lämnade de butiken. Innan dess hade de pratat med några av butikens besökare och delat ut ett blad med uppgifter om blockaden mot Kellermann.

Den här händelsen har alltså fått Walds Mode att stämma facket i tre olika instanser. Företaget menar att det förlorat kunder och gått miste om inköp i samband med de två fackliga representanternas besök.

Men framför allt handlar det om principer:

– Facket av idag har absurda maktbefogenheter, säger Jens Tillqvist. De ska inte kunna använda sin enorma vapenarsenal innan de kollat om målet är rätt.

Industrifackets ombud Kurt Junesjö säger att stridsåtgärden på Walds Mode var tillåten, oavsett vem som ägde affären. Kellermann var, på ett helt korrekt sätt, försatt i blockad av Industrifacket. Kellermanns kläder såldes i affären och i en normal blockad ingår det att hindra all befattning med det blockerade företagets varor.

Det går dessutom inte att bevisa att Walds Mode förlorat några kunder i samband med Industrifackets besök, påpekar Kurt Junesjö. Det var en avgörande omständighet för både tingsrätten och hovrätten.

Högsta domstolen kommer någon gång i vår att ta ställning till om Walds mode får prövningstillstånd. Chansen är ganska liten eftersom endast runt 2-3 procent av målen får tillstånd.

Konflikten på Kellermann började när företaget vägrade att teckna kollektivavtal med Industrifacket. Kellermann menade att Industrifackets efterföljande blockad var olaglig, men Arbetsdomstolen gav facket rätt.

Senare har Kellermann, med bistånd från Jens Tillqvist, anmält svenska staten till Europadomstolen. Kellermann menar att Arbetsdomstolen (som svenska staten är huvudman för) är jävig eftersom facket och arbetsgivarorganisationerna föreslår fyra av rättens sju ledamöter. Kellermann tillhör inte någon arbetsgivarorganisation.

Förhandlingar i det målet hölls i Europadomstolen i slutet av förra året. Dom väntas komma i vår.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.