Industriarbetarnas tidning

”En sådan människosyn bådar inte gott för framtiden”

26 mars, 2004

Skrivet av

Skogsindustriernas yttrande till Arbetsdomstolen tar heder och ära av de uppsagda Korsnäsarbetarna. Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson skräder inte orden. ”Det är märkligt att de kan ge uttryck för en sådan människosyn. Det bådar inte gott inför framtiden.”

Uppsägningarna av de sex arbetarna vid Stenbecksägda Korsnäs utanför Gävle, har varit vinterns följetong i medierna. Nu vänds ett nytt blad i historien när Skogsindustrierna yttrar sin syn inför förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, i juni. Det är en hisnande läsning som bjuds.

Om en anställd, här kallad A, sägs att han har ”avsevärda brister kring den tekniska förståelsen av arbetsuppgifterna”. Vidare att hans skiftlag fått bemannas ”med en extra resurs/man på grund av A:s bristande kompetens”.

”Det är synnerligen anmärkningsvärt att A efter sin långa anställningstid endast behärskar de enklaste arbetsuppgifterna”, skriver Skogsindustrierna.

Den anställde har i det här faller jobbat i snart trettio år vid företaget.

Skogsindustrierna skriver att A ”inte skött sin kompetensutveckling” och visat ”ointresse för att öka sin kompetens”. De pekar på A:s ”allvarliga alkoholmissbruk” – som visserligen lett till varning men också behandlats – som ”en förklaring till varför A enbart skulle behärska de enklaste arbetsuppgifterna efter alla år vid företaget”.

Om person B sägs att han inte ”lyckats eller velat lära sig andra arbetsuppgifter än sådana som slarvigt uttryckt kan klaras med kroppsarbete”.

Om person C heter att hans beteende haft inslag av ren främlingsfientlighet. På grund av ”sina samarbetsproblem och dåliga attityd till medarbetare” har han också därför saknat förmåga att lära nytt.

Person D har ”stora tekniska svagheter, låg servicekänsla, låg flexibilitet och liten förståelse för sin funktion ställd i relation till driftens behov”. D beskrivs som gnällig och tjafsig och har också ”visat bristande intresse för sin arbetsuppgifter och visat på dålig samarbetsförmåga”.

Person E avfärdas med orden ”samarbetsproblem” och ”svårighet att arbeta i grupp”. Precis som hos de övriga saknas den kompetens som anses behövas i Korsnäs nya organisation.

Person F slutligen har bara jobbat knappt tjugo år på bruket och under den tiden ”visat på mycket låg motivation och liten vilja att sätta sig in i nya arbetsuppgifter och bidra till egen och medarbetarnas kompetensutveckling”. I en särskild bilaga redovisas F:s frånvaro där även föräldraledigheten ingår.

Enligt Skogsindustriernas yttrande är F själva sinnebilden av ”en arbetare som undandrar sig ansvar och som har låg vilja och engagemang”.

– Min omedelbara reaktion är att detta är en mycket kränkande beskrivning av dessa personer, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Han menar att det i några fall handlar om personer med dokumenterade sjukdomar som måste vara hemma ibland för att rehabilitera sig.

– Det ligger dem nu i fatet. Har de dessutom tagit föräldraledigt ligger de riktigt pyrt till.

Något som Skogsindustrierna gör ett nummer av är att flera av de uppsagda varit sjukskrivna på grund av ”krisreaktion”.

– Det är en högst förståelig reaktion, menar Lennart Olovsson. Vem skulle inte känna så om man blev uppsagd efter tjugo, trettio år utan förvarning? Frågan är om inte diskrimineringsombudsmannen borde kopplas in i det här fallet också.

– En dokumenterad sjukdom kan inte innebära att man diskvalificeras från en anställning.

I den nyss avslutade avtalsrörelsen har Pappers bland annat träffat uppgörelse om att föräldralediga inte ska hamna på efterkälken lönemässigt.

– Så kommer sånt här bara några dagar senare. Jag blir helt vansinnig när jag läser vad de totat ihop. Fy fan! Är detta verkligen Skogsindustriernas människosyn?

Skogsindustriernas förhandlingschef, Göran Swanström, har inte läst yttrandet och vill därför inte göra någon kommentar. I stället säger Tord Granström, jurist på Skogsindustrierna:

– Andreas Edenman som skrivit yttrandet uttrycker bara det som Korsnäs ledning berättat för honom. Som ombud i ärendet vill jag inte kommentera innehållet i ett pågående mål. De argument vi har framför jag till AD.

På frågan vad Skogsindustrierna har för människosyn säger Tord Granström så här:

– Jag ställer motfrågan: Hur tror du att Lennart Olovsson själv uppträder i olika sammanhang? Hur tror du hans människosyn är?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.