Industriarbetarnas tidning

Skogs­industrierna beklagar

1 mars, 2004

Skrivet av

Pappers ger Teknikföretagen en stor del av skulden för sammanbrottet i löneförhandlingarna på pappers-och massaindustrins område.
– Vi har gjort vårt yttersta inom vårt branschområde, säger Skogsindustriernas vd Marie S. Arwidson.

Hon menar att Skogsindustrierna försökt leva upp till sitt ansvar och beklagar de spruckna förhandlingarna.

– Vi nådde inte ända fram, men vi har fört konstruktiva diskussioner med Pappers och betat av flera viktiga frågor och hade förhoppningar att göra det även med arbetstiderna.

Från Pappers sida hävdas att den ”centralism och styrning” som den här avtalsrörelsen hittills gett utryck för inte ligger i industriavtalets anda. Hur ser du på det?

– Vi anser nog att vi försökt agera i den andan.

Pappers tycker också att med den här typen av förhandlingar är det lika bra att återgå till centralt samordnade förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv. Kommentar?

– Vi har uppfattningen att det kommer att krävas en rejäl utvärdering efter den här avtalsrörelsen. Det tror jag i och för sig behövs varje gång man förhandlat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.